Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana oleju w skrzyni biegów S-Tronic w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Dev napisał:

Robi średnio 10000 km rocznie, bo co taki czas przyjezdza na olej w silniku.

Co Ciekawe, przednie klocki wytrzymały 52000 a tylne 38000

38tys i wymiana tylnych klocków? W moim B9 tylne klocki nawet w połowie nie są zużyte, a auto ma 94tys km. Ktoś tam jednak lubi sobie poupalać :)

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

eSa ma inaczej rozłożone siły hamowania w przeciwieństwie do zwykłych modeli.

U mnie ori tylne.klocki wytrzymały 27000 a przednie tez ori 34000

Opublikowano

A ja mam przód też jeszcze oryginał, sprawdziłem przed chwilą dla pewności w wyciągu, że nie było nic ruszane przy hamulcach , a mam ciągłość historii.

Myślę, że wnioski o stopniu zużycia podzespołów w zależności od stylu jazdy każdy może wyciągnąć sam i możemy zakończyć  offtopic.

Opublikowano

Facio jeździ sporo po mieście więc nie dziwota że klocki się zużyły,  waga też robi swoje. Miałem przypadki gdzie auta na klockach Ferodo nie robiły więcej jak 25000km

Opublikowano
15 godzin temu, Dev napisał:

W tym sek że od nowości jeździ tym autem ponad 60 letni osobnik którego ciężko posądzić o używanie trybu LC

Dev może on ma synów lub córka chłopaka. Tak jak pisze Wampir, ludzie nie mają pojęcia czasami co mówią. Ja w okolicy dzwoniłem do kilku fachowców, którzy proponowali wymianę dynamiczną, więc dziękuję bardzo. Wiem jak auto było i jest używane więc wolę oddać jak Nelson do ASO i wypić kawkę.:decayed: Nie używam LC i nie katuję auta więc się nie obawiam. Może gdybym znalazł jakiegoś fachowca, co umiałby to zrobić to i owszem, ale niestety …..

Opublikowano (edytowane)

Po co DWO do S-tronica ? Totalnie bez sensu, olej w tej skrzyni służy do chłodzenia i smarowania sprzegiel i mechatroniki. Olej Nie.jest tam nośnikiem układu przeniesienia napedu tak jak w TIPie, nie ma tam zadnej magistrali.

Przy zwyklej wymianie pozbywasz się ponad 95% starego oleju z układu, a jak chce Ci się rozpinać przewody od chłodnicy oliwy to prawie 100%.

DWO dla stronica i multi to bujanie ślepych, tak samo możesz sobie wymieniać jak w zwykłej skrzyni.

Edytowane przez Dev
Opublikowano (edytowane)

Dev mam pytanie czy wogóle w S tronic jest możliwa wymiana dynamiczna? W jednym z warsztatów powiedziano mi, że gdyby nawet chcieli, to nie można, bo nie ma drugiej końcówki na ujście oleju. Poprostu jest jeden otwór ? Czy to prawda ? Chodziło o moją skrzynię.

Edytowane przez vvalery
Opublikowano
3 minuty temu, vvalery napisał:

Dev mam pytanie czy wogóle w S tronic jest możliwa wymiana dynamiczna? W jednym z warsztatów powiedziano mi, że gdyby nawet chcieli, to nie można, bo nie ma drugiej końcówki na ujście oleju. Poprostu jest jeden otwór ? Czy to prawda ? Chodziło o moją skrzynię.

jest ale to bez sensu, jak Ci wczesniej pisałem

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

dla mnie to DWO nawet w przypadku Tipa jest takie jakies nie do konca....

bo tak na prawde to kiedy zmienic w niej filtr ? przed czy po ?

poza tym musisz zdjac miske zeby sie dostac do filtra, umyć ja, umyć magnesy

• Pomoc techniczna 2
Opublikowano

witam ,przymierzam się do wymiany statycznej filtrów w skrzyni s-tronic wraz z olejem ,proszę o rozszyfrowanie co to za skrzynia wiem ze silnik ma kod DEUA

VIN 

WAUZZZF41HA022006

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Hej Dev , prośbę moją kieruję do ciebie jako znawcy tematu , jeśli to możliwe proszę o rozszyfrowanie jaką oliwę i filtry potrzebuję do serwisu skrzyni biegów w a4 b9 .

