Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poziom paliwa w baku (wskazówka, fis)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, Robero321 napisał:

Może się mylę ale pływak nie wyglądał najlepiej na tym Twoim zdjęciu 

Tak jak by miał powycieraną powierzchnie  ślizgową..  

No tak wygląda u może tu jest usterka. Trzeba sprawdzić to na innym pływaku

Opublikowano

Najlepiej...  wykluczysz podejrzanego albo potwierdzisz

Opublikowano
16 minut temu, Wosikxxx napisał:

No tak wygląda u może tu jest usterka. Trzeba sprawdzić to na innym pływaku

Ostatecznie jeszcze można by, wyjąć go i podejrzeć w blokach pomiarowych jak zmienia się jego rezystancja. Myślę że tam wartości będą zmieniać się na bieżąco, a nie z opóźnieniem jak wskazówka w zegarach. 

Najgorsze jest rozwiązywanie problemów po poprzednim właścicielu, bo nigdy do końca nie wiadomo co było grzebane.

Edytowane przez Bromchit

Opublikowano
  • Autor

Przetestuję oraz zmienię pływak na inny i wrócę z informacją ?

Opublikowano
  • Autor

Wydarzył się jakiś cud. Dziś zatankowałem 10l i wskaźnik paliwa pokazał prawidłową ilość tzn, że się podnosił jak nigdy. Z moim obliczeń km dobrze pokazuje wskaźnik na desce wraz z fisem. Będę to jeszcze obserwował. Wczoraj w momencie kiedy składałem i podpinałem 2x wtyczki w komorze gdzie znajduję się pompa popstrykałem preparatem do elektroniki. Przy górnej czyści w kierunku do kosza znajdował się tam taki wężyk odprowadzający w kierunku do kosza i może on blokował pływak. Skierowałem go w taki sposób aby nie przeszkadzał w momencie podnoszenia się pływaka. 

Najważniejsze, że na ten moment działa. Będę obserwował ? 

Z góry chciałbym bardzo podziękować za pomoc oraz poświęcony czas ?

Opublikowano
  • Autor

Niestety coś jeszcze jest nie tak. Po 1 minucie znalazło się 3 litry paliwa, dziwne. Na blokach pokazało łącznie 18l + - 0 lub 1l w taki razie czemu fis pokazuje na powyższe parametry 160km z tego co pisaliście to wynika z średniego spalania? 

Chciałbym jeszcze potwierdzić czy ilość 18l znajduję się w komorze gdzie jest pompa? 

IMG_20200318_182307.jpg

IMG_20200318_182919.jpg

Opublikowano

Zrób to co Ci napisałem - logowanie i zapisywanie wartości w trakcie tankowania DO PEŁNA, najlepiej od głębokiej rezerwy. W ogóle kiedykolwiek tankujesz do pełna to auto? Wyjmij też bezpiecznik od licznika na dłuższą chwilę żeby zresetował przeliczany zasięg.

O dziwo zawsze na drugim kanale masz w okolicach 0 litrów i to budzi moje wątpliwości. Czy lewy pływak jest w ogóle dobrze zamontowany i sprawny?

Edytowane przez bobikos

Opublikowano
33 minuty temu, bobikos napisał:

W ogóle kiedykolwiek tankujesz do pełna to auto?

Też o to chciałem zapytać...

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, bobikos napisał:

Zrób to co Ci napisałem - logowanie i zapisywanie wartości w trakcie tankowania DO PEŁNA, najlepiej od głębokiej rezerwy. W ogóle kiedykolwiek tankujesz do pełna to auto? Wyjmij też bezpiecznik od licznika na dłuższą chwilę żeby zresetował przeliczany zasięg.

O dziwo zawsze na drugim kanale masz w okolicach 0 litrów i to budzi moje wątpliwości. Czy lewy pływak jest w ogóle dobrze zamontowany i sprawny?

logowanie i zapisywanie wartości w trakcie tankowania DO PEŁNA

Mam rozumieć, że chodzi Ci o ten wykres w bokach? Proszę o instrukcję jak mam to zrobić? 

