Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6] Wymiana amortyzatorów - 1BV Quattro Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,

potrzebuję pomocy. Chcę zrobić ostatnią rzecz w zawieszeniu w Audi jaka mi została. Chodzi o Avanta z 1BV w Quattro. Do wymiany wszystkie 4 amortyzatory, ale przy okazji pasuje wymienić też odboje, jakieś osłony. Teraz pytanie, bo chcę to zrobić raz, a dobrze, ale wszystko ma być w serii. Nie chcę obniżać, po prostu trzeba to wymienić na nowe, sprawne części. Co jeszcze pasuje wymienić poza samymi amortyzatorami? Etka mówi o górnych łożyskach przednich amortyzatorów (8E0412377C), ale wszystko co znajdę ma informację, że jest to poduszka bez łożyska - punkt 7. Ktoś wie ewentualnie jakie to łożysko? Czy może jest to zespolone jakoś z elementem 9? 

Póki co z przodu do wymiany obstawiam elementy: 7, 4, 5, 11. Co jeszcze?

Z tyłu trochę prościej: 8E0513036AL (amortyzator), 3B0512131H (odbój), 8E0512137E (osłona), 4F0513353D (mocowanie amortyzatora).

image.png

Opublikowano
  • Autor

Pomoże ktoś ?

Opublikowano

Wymieniasz  to co wymieniłeś z przodu,to nie łożysko tylko poduszka amorka. Z tyłu wymienisz amorki,odboje,osłony,mocowania amorków i tyle w temacie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie :) Na taką odpowiedź liczyłem 

Opublikowano

Ostatnio wymieniałem u siebie amorki na Sachs 1be. Nie ruszałem poduszek amora. Wyglądały ok.

Jedyne co zawaliłem, to w ferworze walki zostawiłem stare osłony i odboje. Ori są takie same czy mogą mieć inne wymiary?

Opublikowano
4 godziny temu, jolley napisał:

Nie ruszałem poduszek amora. Wyglądały ok.

Moje ori tez ok wyglądały,ale po wymianie na nowe przód widocznie do góry poszedł wiec guma była zbita. Analogicznie z gumą na tylnych mocowaniach amorków.

Opublikowano
W dniu 1.10.2019 o 13:39, pila24 napisał:

Moje ori tez ok wyglądały,ale po wymianie na nowe przód widocznie do góry poszedł wiec guma była zbita. Analogicznie z gumą na tylnych mocowaniach amorków.

Czy jakieś inne plusy po wymianie prócz podniesienia auta zauważyłeś?

Opublikowano
1 minutę temu, Emejcz napisał:

Czy jakieś inne plusy po wymianie prócz podniesienia auta zauważyłeś?

Brak efektu dobicia do końca przy większej dziurze,oczywiście nowe amory i odboje tez mają w tym udział. Taka kompleksowa wymiana daje najlepsze efekty.

Opublikowano
W dniu 1.10.2019 o 13:39, pila24 napisał:

Wydaje mi się, że mówisz o podkładce gumowej pod sprężynę. Poduszka jest u góry.

A jak Panowie z tymi odbojami? Zostawić z 1bv (ori monroe) do nowych 1be sachs? Wymiary są te same?

Opublikowano
49 minut temu, jolley napisał:

Wydaje mi się, że mówisz o podkładce gumowej pod sprężynę. Poduszka jest u góry.

A jak Panowie z tymi odbojami? Zostawić z 1bv (ori monroe) do nowych 1be sachs? Wymiary są te same?

Nie wymieniałem podkładek,wymieniałem poduszki przy okazji wymiany amorków.

Odboje i osłony 1bv i 1be są takie same.

Edytowane przez pila24