PatryK225 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Witam tak jak w temacie co może być przyczyną kopcenia mojej audi odpalam silnik daje mu pochodzić chwilkę i gdy tylko dam mu gazu widzę biały dymek za samochodem zanim się rozgrzeje jeżdżę na bardzo małych obrotach gdy temperatura osiągnie 90° i dam mu gaz do podłogi to zostaje za mna biało niebieska chmura dodam że audi jest w automacie co to może być..... Dodam tylko że czuc olej jak kończę jazdę i opuszczam samochód Edytowane 10 Marca 2020 przez PatryK225
lukasz51237 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 Niebieska chmura to olej. Sprawdzasz go czasem, masz ubytki? 1
PatryK225 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Dzisiaj po pracy właśnie sprawdzę to przyczyną może być mało oleju? Samochód mam dopiero od miesiąca jaki najlepiej olej wlać Edytowane 10 Marca 2020 przez PatryK225
PatryK225 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Opublikowano 10 Marca 2020 Po naciśnięciu "check" wyskakuje mi hamulec płyn chłodniczy i właśnie olej sprawdzałem stan oleju jest mniej niż min płynu chłodzącego także poniżej min moje pytanko czy tylko dolać oleju i płynu i kontrolować??
lukasz51237 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 A jak kupowałeś auto to nie sprawdzałeś oleju i płynu? Nawet jeśli nie to dobrze jest po zakupie wymienić olej i rozrząd, a w takim wypadku i płyn chłodzący, który i tak się zlewa przy wymianie pompy wody. Uzupełnij profil bo nie wiadomo do końca jaki masz silnik w Twoim Audi, ale jeśli jest to jakieś 1.9tdi na pompowtryskach to dolej mu czegoś z normą dla silnika PD, czyli VW 505.01 pełny syntetyk. A najlepiej od razu zrób wymianę. Co do płynu to te auta jeżdżą na G12.
PatryK225 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Opublikowano 10 Marca 2020 Panowie o to co zastałem zrobiłem zdjęcie proszę o odpowiedź bo magicy już mówią że turbo..... Dodam że cały tydzień jeździłem tylko z pracy do domu około 12 km dzisiaj po pracy dodałem oleju ponieważ było mało i wybrałem się na przejażdżkę około 45 50 km na początku samochód zostawial bardzo dużo dymu po czym z czasem wydawało mi się że jest go mniej za to gdy po zakończonej jeździe zostawiłem go na P i przeglądałem się rurze to zauważalny był mały dymek daje zdjęcie proszę o porade
lukasz51237 Opublikowano 10 Marca 2020 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Egr cieknie, norma w tdikach. Trzeba by zobaczyć ile jest oleju w dolocie. Jeśli dużo to faktycznie możliwe że turbo puszcza i jest do roboty. Ale do tego czasu trzeba by sprawdzić ile oleju zebrało się w najniższym punkcie układu dolotowego. No i dobrze by było sprawdzić jaki turbo ma luz i ewentualnie potem myśleć nad naprawą. Edytowane 10 Marca 2020 przez lukasz51237
Rekomendowane odpowiedzi