Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na kierownicy w zakresie prędkości 110-140 km/h w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sebastian problem w tym, że w same otwory w wahaczach mają średnicę taką, jak średnica tulei, więc jeżeli masz wahacze z tulejami 65mm, to nie wciśniesz w nie tulei 75mm.

Tomku chodzi mi o wymianę po prostu na nowe sztuki 65mm może jest jakaś inna mieszanka gumy czy coś, jak to ktoś zasugerował.

Wiem o tym że (ja) jak mam 65 mm i że jak chcę wymienić na 75mm to muszę razem z wahaczami i że nie wcisnę 75 w wahacze 65 mm :decayed:

nie zrozumiałeś mnie :)

Każdy chciał by to zrobić jak najtańszym kosztem, ale niestety nie zawsze się tak da. Natomiast jak Boguś wymienił same tuleje 65mm na nowe i to u niego rozwiązało problem to może warto zaryzykować.

Oczywiście jestem Ci bardzo wdzięczny że podzieliłeś się ze mną, nami jak rozwiązałeś problem i myślę że to ty jako pierwszy w końcu rozwiązałeś ten problem więc już wiemy że jak ktoś wymieniał opony wyważał po 10razy na hunterze wym tarcze itd itp i jak to nie pomogło to rozwiązanie tkwi w wahaczach.

uuuuuuffff ale się rozpisałem :wink:

Pozdrawiam wszystkich brykających się z tym problemem

---------- Post dopisany at 21:48 ---------- Poprzedni post napisany at 21:44 ----------

---------- Post dopisany at 21:48 ---------- Poprzedni post napisany at 21:48 ----------

Pytanie i prośba do Bogdana

Czy możesz napisać jaki masz nr wahacza??

Opublikowano

Wahacz standartowy z tulejami 65mm dla mojego modelu.

Sorry, teraz nie mogę podać jego numeru bo nie pamiętam.

Numer wahacza otrzymamy po podaniu nr VIN w sklepie ASO oraz w innych e-sklepach. Tu wystarczy wybrać model/rok/silnik/nadwozie.

Optycznie wahacze z tulejami 65mm i wahacze z tulejami 75mm wygladają identycznie z tym wyjątkiem, że miejsce ( ścianka) osadzenia tuleji w wahaczu jest w porównaniu dla "75mm" cieńsze ( chudsza ścianka).

Mój VIN: WAUZZZ8K48A019421 możesz zadzwonić do ASO i się dowiesz.

Każdy przypadek należy rozstrzygać indywidualnie. Mój przypadek nie jest receptą. Kolega <Tomas8505> ma rację, ale u mnie pomogło.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Sebastian, przepraszam Cię - nie chciałem robić z Ciebie "głupka" pisząc o tych średnicach :) Nie gniewaj się.

Ps.

Kiedyś też chciałem wymienić same tuleje 65mm na nowe, ale zrezygnowałem gdy zobaczyłem w katalogu Lemforder-a, że same tuleje 65mm nie są już przez nich produkowane. Wyciągnąłem wniosek, że jest to poważna wada konstrukcyjna i nie ma co się oszukiwać - trzeba przesiąść się na wahacze z tulejami 75mm. Nie mniej jednak, jeżeli koledze Bogusławowi pomogła wymiana samych tulei i wibracje u niego nie powrócą np. przez 2 lata, to chyba warto co 2 lata wymieniać same tuleje na nowe 65mm. :)

Pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano
Sebastian, przepraszam Cię - nie chciałem robić z Ciebie "głupka" pisząc o tych średnicach :) Nie gniewaj się.

Ps.

Kiedyś też chciałem wymienić same tuleje 65mm na nowe, ale zrezygnowałem gdy zobaczyłem w katalogu Lemforder-a, że same tuleje 65mm nie są już przez nich produkowane. Wyciągnąłem wniosek, że jest to poważna wada konstrukcyjna i nie ma co się oszukiwać - trzeba przesiąść się na wahacze z tulejami 75mm. Nie mniej jednak, jeżeli koledze Bogusławowi pomogła wymiana samych tulei i wibracje u niego nie powrócą np. przez 2 lata, to chyba warto co 2 lata wymieniać same tuleje na nowe 65mm. :)

Pozdrawiam wszystkich.

OK, nie ma sprawy.

Ale sprawdzałem w sklepie jakieś 2 tygodnie temu i 65 i 75 mm z lemfordrer-a były dostępne, przynajmniej tak gościu w sklepie twierdził. Są również wahacze dla średnicy 65mm, ale nie ma 75mm.

Pzdr

---------- Post dopisany at 22:16 ---------- Poprzedni post napisany at 22:13 ----------

Bogdan dzięki WIELKIE za info

Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie, lece sobie na tempomacie 108km/h poludniowa obwodnica i co jakis czas na kierownicy mam wieksze albo mneijsze drgania, potem okres ciszy i jest ok, a potem znow zaczyna drzec i znow cisza ...

