juby_p Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 Witam. Posiadam jak w temacie A4 B5 1998rok silnik ALG, czy w moim przypadku komputer ma stałe wyuczone dotyczace map wtryskow czy czasow wtrysków bo niewiem jak to dokladnie okreslić, wczęsniej miałem kontakt z Oplem i tam bylo cos takiego. Jesli ma to moze podpowiecie mi jak je skasować vagiem? Bende wdzięczny za podpowiedzi Pozdrawiam Piotrek.
cobradd Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 Na dolegliwości komputerów pomaga odpięcie klemy akumulatora na jakies 20 min. Zauważyłem że robiąc reset kompa VAGiem dużo wyuczonych wartości pozostaje.
juby_p Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Opublikowano 12 Marca 2009 czyli njlepiej odlaczyc na nocke aku??? mnie to potrzebne żeby po skasowaniu pojexdzić na benzynie z 500km a potem zrobic mape gazową.
cobradd Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 No to tylko odpięcie aku, dla pewności to tak przynajmniej 30 min. 500 km to chyba troche przesada sądzę że 50 by wystrczyło
domjenick Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 mapy wtryskow,jak i paliwowe ,a takze zaplonu sa na stale zapisane w sterowniku silnika,mozna je korygowac,np po resecie kompa,auto jakby uczy sie Twojego stylu jazdy i dobiera czas wtrysku,ale to jest wszystko w granicach tolerancji,nie jest to ingerencja w mapy wtrysku,bo do tego potrzeba odpowiedniego sprzetu,wiedzy i troszke doswiadczenia-jesli chodzi Ci o to,czy mozesz skorygowac Vagiem,to reset w adaptacjach na kanale 00= powrot do wartosci fabrycznych a jesli chodzi o nowe ''nazbieranie danych'' to tak,jak cobradd napisal-troche pojezdzic w takim stylu,jaki preferujesz,mozna tez autko ''pokrecic''na wyzszych obrotach i pozwolic mu zejsc do najnizszych
juby_p Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Opublikowano 12 Marca 2009 aha ok ale za dużo niezaszkodzi ktoś mi jeszcze mówił że w vw i audi to komp dopiero zbiera dane po jakieś ilości odpaleń silnika wiec dlatego se wymyśliłem 500km ale tu akurat jestem laikiem i niewiem czy to faktycznie prawda nie nie chce korygować map tylko skasować te wartości co sie komputer uczy, bo pojeżdżeniu na gazie mogli sie trochę rozjechać i chciałem wszystko ok zera zrobić
cobradd Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 no i całkiem dobrze kombinujesz, odepnij te klemy tak jak ci pisałem potem pojeździj troche na benzynie i będzie gitara. Sam to ostatnio przerabiałem ale powiem ci że nie wiem czy 15 km na benzynie zrobiłe, chyba powinienem był troche więcej
domjenick Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 w vw i audi to komp dopiero zbiera dane po jakieś ilości odpaleń silnika jestes blisko,ale nie do konca,bo komp zbiera dane od poczatku,z wszystkich czujnikow,tu chodzi o to,ze jak wystapi jakis blad to po (tu nie jestem pewien na 100%) ilus odpaleniach,jesli blad sie nie powtorzy-komp go sam kasuje i Vag nie pokazuje go...
juby_p Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Opublikowano 12 Marca 2009 no myślę że odrobinkę tak i najlepiej jeszcze miasto/trasa no ale moze niebyło tak źle a ja przy robieniu mapy benzyny już kalibrując gaz przejeżdżam okolo 30km i potem z powrotem na gazie 30km i jest gitara. domjenick - lub okerśla go jako sporadyczny
domjenick Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 lub okerśla go jako sporadyczny ...no wlasnie
Rekomendowane odpowiedzi