Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Padnięta pompa AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ekologia nie jest zła. Jak pomyślę co było 15-20 lat temu gdy stałeś w korku lub na światłach za pojazdami z normą spalin EU3 lub niższą, musiałeś wtedy klimę na obieg wewnętrzny przełączyć. Uważam, że w dobrym kierunku się rozwinęło. Tyle, że tak jak pisałeś, trochę nie przemyśleli z tym sterownikiem na zewnątrz.

Krzysiek zgadam się z Toba , po prostu nabijam się z pomysłu który służy dobru ogólnemu ale jest niedopracowany i wręcz w zależności od okoliczności wadliwy / żeby nie napisać powalony/. Sterownik na zewnątrz to pomyłka a zamarzanie Ad Blue i rozwalanie całego systemu  i niemożność uruchomienia auta za ileś tam km to drugie.

Opublikowano
15 minut temu, dekiel 13 napisał(a):

Sterownik na zewnątrz to pomyłka

Tak, niewątpliwie.

16 minut temu, dekiel 13 napisał(a):

zamarzanie Ad Blue i rozwalanie całego systemu  i niemożność uruchomienia auta za ileś tam km to drugie.

Zamarzanie mocznika akurat nie jest problemem. W zbiorniku AdBlue są grzałki, króre rozmrażają mocznik. Samochodu Ci przez to nie unieruchomi, gdyż ekologia i tak nie jest aktywna do osiągnięcia pewnych temperatur silnika, a w tym czasie AdBlue jest rozmrożone:wink:

Odliczanie i unieruchomienie pojazdu ma miejsce tylko przy braku AdBlue lub usterce systemu oczyszczania spalin.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Też mam podobny problem z Adblue. Mam Q5 FY 2.0 tdi 2018 r. Odliczanie z 1000 km już na 800 km. Z Vcds wychodzi błąd sterownika czynnika redukujacego. Zamierzam wymienić sterownik. Jest 80A 907 355 F. Czy mogę kupić z A6 C8 o tym samym numerze i będzie ok? Dodaje opis błędu z vcds

20230814_204744.jpg

Opublikowano

Jeśli numer jest ten sam to powinno działać 

Opublikowano

Powinno i będzie jak jest sprawny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.08.2021 o 19:56, przemo_c napisał(a):

Było dokładnie tak jak powiedział @Muskel1, sterownik zalany i po wymianie wszystko śmiga.

Objawy:

1) Błąd AdBlue brak możliwości uruchomienia za 1000km

2) Błąd przez jakiś czas znikał i się pojawiał (czasem nawet kilka razy na krótkim dystansie) - ikonka check engine pomarańczowa świeciła się cały czas)

3) Po tygodniu już faktycznie zaczęło się odliczanie i błąd już się nie kasował

Teraz koszty:

1) Sterownik 900 PLN brutto oryginał nowy - ma jedna firma z Warszawy, sprzedają normalnie na fakturę

2) Koszt wymiany 300 PLN

Ciekawostka w serwisie podobno koszt samego sterownika około 3000 PLN.

Poniżej zdjęcia starego sterownika, który przy użyciu wkrętarki, dwóch solinych śrubokrętów i użyciu odrobiny siły udało mi się otworzyć (jest na 4 śruby oraz zaklejony):

1) Sterownik (na tym zdjęciu już trochę oczyszczony) generalnie był cały w błocie. W czerwonym kółku oznaczyłem chyba odpowietrznik (właśnie od środka jest on zabezpieczony wspomnianą przez @Muskel1 membranką) - przed oczyszczeniem nie było go kompletnie widać:

Sterownik.jpg

2) Sterownik po rozkręceniu.  Dokładnie tam gdzie jest otwór widzimy ślady zalania:

Po rozkręceniu.jpg

3) Dwa zdjęcia owej membranki, która jest od wewnątrz obudowy, również widać ślady zalania na drugim zdjęciu jak się odkleiła od obudowy:

Membrana_1.jpg

Membrana_2.jpg

Wnioski są następujące:

1) Sterownik jest umieszczony w fatalnym miejscu (był cały obłocony, co w szczególności w wersji Allroad raczej często się zdarza)

2) Membrana - jeżeli można to tak nazwać - raczej nie ma szans na wytrzymanie ogromnych przebiegów

3) Zgodnie z tym co napisał wcześniej @Muskel1 trzeba jedynie wymienić sterownik, nie trzeba go kodować - co ciekawe sprzedawca sterownika udzielił mi błędnej informacji, że trzeba

Myślę, że patrząc na konstrukcję (sama płytka) w obudowie w dodatku ze źle zaprojektowaną "membraną" cena jest mówiąc bardzo delikatnie mocno wygórowana :). Mam nadzieję, że takie podsumowanie może się komuś przydać, aczkolwiek nikomu nie życzę podobnych problemów.