Czy w ogole jest mozliwosc ze zje.. nawierzchnia powoduje przenoszenie drgan tez na kierownice, czy tez na kierownicy w zadnym wypadku nie powinno sie nic czuc ??

Opublikowano
Panowie, lece sobie na tempomacie 108km/h poludniowa obwodnica i co jakis czas na kierownicy mam wieksze albo mneijsze drgania, potem okres ciszy i jest ok, a potem znow zaczyna drzec i znow cisza ...

Czy w ogole jest mozliwosc ze zje.. nawierzchnia powoduje przenoszenie drgan tez na kierownice, czy tez na kierownicy w zadnym wypadku nie powinno sie nic czuc ??

Jak się jeździ 108 km/h to nie dziwota. :decayed:

Opublikowano
:facepalm: przykladowa predkosci, w poblizu 110... po prostu na pewnym okresie obwodnicy mi drzy kierownica, potem cisza i potem znow zaczyna czyli ze nie dzieje sie to ciagle ... zastanawiam sie cyz to zj**... nawierzchnia czy auto :/ bo po 12tu wywazeniach na hunterze lepiej byc nie moze ...
Opublikowano

PPA4 - wymieć wahacze i problem zniknie. Miałem to samo.

Opublikowano

Spędziłem dziś 3,5 h na wyważaniu kół z tzw testem drogowym....

Powiem szczerze JESTEM W SZOKU jak gość podszedł do tematu i dlaczego to tyle trwało....

Na początku zdjął 4 koła z samochodu....przegonił je na maszynie....

Niby wszystko grało z 2 sztukami ale rozebrał wszystkie koła....umył felgi na rantach (dooookładnie ! - byłem w szoku) przemierzył same felgi, złożył 2 sztuki które wylądowały zaś na wyważarce.

Kolejne 2 sprawiły troszkę więcej kłopotów to z tego wszystkiego wyszło ze opony fabrycznie musiały być "walnięte". Jednak po dłuższym czasie udało się poskładać 4 sztuki idealnie wyważone :) :)

Efektem dzisiejszych działań był wydruk:

20140730_193201.jpg

iiiii co najwazniejsze brak jakichkolwiek drgań do 135km - więcej nie miałem gdzie dziś pojechać ;/

135 to i tak duuuużo biorąc pod uwagę fakt ze poprzednio juz przed 120 lekko drżało :/

Mam nadzieje ze jak już się bardzie "rozbujam" na drodze to efekt się "utrzyma" i nie będzie nic "biło"

Opublikowano

Mam nadzieję, że CI to pomoże, ja na hunterze i podobnej procedurze byłem już kilka razy i ulga była chwilowa ...

Macie numerki tych 75mm bananów i tulejek do b8 2009 ??

Opublikowano

sprawdz w intercarsie

Opublikowano

:facepalm: tam nei ma napisane czy sa 65 czy 75mm, a z tego co bylo pisane to 75mm sa z innych rocznikow ? Takze numery bylyby mile widziane ...

Opublikowano

Mam nadzieję, że CI to pomoże, ja na hunterze i podobnej procedurze byłem już kilka razy i ulga była chwilowa ...

Macie numerki tych 75mm bananów i tulejek do b8 2009 ??

Chciałem zrobić te testy przed wyjazdem nad morze.

Jak narazie po 500km wszystko wydaje sie OK.

Mam nadzieje ze tak wlasnie zostanie.

1100km przejechane i zero problemów z biciem :)

Edytowane przez simon__75

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Tez borykam sie z problemem drgań.Pojechałem do gościa który rozbiera audi z testów i wziałem od Niego wahacze z a4 2013 z tulejami 75mm.Okazało się jednak że wachacze z tulejami 75mm mają większy sworzeń i nie da się ich zamontować do mnie.Pytanie jest czy są wachacze z tuleją 75mm ale ze sworzniem pasującym do przedlifta?

Opublikowano

da sie... sa 2 rodzaje zwrotnic(tym samym 2rodzaje wahaczy) o ile dobrze pamietam, jedne maja 12mm a drugie 14mm wejscie do zwrotnicy.

dobrym sposobem tez jest zastapic tuleje 65mm tuleja poliuretanowa - warunek musicie miec sprawna galke wahacza

Opublikowano

co to znaczy zastąpić ?? czy 75 wejdzie w miejsce 65

Opublikowano

nie, nie wejdzie
ale jesli nie masz wahacza z tuleja 75mm to obecna (czyli 65mm) mozesz zastapic poliuretanem

Opublikowano

Gdzie kupic poliuertanowe tuleje?

Opublikowano

http://poliuretany.olkusz.pl/

Grubosć [mm]: 80

Średnica wewnętrzna [mm]: 12

średnica zewnętrzna [mm]: 65

najpierw upewnij sie czy nic innego wyraznie nie powoduje drgan(np kola)

i czy galka z drugiej strony tego wahacza, w ktory wchodzi owa tuleja jest sprawna

Edytowane przez _Gabriel_

Opublikowano

a mają na stanie takie tuleje? bo na stronie nie potrafię znaleźć.