Czy z vinu również wynika jaka to skrzynia (s-tronic,multi,…?

Z góry dziękuję za odp i poświęcony czas.

VIN  WAUZZZF40JA022343

Opublikowano
11 godzin temu, Sławor1 napisał:

Cześć wszystkim!

Hej Dev , prośbę moją kieruję do ciebie jako znawcy tematu , jeśli to możliwe proszę o rozszyfrowanie jaką oliwę i filtry potrzebuję do serwisu skrzyni biegów w a4 b9 .

Czy z vinu również wynika jaka to skrzynia (s-tronic,multi,…?

Z góry dziękuję za odp i poświęcony czas.

VIN  WAUZZZF40JA022343

s-tronic

olej sprzegła - G 055 529 A2

olej koła zebate - G 052 549 A2

Opublikowano
W dniu 25.05.2022 o 10:45, Dev napisał:

s-tronic

olej koła zebate - G 052 549 A2

Dzięki. Czyli rozumiem że filtrów wg vinu nie wymieniam ?

Opublikowano

Ajjjjj... zadzumiłem się ' sorry :facepalm:

Za godzinę wrzucę info 

Opublikowano
13 godzin temu, Sławor1 napisał:

Dzięki. Czyli rozumiem że filtrów wg vinu nie wymieniam ?

1. 0CK 325 121 D

2. 0CK 325 149 D

3. 0CK 325 421 A

Opublikowano
26 minut temu, Dev napisał:

1. 0CK 325 121 D

2. 0CK 325 149 D

3. 0CK 325 421 A

Super , dziękuję

Opublikowano
31 minut temu, Sławor1 napisał:

Super , dziękuję

Jeszcze pytanie , czy przy wymianie oleju w skrzyni w tym aucie (vin ) będzie konieczne luzowanie zawieszenia , sanek czy tym podobne bo rzekomo coś blokuje dostęp do miski itd , to słowa mechanika . Czy faktycznie tak jest ? (Wzmocnienie w kształcie X)
a druga rzecz to gdzie znajdują się konkretnie spust i wlew oleju dla tych dwóch sekcji mechanicznej i sprzęglowej ? Nie wiem czy jasno pisze??

Opublikowano

Cześć, Dev bardzo proszę o podanie numerów części do wymiany oleju w skrzyni i napedzie. Interesuje mnie wymiana oleju i filtrów w skrzyni i całym napędzie. Mam napęd quattro. Jeszcze prosba o nakierowanie na jakiś sklep gdzie będę mógł kupić wszystkie potrzebne części w normalnych cenach. Szukałem już po numerach które podawałeś powyżej ale ciężko znaleźć jakiś konkretny sklep. Z góry dziękuję  

VIN: WAUZZZF45GA062572

Opublikowano
W dniu 27.05.2022 o 11:59, Sławor1 napisał:

Jeszcze pytanie , czy przy wymianie oleju w skrzyni w tym aucie (vin ) będzie konieczne luzowanie zawieszenia , sanek czy tym podobne bo rzekomo coś blokuje dostęp do miski itd , to słowa mechanika . Czy faktycznie tak jest ? (Wzmocnienie w kształcie X)
a druga rzecz to gdzie znajdują się konkretnie spust i wlew oleju dla tych dwóch sekcji mechanicznej i sprzęglowej ? Nie wiem czy jasno pisze??

odkrecasz tylna podpore skrzyni

musisz podeprzec cały naped

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Gwidoon napisał:

Cześć, Dev bardzo proszę o podanie numerów części do wymiany oleju w skrzyni i napedzie. Interesuje mnie wymiana oleju i filtrów w skrzyni i całym napędzie. Mam napęd quattro. Jeszcze prosba o nakierowanie na jakiś sklep gdzie będę mógł kupić wszystkie potrzebne części w normalnych cenach. Szukałem już po numerach które podawałeś powyżej ale ciężko znaleźć jakiś konkretny sklep. Z góry dziękuję  

VIN: WAUZZZF45GA062572

olej koła zebate - G 055 549 A2

1. filtr - 0CK 325 421 A

2. filtr - 0CK 325 149 D

3. filtr - 0CK 325 121 D

olej dyfer tył - G 055 190 A2

pogadaj z Kolegą @Wandej na temat czesci

Edytowane przez Dev