Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 2.4 170 km V6 Instalacje LPG ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie chciałbym zagazować moje Audi jakoś porządną instalacją ? Silnik 2.4 170 km 2002 rok ? Słyszałem że włoskie instalację są bardzo dobre ? Ktoś posiadał ?

Opublikowano

Mam u żony w BEX BRC.0 problemów od 65000.Tylko,co 15000 serwis i wymiana filtrów.Ale te instalacje są droższe o kilka stówek od Staga.I nie każdy je ogarnia.Ewentualnie w razie usterek,czy wymian podzespołów też drożej.W ASN mam Stag Q max plus.Reduktor ACR-01,wtryski Barracuda pojedynczo.Butla 67.Niektóre patałachy montują 53,a za większą dopłata:wallbash:.Trza dopytać i dopilnować.Do avanta i 72 upakujesz:)I ten zestaw w renomowanym warsztacie był 0 300zł tańszy od zestawu BRC,który zamontowaliby mi tam,gdzie gazowałem BEX.Dokładnie zapłaciłem 4.Też już ponad 30000 zrobione i tylko serwisy,co 10000.Do lutego na gwarancji jeszcze.Serwis BRC,co 15000 i 175zł,a STAG,co 10000 i 130zł.Najważniejszy ogarnięty gazownik i dobre części.Oszczędność na jeździe,nie na montażu;)

Edytowane przez mirek31071977

Opublikowano
4 godziny temu, Aleksander1 napisał:

Witajcie chciałbym zagazować moje Audi jakoś porządną instalacją ? Silnik 2.4 170 km 2002 rok ? Słyszałem że włoskie instalację są bardzo dobre ? Ktoś posiadał ?

Daj sobie spokój z egzotyką. Szukaj ogarniętego montera i zakładaj kme, stag, lpg tech jeśli chodzi o sterownik. Na lpg forum znajdziesz polecane warsztaty w swojej okolicy. Brc też dobre póki się nie spierdzieli, a wtedy drogo, i na palcach jednej ręki policzysz osoby, które potrafią to wystroić jak należy.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Egzotyka egzotyką ale chciałbym mieć spokój a doświadczenie włochów w produkcji rozdzielaczy jest na pewno większe jak polskiego Staga czy inne tam , Zastanawiałem się jeszcze nad Landi Renzo i Lovato ? Ktoś posiadał taką instalacje ?

Opublikowano
35 minut temu, Aleksander1 napisał:

Egzotyka egzotyką ale chciałbym mieć spokój a doświadczenie włochów w produkcji rozdzielaczy jest na pewno większe jak polskiego Staga czy inne tam , Zastanawiałem się jeszcze nad Landi Renzo i Lovato ? Ktoś posiadał taką instalacje ?

Miej na uwadze serwis pogwarancyjny,części do polskiej instalacji kupisz w kiosku ruchu i sam możesz wszystko wyregulować. Nie tyczy się to instalacji włoskich i holenderskich. Poza tym krajowej produkcji sterowniki są dużo lepsze od zagranicznych,jeżeli sadzisz inaczej to masz prawo tak sądzić ale racji nie masz żadnej.

Edytowane przez pila24

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.11.2019 o 15:06, Aleksander1 napisał:

Teraz chińskie części są powszechne więc i włoskie mogą udawać wysoką jakość hyhy... Te ich reduktory czasem wychodzą, czasem nie jednak w wielu wypadkach mają parametry na papierze inne niż w rzeczywistości. To tak ogólnie.

Szczerze to najlepiej złożyć instalkę z różnych części. Sterownik -dla mnie tylko STAG, bo pop prawdzie nic mu nie brakuje, a ogarnianie go to jak Golfa IV. Każdy zna kogoś, kto miał z tym do czynienia. Łatwość ogarnięcia i serwisu zaczyna być baaaardzo ważna jak już zderzymy się ze "starannością" polskich gazowników(nie dziwię się im zresztą w obecnych realiach rynkowych).

Dopilnować trzeba zapasu w reduktorze, porządnych trójników(na węże chłodzenia) i opasek na nich(czyli specjalnych sprężystych, a nie skręcanych! Sprężyste reagują na zmiany temperatury i nie ma po jakimś czasie problemu, że się osad z cieczy pod nimi rozpycha, a węże "kucnęły" i nam szczy w miejscu gdzie tylko ginekolog sięgnie bez ściągania połowy osprzętu). Dołożyć do węzy np. Parkera( i spokój na lata). Dopilnować długości wężyków do kolektora. Wtryski -zawsze wolę pojedyncze(właśnie np. Barakudy). Filtr lotny nie te puszeczki alu zapchajdziury(potrafią 100 000km być czyste to co one filtrują?) tylko podobny do olejowego z wyjmowanym wkładem(twister czy jak mu tam) i z odstojnikiem. Oszczędzi to wtryski. 

MONTAŻ -reduktor w odpowiednim miejscu, żeby nie był studzony(ewentualnie osłonić -ja mam elementami dolotu KE-j z Audi B3 zasłonięty w A4ce) i żeby było łatwo regulować.

Czujniki... Te badziewia mają druty w zasadzie nie kable. Albo się toto utrzęsie albo po kilku zawadzeniach urwie i zaczyna się zabawa z pstrykaniem gaz-pb-gaz-pb.

Osobiście na obu(reduktora i gazu) kabelki zawijam w łagodną pętlę i zaciskam z nią termokurczem. Taki nawrót robię przewodzikowi, żeby się nie łamał(jakieś 12 mm od czujnika zawraca i jest do niego termokurczem dociskany i nim osłonięta pętla). 

Nawet głupawe rurki podciśnieniowe(gumowe "wężyki") potrafią być problemem, bo nowe ze sklepu padają w oczach, sztywnieją i pękają. Gówno i tyle. Na szrocie lepsze leżą -20 lat i elastyczne, bo z gumy są nie z gównotworków. ]

Z butlą warto pamiętać o jednym - im większa tym więcej kilo. Proste jak świński ogon. A ile waży to się dopiero przenosząc takie coś czuje. I dlatego często auto z LPG wygląda jak motorówka -d*pa siedzi, przód wydaje się zadarty. Butla kupa kilo plus gaz w niej i do tego nieco PB. To dużo więcej niż nawet pełny bak w aucie bez LPG. Stosuje się mini dystanse na żerdziach z tyłu podnoszące nieco tył. Z tego co pamiętam 2cm tulejki na żerdzi to przy Avancie C5 jakieś 5cm wyżej d*pa. 

Do tego obciążenie tyłu większe rzecz jasna wypracowuje ten tył nieco szybciej. To oczywiste. I nawet jak po montażu tyłek w miarę wygląda na wysokość to może być tak, że po dwóch latach będzie jak w kombi co wozi towar na bazary -ciągnął się "po ziemi" jak cycek jamnika :E

Zasada ogólna z LPG -żeby było taniej to na początku musi być drożej. Czyli porządny sprzęt robi robotę, a d*py się szkłem nie podciera.