Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stuki w zawieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Mam pytanie ponieważ boryka się że stukami w b7 , auto trzyma się skręca dobrze lecz ma to hopkach nierownisciach wolna jadąc są stuki , auto wymienione praktycznie cale przednie zawieszenie ,skóry wahacze drazki wew zew,amory z gumai .Ostatecznie brałem pod uwagę przekładnie więc dokrecilem śrubę ale nic nie dało.Zostala jedną rzecz półosie (przeguby) bo jak złapie za półosie i szarpie górą dół to są podobne stuki ,czy może to być przyczyną?

Opublikowano

Tak z opisu, ja bym sprawdził łączniki stabilizatora jak i gumy na samym stabikizatorze. Rozumiem, że całe zawieszenie było zluzowane podczas składania i następnie dokręcone pod obciążeniem? 

Oczywiście przeguby też mogą pukać, zewnętrzne z reguły pukają podczas skręcania jest wtedy słyszalne charakterystyczne klekotanie, strzelanie przegubu. Wewnętrzne zaś są słyszalne głównie podczas jazdy na wprost. Objawem charakterystycznym jest też dość intensywne drżenie gałki od zmiany biegów. 

Opublikowano

Tak cale zawieszenie było skręcane na opuszczonym aucie ,łącznik też wymieniłem , sprawdzę jeszcze te gumy od stabilizatora to są te dwie co trzymają pod autem na takich zacisnąć tak ?

Opublikowano

Kiedyś ktoś pisał,że sanki mu stukały gdzieś z przodu na zgrzewie ,po zespawaniu ucichło 

Opublikowano (edytowane)

Podobne stuki do tych ,dodam że wymienione amory na bilstein b4 2muesiace temu podobno lubią stukac , czy tak ma być jak na filmiku kiedy auto podniesione ,dwa filmiki

https://youtu.be/hP6uMN9tPbY

Edytowane przez Ditomee
Opublikowano

Mi stukał sworzeń na prostym wahaczu jak tak kołem ruszałem,ale jak wymieniłeś to może rzeczywiście te amory,nic nie powinno stukać , na pewno masz wszystko dobrze poskręcane, sprawdź jeszcze tą tuleje na sworzniu przy zwrotnicy, kiedyś był tu przypadek że wyszła ze starym wachaczem i nowy założyli bez tej tulei

Opublikowano

Jest tak po obu strobach , praktycznie nowe zawieszenie ,skrecane na opuszczonym .

Opublikowano

Jakieś wskazówki co to może być?

Opublikowano

Zrobione ,pikaly nowe amory bilstein b4  zmienione na Sachs jest ok 

Opublikowano

U mnie też stuka i nie mogę dojść co to jest na filmiku słychać głuche stuki przy małych prędkościach jazda na wprost 

Opublikowano

U mnie walily nowe amory bilstein b4 , wymienilem na sachs i jest ok