Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Metaliczny szelest przy schodzeniu z obrotów 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od zakupu samochodu ( 1.8T) mam problem akustyczny polegający na wydobywaniu się z pod maski metalicznego szelestu podczas odpuszczania gazu (schodzenia z obrotów) od 1-szego do 3  biegu , na wyższych biegach już tego nie słychać,  kolejnym problemem jest świst przy żwawym przyspieszaniu od 2 do 6 biegu,  turbina jest sucha, auto nie bierze oleju,  ładnie wkręca się na obroty, na vagu nie wychodzą żadne błędy, turbina ładuje do 1,6 bar (łącznie z ciśnieniem atmosferycznym) . Myślałem , że problemem jest łańcuch rozrządu i napinacz więc je wymieniłem, ale dalej jest to samo. Zrobiłem też płukankę silnika LM i sprawdziłem cały dolot pod ciśnieniem, luzy na turbinie minimalne,  czytałem dużo na forum, ludzie mówią ,że klapka wg , uszczelka pod kolektorem ,luzy na wirniku. ,mieliście już taki przypadek? jeśli nie znajdę odpowiedzi to czeka mnie wyprawa do warsztatowych magików/wymieniaczy wszystkiego co się da, no można i tak jak ktoś ma worek nie potrzebnej kasy...

Drodzy moi proszę o pomoc, jak ktoś jest z okolic Tarnowa i mi pomoże to pięknie się odwdzięczę:) 

Opublikowano

Dv sprawdzany? Jeśli klapka byłaby luźna to nie trzymałoby doładowania.

Daj loga 115+118.

Opublikowano

Moze obluzował się wklad katalizatora

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, przem8 napisał:

Dv sprawdzany? Jeśli klapka byłaby luźna to nie trzymałoby doładowania.

Daj loga 115+118.

W załączniku logi z przed pół godz. temp. na zewnątrz 21st. ,silnik rozgrzany , 3 bieg od 1400obr do 6 tys obr , gaz do podłogi. 

Logi dynamiczne 115+118 1.8T 150KM.CSV

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

Edytowane przez kami050

Opublikowano

Z turbo wygląda, że wsio jest ok, przynajmniej jeśli chodzi o to co widać w logu. Sprawdź tego kata jeszcze. Co do świstu przy przyspieszaniu (o ile jest rzeczywiście głośny), od kilku lat w znajomym 1.8t jest to samo i nic się nie dzieje prócz wrażeń akustycznych. Pewnie wirnik trochę stracił wyważenie albo ma jakieś uszkodzenie i stąd te dźwięki.

Poza tym turbo bardzo ładnie wstaje.

Opublikowano
  • Autor

A nie za mało ładuje? 

Opublikowano

Ładuje tyle co żąda program w serii. Zrób jeszcze 2+33 i 3+20 na pb po kasowaniu błędów i będziesz wiedział czy wszystko jest ok.

Jak mało to program i wtedy to będzie jako tako jechać, bo w serii to przeciętny muł.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

A te logi 2+33 i 3+20 robi się w taki sam sposób jak 115 i 118 czyli gaz w podłogę od 3 biegu? 

Opublikowano

Tak i skasuj wcześniej błędy nawet jak ich nie ma. Poza tym wszystko o logach masz w dziale diagnostyka. 

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Jak mało mocy to zapraszam zrobimy zdalnie dobry indywidualny program pod Twój silnik ?

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, przem8 napisał:

Ładuje tyle co żąda program w serii. Zrób jeszcze 2+33 i 3+20 na pb po kasowaniu błędów i będziesz wiedział czy wszystko jest ok.

Jak mało to program i wtedy to będzie jako tako jechać, bo w serii to przeciętny muł.

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

VAGLOGI.PL

2-33.CSV 3-20.CSV

Opublikowano
  • Autor
36 minut temu, soul87 napisał:

Jak mało mocy to zapraszam zrobimy zdalnie dobry indywidualny program pod Twój silnik ?

Jak już uporam się że świtem podczas przyspieszania i tym metalicznym szelestem to napewno zrobimy program:) 

Opublikowano

Z logów igła.. 

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, soul87 napisał:

Z logów igła.. 

Ten świst jest mega irytujący, nie słychać go tylko jak mam głośniej radio włączone albo przyspieszam delikatnie, boję się, że może przez luzy na turbo coś się urwie w turbine albo jakieś opilki się dostaną do dolotu i silnika, auto ma 121tys przebiegu i wydaje się oryginalny, jednak jeździło w trybie long life. 

Opublikowano

Możesz to nagrać? 

Opublikowano

Brzęczenie (cykanie) przy schodzeniu z obrotów to klapka WG - tak, miałem taki przypadek u siebie i "szpecjaliści" chcieli mi turbinę regenerować :D
Nie słyszysz na wyższych biegach, bo szum powietrza już zagłusza.

Świst (przy przyśpieszaniu) to prawdopodobnie jakaś nieszczelność w okolicach turbo/kolektor lub kolektor/silnik.

Opublikowano
  • Autor

Ja mam takie szzzzzz szzzz... Przy schodzeniu, a można ją wyregulowac ta klapkę wg bez demontażu turbo? Jak fachowo to zrobić? 

Opublikowano

Jakby była nieszczelność itd. to logi by tak nie wyglądały. Może jakaś rolka niedomaga? :D

Zakładając teoretycznie, że to coś z klapką, to tylko można to ogarnąć przez demontaż turbo. Przy padniętym dv jest tzw. źrebak przy odpuszczaniu gazu więc może o taki dźwięk Ci chodzi? Nagranie by pomogło.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Można jej pomóc - jak już się upewnisz, że to klapka.

Samodzielnie możesz to zrobić bez demontażu czegokolwiek jak masz zwinne ręce - ja robiłem.
Zdejmujesz zabezpieczenie z nakrętek i luzujesz nakrętki (klucz nasadowy 10 z tego co pamiętam) naciągając trochę sztangę (klapka będzie bardziej dolegać i przestanie wibrować).

Nie liczyłbym, że jakiemuś mechanikowi będzie się chciało to robić bez zdejmowania chociażby kolektora.
W zakładach od turbin zaś prawie na pewno powiedzą, że konieczny jest demontaż turbo i regeneracja.

Opublikowano

Tu nie ma co grzebać przy regulacji, bo i tak turbo ma skłonności do małego przeładowywania.