Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Zablokowany przycisk tylnej rolety bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z demontażem tylnej rolety gdyż mam wciśnięty przycisk .

Jest jakiś sposób na jej demontaż dostęp do zaczepów jest bardzo trudny

Opublikowano

No to jak jest wciśnięty, to znaczy odblokowany. Bo wciskając, zwalniasz mocowanie, po czym automatycznie wybija znów na pozycję nie wciśniętą.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Przycisk jest uszkodzony albo zamek rolety ,nie mogę jej zdemontować żeby ją naprawić

Z zamka rolety wychodzą 2 zaczepy jeden jest okrągły a drugi kwadratowy z końcówką ściętą pod kątem . Jak mogę się dobrać do tego zaczepu kwadratowego , może ktoś z Was miał taki problem.

(z przyciskiem nie wiem co się stało, jak kupiłem niunie to już był uszkodzony )

Opublikowano

Sprubój może od góry jakimś płaskim śrubokrętem, albo lepiej dwoma jak znajdziesz miejsce i wtedy jakoś wsunąć zatyczkę. Ale chyba trzeba to po prostu metodą prób i błędów, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. :confused4:

Opublikowano

No w końcu udało się ją zdemontować (doszedłem do zaczepu od góry )ale pojawił się większy problem – po rozebraniu prawej strony tej z zamkiem okazało się że brakuje przynajmniej 2 elementów sprężyny i plastyku pomiędzy przyciskiem a dużym plastykiem z zaczepami .

Mam dużą prośbę jak ktoś z Was ma fotki z elementami zamka rolety proszę o przesłanie na priva

Opublikowano

miałem podobny problem, z tym że u mnie wszystko w środku się rozleciało :angry: musiałem niestety brutalnie do tego podejść :kwasny:

Opublikowano

Co do demontażu to nic na siłę , roletę demontujesz wkładając śrubokręt płaski od strony tylnego oparcia siedzenia jest mała szczelina od góry (ja posłużyłem się prętem o średnicy 4,5mm ze spłaszczoną końcówką ) . Pierwsze podejście i sukces- zamieszczam zdjęcie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/baa180f493391edd.html

U mnie po odkręceniu bocznego plastyku rolety (prawa strona z zamkiem ) miałem 2 elementy, przycisk oraz plastyk z zaczepami brakowało elementu który by łączył obie części .

Niestety nie znalazłem na żadnym forum zdjęcia elementów zamka więc musiałem cos wymyślić.

Zastosowałem śrubę M5 wkładając ją pod kątem w oba plastyki zdjęcie nr2 (przycisk rolety jest pusty w środku wiec włożyłem kawałek gumy żeby śruba była pod kątem a nie ustawiła się pionowo ) sprężyna która jest na osi rolety wypycha zaczepy na zewnątrz oraz przycisk do góry, zamek działa :good:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4aff355924e4a969.html

Mam nadzieje że temat będzie się rozwijał oraz wzbogaci się o kolejne zdjęcia ( oryginalny trzpień zamka ) albo o coś lepszego od śruby M5 :mysli:

Opublikowano

Ja to zrobiłem w ten sposób: włożyłem nóż w szczelinę przy przycisku i popchnąłem plastikową blokadę do środka, niestety po wyciągnięciu katastrofa poprzedni właściciel podchodził pod to trochę brutalnie - cały środek połamany.

Opublikowano

Ja to zrobiłem w ten sposób: włożyłem nóż w szczelinę przy przycisku i popchnąłem plastikową blokadę do środka, niestety po wyciągnięciu katastrofa poprzedni właściciel podchodził pod to trochę brutalnie - cały środek połamany.

Bo pewnie nie odwiedził naszego forum! :decayed:

Opublikowano

Siema,

Trochę odświeżam temat ale moja roleta zrobiła dziś pstryk i się rozwinęła... niestety zwijać się już jej nie chce...

Więc szukając coś o naprawie "nie zwijające się rolecie" (nie znalazłem takiego tematu, jest? jeśli tak proszę o link bo ślepy jestem...) trafiłem tu a użytkownik @pio911 - magik od śruby M5 prosi o foty oryginalnego trzpieniu... oraz mechanizmu jak bonus.

Moim problem jest natomiast ułamana tuleja w obudowie w którą wchodzi główna oś rolety z sprężyną, sprężyna jest "rozkręcona" względem trzymających ją obudów dlatego sam zwija roletę... Próbuje to skleić super, maga klejem do plastików ale nie wiem co z tego wyjdzie... zobaczę rano. Ale już teraz chciałbym się spytać dostanę taką część (jedną z obudów) gdzieś w sklepie? Lub czy macie jakąś metodę na to lub polecacie jakiś super klej?

imag0016c.th.jpg imag0017c.th.jpg imag0014.th.jpg imag0011s.th.jpg

imag0009b.th.jpg imag0008d.th.jpg

Edit:

Już naprawione :)

Opublikowano

Czy jest jakiś zestaw naprawczy tego elementu (obudowa i cały mechanizm w środku), czy tylko wymiana całej rolety??