Opublikowano 5 Marca 20206 l Mozliwe iż są zapieczone pierścienie od nieregularnych wymian oleju lub serwisu olejowego LL. Zanim zabierzesz się za rozbieranie silnika spróbuj odblokować pierścienie za pomocą nafty lub środka antykoks. Koszta niewielkie a może pomóc przywrócić silnik do odpowiedniego stanu.
Opublikowano 5 Marca 20206 l Autor 4 godziny temu, pila24 napisał: Mozliwe iż są zapieczone pierścienie od nieregularnych wymian oleju lub serwisu olejowego LL. Zanim zabierzesz się za rozbieranie silnika spróbuj odblokować pierścienie za pomocą nafty lub środka antykoks. Koszta niewielkie a może pomóc przywrócić silnik do odpowiedniego stanu. Spróbuję tego jak napisałeś, bo fakt może to być pozapiekane. Tylko ciekawe jak bardzo to pomoże o ile w ogóle. Dzięki za rady. Jak rusze dalej z tym to dam znać o efektach
Opublikowano 12 Marca 20206 l Autor Także coś już wiem jeżeli chodzi o remont. Ciężko oszacować kwote bo mechanik mówi ze zależy od stanu silnika. Prawdopodobnie jeszcze w tym roku podejme się naprawy. Ale teraz tak inna rzecz nie daje mi spokoju. Chodzi o olej i jej klasy głównie te ACEA. olej który zalałem ma c3. Czytam na stronach głównie zalecany do diesla i filtrów dpf. (5w30ten który mam). Na jaką strone nie wejde ten jest zalecany przez każdą firme. A jesli bym miał np 5w40 to ACEA jest juz a3/b4 i czy można bezproblemowo przejść na taki olej? (oczywiście patrząc na normy VW). Dodam że w a3 miałem zalanego też motula tyle ze 10w40(xcess) i Od wymiany do wymiany niemal tyle samo na bagnecie. Nawet widziałem przypadki zalewania np 10w60 do zwykłego auta Edytowane 12 Marca 20206 l przez Seebaas
Opublikowano 12 Marca 20206 l Autor I jeszcze pytanie bo obecnie mam motula 8100 x clean + 5w30 normy 504 i 507. Czy lepszy nie byłby 8100 x cess tez 5w30 z normą 502 i 505?
Opublikowano 12 Marca 20206 l 5 godzin temu, Seebaas napisał: I jeszcze pytanie bo obecnie mam motula 8100 x clean + 5w30 normy 504 i 507. Czy lepszy nie byłby 8100 x cess tez 5w30 z normą 502 i 505? Xcess 5W40
Opublikowano 12 Marca 20206 l Płukanka do starego oleju jak najbardziej OK taka na 15 minut, coś od BG, FORTE, LM ale te 500ml a może taka co wypełnia cały układ olejowy MITASU, MILLERS. Potem olej z wysokim TBN, wzbogacony o dodatkowy pakiet TBN np. od EUROLA , potem do tego oleju płukanka ARCHOILA AR2300 na min. 1000/1500 km. Czy zabieg pomoże to znak ? ale warto spróbować zwykle po 5/7 tys. km wiadomo czy szykować się na remont.
Opublikowano 27 Czerwca 20206 l Ja jak maiłem 2.4 to Zmieniłem na Maxlife i różnica w ubywaniu oleju o 50% mniej
Opublikowano 27 Czerwca 20206 l Autor 2 minuty temu, gorny01 napisał: Ja jak maiłem 2.4 to Zmieniłem na Maxlife i różnica w ubywaniu oleju o 50% mniej No ja będę próbować jeszcze z innymi firmami. Zamyślam nad ravenolem albo LM i płukanka a w lipcu już 10kkm strzeli więc pora wymiany