Niestety nie udało mi się zalać pełnego baku. 

Bezpiecznik numer 15? 

Pływak za kierowcą jest sprawny. Zmieniałem na inny wraz z elektroniką. Powyższy kolega też potwierdził, że jest wszystko w porządku (Bromchit) na dodatek mówił, że ma tak samo w swoim samochodzie. Skacze 0 lub 1. To w sumie 1l.

Opublikowano

Zatankuje do pełna to i drugie pływak pokaże wyższą wartość. Przy tankowaniu do około połowy zbiornika na zegarach, drugi pływak niewiele zmienia wartość, zresztą wstawiłem fotki jak to wygląda przy bliskiej rezerwie i dolaniu około 19 litrów (już świeciła się rezerwa). 

Opublikowano
  • Autor

Przesyłam wykres oraz zdjęcie w blokach jak to wygląda:

IMG_20200321_173051.jpg

IMG_20200321_133225.jpg

received_526075341383026.png

received_210212293380594.png

Opublikowano
  • Autor

Po przejechaniu 16km na fisie zwiększył się dystans a w blokach nic. 

Co myślicie o tym wszystkim? Ile km można zrobić na całym baku? 

IMG_20200321_133848.jpg

IMG_20200321_173046.jpg

Edytowane przez Wosikxxx

Opublikowano
  • Autor

Przesyłam filmik. Niestety wszystkiego dobrze nie widać

Opublikowano

Wszystko wygląda ok. Próbowałeś z tym bezpiecznikiem (nr 15)? Wyjmij go na dłuższą chwilę.

Jak to nie podziała to możesz spróbować w kanale 29 zmienić wartość 128 na trochę większą i obserwować co się dzieje. 

Opublikowano

Wartości w który powinny mieścić się odczyty czujników:

Fuel Level Sensor 1 should be G in your wiring diagram, located on the Passenger side of the vehicle. (295 to 305 Ohms empty and 56 to 68 full)

Fuel Level Sensor 2 should be G169, located on the Driver's side of the vehicle. (275 to 296 Ohms empty and 47 - 65 full)

Edytowane przez bobikos

Opublikowano
  • Autor

Z bezpiecznikiem już próbowałem, bez zmian. Z kanałem 29 będę jeszcze będę testował zwiększyć go. Powiedz mi jeszcze czemu dystans się zwiększył o 20km na fisie czy to jest normalne? Znalazłem, że w baku max mieści się 70l.

Edytowane przez Wosikxxx

Opublikowano
1 minutę temu, Wosikxxx napisał:

Z bezpiecznikiem już próbowałem, bez zmian. Z kanałem 29 będę jeszcze będę testował zwiększyć go. Powiedz mi jeszcze czemu dystans się zwiększył o 20km na fisie czy to jest normalne? W baku mieści max 60l?

Dystans korygowany jest na bieżąco w określonych odstępach czasu, w zależności ile akurat komputer wyliczy sobie spalanie. 

Jedziesz spokojnie w trasie zasięg zwiększy się, butujesz w mieści zasięg spada :).

Opublikowano

Dystans zmienia się w zależności od średniego spalania. Jak będziesz delikatnie jechał to dystans będzie się zwiększał, jak przyciśniesz to zmniejszy się. Oczywiście takie zmiany nie są pokazywane natychmiast, licznik analizuje spalanie i z pewnym opóźnieniem zmienia zasięg. Twój problem jednak dotyczy niespójności wskazań ilości paliwa i zasięgu przy ilościach paliwa poniżej 1/4. 

Do baku quattro wchodzi ok 65 litrów (bak jest mniejszy niż w FWD)

Opublikowano
  • Autor

Wszystko już rozumiem ? Mam jeszcze pytanko odnoście tankowania do pełna. Od czego zależy, że po zaciśnięciu blokady przy tankowaniu odskoczyło mi aż 3 razy? Powinno tylko raz przy ograniczeniu max wartości. 

Opublikowano

Albo wina pistoletu albo przytkane odpowietrzenie baku. Ja u siebie muszę pistolet wkładać nieco płycej inaczej cały czas odskakuje.