Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Speech Dialogue System SDS w RNS E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AndyN

Jesli mam fabryczny BT i RNS-e to podpiecie tego calego SDS-a jest prostrze czy bez roznicy?

Z tego co wyczytalem w twoim poscie ,trzeba przepinac cala mase przewodow i rozbierac lewy przedni slupek ? :mysli:

Opublikowano

HiRide

Jeszcze sam tego nie robiłem. Czekam na efekty u innych :decayed:

* Z tego co wywnioskowałem mając fabryczny BT musisz: dwużyłowy (najlepiej ekranowany) kabel podpiąć pod piny C1 i C7 RNS'a.

* Rozebrać lewy przedni słupek by wpiąć się tym 'dokładanym' kablem w kable łączące mikrofon z modułem BT (pamiętając o podłączeniu "plus do plusa, minus do minusa"). Albo nie rozbierać słupka tylko podłączyć się równolegle do mikrofonu już w panelu podsufitki.

* Zmienić kodowanie RNS'a na 00xxx0x - 0 = Voice Control OFF OR via external Device (e.g. RNS-E)

* Wgrać SDShack

Kobra7 w tym okablowaniu "pojechał po całości" bo on sam sobie robił CAŁĄ wiązkę. Nigdzie indziej nie spotkałem się z aż tak skomplikowanym 'wiring'iem' :naughty:

TO CO NAPISAŁEM POWYŻEJ JEST MOIMI SPEKULACJAMI, JESZCZE TEGO U SIEBIE NIE TESTOWAŁEM. SO, DON'T TRY IT AT HOME :evil2:

Ale zaczynam nabierać coraz większej ochoty .... :)

Opublikowano

HiRide

Jeszcze sam tego nie robiłem. Czekam na efekty u innych :decayed:

* Z tego co wywnioskowałem mając fabryczny BT musisz: dwużyłowy (najlepiej ekranowany) kabel podpiąć pod piny C1 i C7 RNS'a.

* Rozebrać lewy przedni słupek by wpiąć się tym 'dokładanym' kablem w kable łączące mikrofon z modułem BT (pamiętając o podłączeniu "plus do plusa, minus do minusa"). Albo nie rozbierać słupka tylko podłączyć się równolegle do mikrofonu już w panelu podsufitki.

* Zmienić kodowanie RNS'a na 00xxx0x - 0 = Voice Control OFF OR via external Device (e.g. RNS-E)

* Wgrać SDShack

Kobra7 w tym okablowaniu "pojechał po całości" bo on sam sobie robił CAŁĄ wiązkę. Nigdzie indziej nie spotkałem się z aż tak skomplikowanym 'wiring'iem' :naughty:

TO CO NAPISAŁEM POWYŻEJ JEST MOIMI SPEKULACJAMI, JESZCZE TEGO U SIEBIE NIE TESTOWAŁEM. SO, DON'T TRY IT AT HOME :evil2:

Ale zaczynam nabierać coraz większej ochoty .... :)

Dziekuje za wyjasnienie :)

Chyba lepiej wpiac sie rownolegle do mikrofonu w panelu podsufitki niz rozbierac slupek bo roboty z tym co nie miara :tongue4: a efekt taki sam jesli dobrze rozumie.Jesli taki mod polega tylko na kupieniu kabla do podpiecia to cala zabawa kosztuje praktycznie 0 zl.Skoro tak to dlaczego fabrycznie nie ma tego sterowania glosowego?NIe bylo tego nigdy w fabtyce czy co ?

W takim razie nie ma mozliwosci podejrzec jak wyglada fabryczna instalacja.

Jesli wgram tylko SDShack bez zadnych modyfikacji w okablowanie to zmieni sie cos w sofcie?Jakies dodatkowe/poprawione funkcje ?

Opublikowano

Może nie być, bo np.:

- wdrożone zostało dopiero np. w 2006 roku

- poprzedni właściciel nie zapłacił dodatkowych Euro za tę funkcjęi nie ma :naughty:

- bo nie :decayed:

Sam SDS?

Podobno: przestaje działać sterowanie głosowe BT :kox: (choć mnie osobiście wygląda to na konsekwencję wykonywanych czynności: zmienił kodowanie RNS wyłączając obsługę głosową, zapodał SDShack ale nie zrobił dodatkowego wiringu - przestała działać obsługa głosowa. Ale nie dlatego, że wgrał SDShacka ale dlatego, że wcześniej zmienił kodowanie) Innych zmian nie powoduje. SDShack uruchamia SDS w istniejącym oprogramowaniu, nic więcej.

Wydaje mi się, że ktoś w wątku o RNS pisał, że porównywał soft 650 i 660 i różnią się tylko jednym bitem(?)/bajtem(?) <- tym uruchamiającym SDS. Ale mogą to być moje konfabulacje.

========

HiRide

Wiring - ten dodatkowy kabel między mikrofonem a RNS :decayed::wink4: Taka ładna nazwa na kawał kabla i odrobinę druciarstwa :naughty:

Opublikowano

Może nie być, bo np.:

- poprzedni właściciel nie zapłacił dodatkowych Euro za tę funkcjęi nie ma :naughty:

Sam SDS?

Podobno: przestaje działać sterowanie głosowe BT :kox: (musisz zrobić wiring pod SDS żeby zaczęło działać) Innych zmian nie powoduje. SDShack uruchamia SDS w istniejącym oprogramowaniu, nic więcej.

