Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Falujące obroty po ponownym podłączeniu akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakieś 3 miesiące temu znajomemu padł akumulator, dla pewności podłączyliśmy mój i wszystko grało. Gdy znów włożyłem do swojego zaczęły się problemy. Po odpaleniu ku memu zdziwieni auto zdechło(tylko ten jeden raz) ale za każdym razem przy hamowaniu i wciśnięciu sprzęgła obroty falowały kilkakrotnie w zakresie 400-900(kolejno podnosi się dolna granica, aż stanie na 900, wrażenie jakby chciał zgasnąć). Po jakimś tygodniu problem sam zniknął, myślałem że to tylko zbieg okoliczności i że to może była wina paliwa...aż do wczoraj :(

Przez nieuwagę zostawiłem auto na noc na światłach. Prostownik w ruch, po pracy podłączyłem akumulator i ...cholerstwo wróciło. Może po odłączeniu akumulatora coś się rozprogramowało? Mam nadzieje że tak jak ostatnim razem samo się naprawi. Jeśli ktoś miał podobny problem prosiłbym o pomoc.

Opublikowano
:szukaj: adaptacja przepustnicy
Opublikowano
  • Autor

Dzięki.Ale po ostatnim razie wnioskuję że samo wróci do normy? Wrazie czego koszt niewielki??

Opublikowano

Samo do normy nie wróci, bo nie ma procedur uczenia się :) Przepustnice trzeba zaadaptować, jak brak wyraźnej poprawy to trzeba umyć i sprawdzić odme, bo te rurki pękają, są ze złych materiałów. Możesz to zrobić sam, ale wcześniej sprawdź odme, bo jak nie masz rurek to samochód stoi parę dni. A takto kupisz rurki i wymienisz wszystko samemu w sobote, jak jest chwila spokoju. Odma jest pod kolektorem dolotowym i trudno zobaczyć, ale można zastosować kamerke do internetu i laptop. Jak jest popękana ta plastikowa część to trzeba wymienić i nie ruszaj wcześniej przepustnicy, bo Ci wszystko się w rękach rozejdzie. Masz samochód z 97 to przypuszczalnie jest tak samo jak u innych. Rozłączenie zasilania tylko pokazało problem w większym zakresie. Nnnnnnnno, to do roboty, będzie jak nowy.

Zdrówka :hi:

Opublikowano

Witam

Można to załatwić bez kosztów i straconych nerwów(przed światłami).

Każdorazowo możesz samemu zaadaptować przepustnice (bez użycia VAG-a) stosując ogólnie znaną na forum procedurę.

Pozdrawiam

Opublikowano

możesz spróbować samoadaptacji przepustnicy, włącz zapłon, powyłączaj wszystkie odbiorniki prądu, zostaw auto na włączonym zapłonie na o kolo 30 sekund, możesz otworzyć maskę, z okolic przepustnicy powinien być słyszalny tak jakby pisk, może się uda ;) u mnie to działa, ale ja mam przepustnice elektroniczna a ty na lince jeszcze, warto myślę spróbować

Opublikowano

Oto wybrane przykłady sytuacji, po których powinno się przeprowadzić procedurę adaptacji przepustnicy:

► Akumulator pojazdu został odłączony, ponownie podłączony lub się rozładował.

► Sterownik silnika został wymieniony na nowy lub wymontowany i ponownie zainstalowany.

► Zespół przepustnicy został przeczyszczony, wymieniony na nowy lub wymontowany i ponownie zainstalowany.

► Pedał przyśpieszenia został wymieniony na nowy lub wymontowany i ponownie zainstalowany.

Gdy masz VAG'a robisz to tak :

1. Aby prawidłowo przeprowadzić procedurę adaptacji przepustnicy, muszą zostać spełnione następujące warunki:

► Napięcie akumulatora przynajmniej 11.5 V

► Przepustnica w pozycji: "Bieg jałowy" (noga z gazu).

► Przepustnica czysta!

► Wyłączone urządzenia elektryczne pobierające dużą ilość energii elektrycznej (ogrzewanie szyb, foteli, klimatyzacja, oświetlenie zewnętrzne)

► Temperatura płynu chłodzącego pomiędzy 5 a 95ºC

2. PROCEDURA ADAPTACJI PRZEPUSTNICY W POJAZDACH Z TRADYCYJNĄ LINKĄ GAZU

(ale bez zaworu regulacji biegu jałowego):

Zapłon włączony, silnik nie pracuje!

[Wybór]

[01 - Silnik]

[bloki pomiarowe - 08]

Wybierz grupę "098" (lub grupę "001" w niektórych pojazdach wyposażonych w sterowniki SIMOS

i Marelli np. silniki ADY i AEE).

[idź!]

[Przełącz na Nastawy - 04]

Po przełączeniu na Nastawy podstawowe w górnym, prawym polu ekranu pojawi się informacja:

"Adapt. trwa" i rozpocznie się proces adaptacji. Można będzie również usłyszeć pracę przepustnicy i zauważyć jak zmieniają się pewne wartości wyświetlane przez program VAG-COM.

System należy pozostawić w nastawach podstawowych przez około 30 sekund, po czym można ponownie przełączyć na :

[bloki pomiarowe - 08]

...i gotowe.

PODCZAS WYKONYWANIA POWYŻSZEJ PROCEDURY NIE WOLNO DOTYKAĆ PEDAŁU GAZU I SILNIK NIE MOŻE BYĆ URUCHOMIONY.

Można także bez VAG'a, zobacz na forum. :kox: :gwizdanie:

Zdrówka :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rady. Próbowałem samoadaptacji, niby wszystko jest jak w opisach przez(30 sek. pisk potem kliknięcie) ale nie pomogło. Pytałem czy może sama sie zaadoptuje bo ostatnim razem problem sam zniknął. Myślałem może jutro spróbować przeczyścić ale znając moje szczęście i cierpliwość jeszcze coś spiep.. Jak nie to poszukam kogoś sprawdzonego i dam na komp. [br]Dopisany: 20 Marzec 2009, 21:00_________________________________________________Dziś wziąłem się za robotę, efekt- chodzi jak marzenie. Wyczyściłem przepustnice "na lusterko" i przeprowadziłem zgodnie z zaleceniami proces samoadaptacjii. Forum jest rewelacyjne, sam nie miałbym pojęcia od czego zacząć i może jakiś mechanik wymyśliłby cholera wie co, za co skasowałby grube pieniądze( zdarza się jak klient nie ma pojęcia co się dzieje). Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.

Opublikowano

dokładnie u mnie było to samo, po umyciu (jeszcze nie adoptowałem) wróciło mi 5 lat życia :kox:

Opublikowano

u mnie wystarczyło wyczyścić przepustnicę... efekt- baa nie ma porównania :> pozdro

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mam podobne objawy z obrotami ale na vagu pokazuje mi :

17939 - Przestawianie faz wrozrządurz¹du: przerwa w obwodzie

P1531 - 0sygnałuak sygnału / brak komunikacji przeczyścia

mam zamiar przeczyscic przpustnice i zrobic adaptacje ale błędu jak ugryźćod ten błą nie mam pojecia nawet nie wiem gdzie ręce wsadzić

CO mi proradzicie ??

Opublikowano

ale to diesel :gwizdanie:

Opublikowano

A4 benzyna 2.4 bo to braciaka samochod, mój to jak w profilu

Opublikowano

to zrób tak jak tu jest napisane :gwizdanie:

Opublikowano

ja miałem tak samo zdech akumulator po naładowaniu przez pare dni obroty same przestały falować miałem tak dwa razy a komputer powinien sam przywrucic ustawienia fabryczne więc może lepiej poczekaj bo od rozładowanego akumulatora raczej nic sie niepowinło popsuc a rozprogramowac napewno a zwłaczsza że wcześniej było wszystko dobrze pozdro.