Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie . Mam taką sprawę.  Tydzień temu zmienialem amorki przód kyb i myślałem że przód będzie twardszy ale tak nie jest i mam do was pytanie mam teraz sprężyny jak na pierwszym zdjęciu ,czy one są miękkie bo nie bardzo czaje te kropki i jakie ew założyć żeby był twardszy? Mój kolega ma takie jak na drugim zdjęciu i jest dużo twardszy.   Zawias 1ba mój i jego

Snapchat-670351557.jpg

Snapchat-1273604577.jpg

Opublikowano (edytowane)

Kolory określają tzw. klasy wagowe i różnią się w zal. od auta - wpływ na nie ma silnik, rodzaj napędu, nadwozia, wyposażenie (rodzaj skrzyni np.), więc jeśli ma inny silnik to będzie miał zamontowane inne sprężyny. Klas wagowych jest kilkanaście: 

Jak będziesz chciał utwardzić auto to musisz zamontować sprężyny z wyższą klasą wagową niż masz obecnie, ale może auto się podnieść, co nie tylko będze wizualnie źle wyglądało ale też sprawi, że amortyzatory nie będą pracowały w optymalnym dla siebie zakresie pracy.
Weź też poprawkę na to, że sprężyny po latach i /ub od przewożenia ciężarów ubijają się.
Moim zdaniem powinieneś pójść w jakieś OEM-owe sprężyny obniżająco-utwardzające.

Edytowane przez BeyerBrown
  • Pomoc techniczna 1
Opublikowano
17 minut temu, BeyerBrown napisał:

Kolory określają tzw. klasy wagowe i różnią się w zal. od auta - wpływ na nie ma silnik, rodzaj napędu, nadwozia, wyposażenie (rodzaj skrzyni np.), więc jeśli ma inny silnik to będzie miał zamontowane inne sprężyny. Klas wagowych jest kilkanaście: 

Jak będziesz chciał obniżyć auto to musisz zamontować sprężyny z wyższą klasą wagową niż masz obecnie, ale może auto się podnieść, co nie tylko będze wizualnie źle wyglądało ale też sprawi, że amortyzatory nie będą pracowały w optymalnym dla siebie zakresie pracy.
Weź też poprawkę na to, że sprężyny po latach i /ub od przewożenia ciężarów ubijają się.
Moim zdaniem powinieneś pójść w jakieś OEM-owe sprężyny obniżająco-utwardzające.

Co mam rozumieć pod pojęciem oem-owe ? Oryginalne ? Według zdjęcia poniżej mam 6 klasę wagowa A dokładnie OJF A mój kolega z tego drugiego zdjęcia  wyżej 10 klasę czyli mała różnica jakieś 120 kg . Myślisz że śmiało mogę założyć używane o podobnej twardości jak jego ? Zdecydowanie lepiej jeździ mi się jego . Przod jest dużo twardszy ,Nie za twardo nie za miękko. Screenshot_20200315-184540_OneDrive.jpg

Opublikowano (edytowane)

Trudno mi powiedzieć ze 100% pewnością czy osiągniesz tym sposobem pożądany efekt, tu by się musiał wypowiedzieć ktoś, kto tak zrobił.
A może ów kolega dałby się namówić na chwilową podmiankę sprężyn... :wink: 
Przez OEM-owe miałem na myśli zamienniki, np. Eibach-a. W mojej A6 zamontowałem je w miejsce ori i jestem zadowolony, acz przód trochę niżej siadł niż tył (aż się prosi o LPG  :decayed: ). Przy czym wymieniłem też amorki na nowe, od zawieszenia 1BE, tego twardszego. W porównaniu do ori 1BA (stndard/komfort) które ma u siebie brat, również w C5-tce, to ziemia a niebo. Acz jemu bardziej się podoba komfortowe zestrojenie. A ja z kolei wolę swoje pseudo-sportowe zawieszenie :)

Tak u mnie siedzi kasta na amorach 1BE i (podstawowych) sprężynach Eibach'a:

20190418_181617 mod.jpg20190418_185033.jpg20190418_185043.jpg

Opublikowano
W dniu 16.03.2020 o 08:21, BeyerBrown napisał:

Trudno mi powiedzieć ze 100% pewnością czy osiągniesz tym sposobem pożądany efekt, tu by się musiał wypowiedzieć ktoś, kto tak zrobił.
A może ów kolega dałby się namówić na chwilową podmiankę sprężyn... :wink: 
Przez OEM-owe miałem na myśli zamienniki, np. Eibach-a. W mojej A6 zamontowałem je w miejsce ori i jestem zadowolony, acz przód trochę niżej siadł niż tył (aż się prosi o LPG  :decayed: ). Przy czym wymieniłem też amorki na nowe, od zawieszenia 1BE, tego twardszego. W porównaniu do ori 1BA (stndard/komfort) które ma u siebie brat, również w C5-tce, to ziemia a niebo. Acz jemu bardziej się podoba komfortowe zestrojenie. A ja z kolei wolę swoje pseudo-sportowe zawieszenie :)

Tak u mnie siedzi kasta na amorach 1BE i (podstawowych) sprężynach Eibach'a:

20190418_181617 mod.jpg20190418_185033.jpg20190418_185043.jpg

Rozumiem kolego że też masz 1ba u siebie? Ladnie sie ona prezetuje ?  mozesz podac jaka miales kat wagowa i jakie te sprężyny zamówiłes?

Opublikowano (edytowane)

A dziękuję kolego :hi: 
Fabrycznie BYŁO zawieszenie 1BH (amerykański odpowiednik 1BA), a OBECNIE siedzą amorki od 1BE (Sachs) + sprężyny Eibach Pro-Kit E1562-140, te przeznaczone do wyższych klas wagowych. Fabrycznie siedziały sprężyny z klasy wagowej 11 i 16 (przód/tył) o ile dobrze pamiętam, musiałbym sprawdzić.

EIBACH.PL

Sprężyny obniżające Eibach Pro-Kit E1562-140 Audi A6 (4B2, C5) - przeznaczone dla roczników: 02.97 - 01.05, dla wersji silnika: 2.4 quattro, 2.7 T quattro, 2.8 quattro, 3.0 quattro, 2.5 TDI quattro