Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Padnięta pompa AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum miło mi poznać wszystkich zainteresowanych. Dopadł mnie problem check engine  po  uruchomieniu silnika i przejechaniu zaledwie kilku metrow w audi a4b9 z 2016r  kod silnika DEUA przebieg 104 tys km. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego widniały 2 błędy 

P20E900 środek redukcyjny cisnienie za wysokie 

P204B00 ciśnienie czynnika redukcyjnego niewiarygodny sygnał

Po skasowaniu błędów check engine wrócił po przejechaniu ok 20 km tym razem jeden błąd 

P204B00 ciśnienie czynnika redukcyjnego niewiarygodny sygnał. 

Brak innych komunikatów. 

Mieszkam w szkocji lokalnie ciężko z serwisem (ogólnie dramat w tym kraju z naprawami ) więc chciałbym spróbować na początku samemu spróbować podziałać z tym tematem.  

Czy może to wskazywać na zalany sterownik adblue czy raczej awaria wtrysku ? Mam zamiar dolać  na początek adblue gdyż juz dawno nie uzupełniałem tego. Jakieś podpowiedzi niestety nie mam dostępu do innego programu diagnostycznego niż komputer diagnostuczny jaki posiadam.

20250607_134320.jpg

20250607_134738.jpg

Opublikowano

Dolej AdBlue, pojeździj trochę. Jeżeli błąd powróci sprawdź w parametrach w sterowniku jakie jest ciśnienie AdBlue. Na pracującym silniku powinno wynosić ok. 5000 hPa.

Opublikowano

Dolałem chyba zbiornik byl pusty ale jeszcze nie mogę sczytać ciśnienia wieczorem będę wiedział parametry. Między czasie wyskoczyło odliczanie jak w każdym innym przypadku wiec podejrzewam ze w moim przypadku bedzie to samo . Moje pytanko jest czy gdzieś w polsce sprzedają używane ale sprawne takie sterowniki ? 

Opublikowano

Na allegro, a czy są sprawne to loteria. Pomimo tego, że sprzedawcy zawsze jako sprawne deklarują, okazuje się często, że jest inaczej.

Opublikowano

Dzieki za szybką odpowiedz. Udało mi się sczytać wszystkie dane 

Dalej 2 błędy te co wcześniej. Czy cos się rzuca w oczy co mogło by mnie trochę nakierować? 

20250609_150038.jpg

20250609_150512.jpg

20250609_151052.jpg

20250609_151149.jpg

Opublikowano (edytowane)

Wrzuć pełny auto-scan w postaci dokumentu, który zapiszesz, a nie zdjęcia.

Edytowane przez Muskel1