Pozdrawiam

Podasz nazwę tej firmy z Warszawy która ogarnia te sterowniki ? Prawdopodobnie mi też padł a w A5 8t raczej tak samo wszystko wyglada jeśli chodzi o system adblu

Opublikowano
W dniu 14.08.2023 o 23:51, bodek325 napisał(a):

Też mam podobny problem z Adblue. Mam Q5 FY 2.0 tdi 2018 r. Odliczanie z 1000 km już na 800 km. Z Vcds wychodzi błąd sterownika czynnika redukujacego.

hmm a w Q5 przeciez jest w srodku sterownik, a jednak tez problemy?

Opublikowano
1 godzinę temu, Koalakm napisał(a):

hmm a w Q5 przeciez jest w srodku sterownik, a jednak tez problemy?

W Q5 8R sterownik jest zamieszczony na podłodze, po lewej stronie pojazdu  mniej więcej na wysokości słupka B  pod plastikowymi osłonami podwozia.

Jest to całkiem inny sterownik niż w B9 i FY i tam nie ma tego problemu z membraną. 

Screenshot_20230831_100716_YouTube.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

W Q5 8R sterownik jest zamieszczony na podłodze, po lewej stronie pojazdu  mniej więcej na wysokości słupka B  pod plastikowymi osłonami podwozia.

Jest to całkiem inny sterownik niż w B9 i FY i tam nie ma tego problemu z membraną. 

no dzieki za info, ale kolega pisal ze ma ten problem w FY.... dlatego napisalem

Opublikowano

No tak, nie wiem dlaczego myślałem, że codzi o 8R:rolleyes:

W takim razie w tym Q5 FY będzie inna przyczyna niż zalany sterownik, bo tam nie dostaje się woda.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

.

Edytowane przez lookas

Opublikowano
6 minut temu, lookas napisał(a):

Silnik 2,0 CNHA prod. 03.2015

Niewłaściwy dział kolego. Tu jest dział B9.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy gdyby jednak ktoś zdecydował się usunąć adblue oczywiście jest w 100% odwracalna ingerencja w sterownik silnika to mogę ogarnąć w dobrej cenie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie który bezpiecznik odpowiada za zasilanie sterownika adblue? Wywala mi taki błąd po wymianie sterownika. Brak zasilania sterownika? Może ktoś ma schemat i pokaże mi łopatologicznie?

Opublikowano

Są za to odpowiedzialne 2 bezpieczniki. Lewy tylny boczek, puszka z bezpiecznikami, rząd oznaczony poniżej jako ST5 bezpiecznik nr 3 oraz nr 11.

Screenshot (9).png

Opublikowano

Dzięki wielkie?

a wiesz może czy to są 30 czy mniejsze?

Opublikowano

Bezpiecznik nr 3 to 30 A 

Bezpiecznik nr 11 to 25 A

Opublikowano

Dzięki?

Sprawdziłem bezpieczniki i są ok.

Skończyły mi się już pomysły…

zasilania na sterowniku brak, odliczanie do unieruchomienia pojazdu w awarii adblue nadal trwa niestety ?

Opublikowano
9 godzin temu, Lukasch44 napisał(a):

odliczanie do unieruchomienia pojazdu w awarii adblue nadal trwa niestety

a nie masz czasem standardowego przypadku ze masz zalany ten sterownik (jak opisano w tym temacie) i nalezy go wymienic?

Opublikowano

Wymieniłem już swój bez liter na końcu na ten z literą D i był brak komunikacji z pompą, więc wymieniłem na kolejny, bez liter czyli taki sam jak mój i wywala brak zasilania sterownika. Już sprawdziłem bezpieczniki wymienione i dalej nic… tu fotka numerów pompy. Teraz chyba czeka mnie wymiana, ale nie wiem który numer świadczy o tym że współpracuje ze sterownikiem bez litery czyli

4M0 907 355

IMG_2001.thumb.jpeg.643a3b0c8ad8ae7ec37f343f585568f0.jpeg