Wydaje mi się, że ktoś w wątku o RNS pisał, że porównywał soft 650 i 660 i różnią się tylko jednym bitem(?)/bajtem(?) <- tym uruchamiającym SDS. Ale mogą to być moje konfabulacje.

sorki ale nie wiem co masz na mysli-jaki wiring pod SDS :gwizdanie:

nie siedzie w temacie i nie mam o tym pojecia

Opublikowano
  • Autor

No ale czego nie rozumiesz? Wiring = okablowanie.

Opublikowano

Może nie być, bo np.:

Sam SDS?

Podobno: przestaje działać sterowanie głosowe BT :kox: (choć mnie osobiście wygląda to na konsekwencję wykonywanych czynności: zmienił kodowanie RNS wyłączając obsługę głosową, zapodał SDShack ale nie zrobił dodatkowego wiringu - przestała działać obsługa głosowa. Ale nie dlatego, że wgrał SDShacka ale dlatego, że wcześniej zmienił kodowanie) Innych zmian nie powoduje. SDShack uruchamia SDS w istniejącym oprogramowaniu, nic więcej.

========

HiRide

Wiring - ten dodatkowy kabel między mikrofonem a RNS :decayed::wink4: Taka ładna nazwa na kawał kabla i odrobinę druciarstwa :naughty:

dzieki :tongue4: a podobo piszesz poprawnie po polsku :kox::tongue4:

Opublikowano

mam fabryczny BT i RNS-e wypaliłem płytkę tak jak napisali po anglikańsku - i .... płytka nie działa :confused4:

proszę napiszcie krok po kroku jak mam zrobić poprawnie płytkę

Jak tylko będę miał płytkę zaraz zabieram się za podpięcie kabla pod mikrofon

Opublikowano
  • Autor

Bułka z masłem :decayed:

http://www.youtube.com/watch?v=nuvFVEWlu4c

Jak widać działa za***iście :good:

Dla tych co mają fabryczny moduł BT.

- Zdejmij słupek pasażera

- Znajdź kabelek biegnący do mikrofonu (2 żyłowy) i go przetnij

- Doprowadź w to miejsce 4 żyłowy kabelek biegnący od RNS-E

- 2 jego żyły podepnij do kabla biegnącego od przecięcia do mikrofonu a na drugim końcu do PINów 1 i 7 w kostce C wtyczki RNS-E (nie pomyl masy z +)

- 2 kolejne żyły kabelka podepnij do kabla biegnącego od przecięcia do modułu BT a na drugim końcu o PINów 4 i 10 w kostce C wtyczki RNS-E (nie pomyl masy z +)

Dla tych co mają dokładany moduł BT.

- Znajdż moduł BT (zazwyczaj chowany jest za schowkiem)

- Obetnij kabelek biegnący od PINów 11 i 12 mniej więcej 3 cm od wtyczki (to jest miejsce podpięcia mikrofonu).

- Doprowadź w to miejsce 4 żyłowy kabelek biegnący od RNS-E

- 2 jego żyły podepnij do kabla który obciąłeś z wtyczki a na drugim końcu do PINów 1 i 7 w kostce C wtyczki RNS-E (nie pomyl masy z +)

- 2 kolejne żyły kabelka podepnij do tego co wystaje z wtyczki (PINy 11 i 12) a na drugim końcu do PINów 4 i 10 w kostce C wtyczki RNS-E (nie pomyl masy z +)

Dla tych co nie mają modułu BT.

- Kup mikrofon w salonie Audi (numer części - 8L1 862 373A) albo inny w miarę dobry

- Mikrofon najlepiej zamontować w kratce przy górnych lampkach (dokładny montaż pokazany w poradniku nt. dokładania BT http://www.a4-klub.pl/smf/b6b7_instalacja_fabrycznego_modulu_bluetooth-t32362.0.html)

- Doprowadź kabel od mikrofonu do nawigacji RNS-E

- Podepnij go do PINów 1 i 7 w kostce C wtyczki RNS-E (nie pomyl masy z +)

Opublikowano

Maliku pieknie to wyrezales

Opublikowano
:shocked: respect :good:
Opublikowano

spokojnie wyreazmy ;)

ja własnie wróciłem z garazu i u mnie bez zdjęcia schowka sie nie obejdzie wiec dałem spokój ;)

moze na spocie nam malik pomoże ;) to wyrezamy

Opublikowano

mam nadzieje :wink4:,na razie usilnie poszukuje mikrofonu

Opublikowano

Kto pojedzie do józefowa ???

po piny do kostki ??

bo oni mają do 16 czynne :( ja nie dam rady

łukaszr tez nie da rady jak ktos bedzie jechał niech weżmie 50 szt za 15 zł :)

tak malik napisał :)

Opublikowano

Maliku pieknie to wyrezales

"Pożyczyłem" sobie Twój opis i dodałem do opisu na pierwszej stronie. Wszystko będzie w jednym miejscu. Ok?

A na kilka pinów też bym się pisał :decayed:

Opublikowano

i ja,tylko kto sie po nie bujnie?

Opublikowano

Szkoda ze potrzebna jest kierownica z multifuction :/ Dobra robota :) A ja szukam fajerki ... :hi:

Opublikowano

Malik liczę na Ciebie na letnim :gwizdanie: bo ja mam 2 lewe ręce :decayed:

Opublikowano

Oniak ma blisko i tez pewnie bedzie chciał SDSa :) wiec moze podjedzie i kupi troche tych pinów :)

Opublikowano

Kilogram .... :decayed:

Mod naprawdę niskobudżetowy :naughty:

Potrzebny jest RNS, mikrofon i kierownicą z multifunkcją.

Moduł BT jest niepotrzebny do tego moda. Plus VagCom i płytką z SDShack'iem

Naprzód, Panowie :!: