Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Kilka świecących kontrolek na raz/ A4 B7 2005r. 2.0benz ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem w sumie od wczoraj kiedy zapaliła mi się kontrolka czerwona z AIRBAGu. Ok, kontrolka, trzeba to zrobić i tyle. Ale najciekawsze, nastąpiło już dzisiaj, kiedy wyskoczyły znowu kolejne: czerwona układu hamulcowego, i żółte dwie od systemu ESP i układu antypoślizgowego.

Czy wszystkie kontrolki mają coś ze sobą wspólnego, że tak nagle powyskakiwały? Podobno jeśli zapalają się w większej ilości to problemy są innego też rodzaju. I co może być przyczyną, może ktoś miał coś podobnego. Jeśli chodzi o hamulce, to dolałem płyn hamulcowy, klocki? Nie są aż tak zjechane. I w dodatku odłączłem aku, żeby sprawdzić czy te 30min coś dadzą. Zanim pojade na warsztat podłączyć pod kompa to wole pierw tutaj zapytać, bo może usterka jest prostrza... 

20200406_095005.jpg

Edytowane przez Piotr34
Brak danych o samochodzie
Opublikowano

Taaaa to bardziej niż wróżenie z fusów ... uzupełni profil bo nawet nie wiadomo o jaki model chodzi po za tym, że audi ale b6/b7? jaki silnik itp - to zawsze warto mieć uzupełnione. 

Problem może być mniej lub bardziej złożony... a bez podłączenia do kompa nie wiele Ci ktoś powie. 

Systemy te są ze sobą powiązane bo są to systemy bezpieczeństwa i mają wiele punktów wspólnych, począwszy od czujników kończąc na elementach wykonawczych. Takie objawy może dawać z prostszych rzeczy np. padnięty bezpiecznik płytkowy od ESP/ABS, może być  problem z poduszkami lub czujnikami, może być problem z czujnikami ABS, może być czujnik z kątem skrętu, czujnik przyśpieszenia lub dualsensor ESP (w przypadku b7) więc jak widać lista możliwych powodów jest długa... a w przypadku b6 może to być również uwalenie samego sterownika abs, świrujący licznik i milion innych problemów... podłącz pod kompa sprawdź błędy a potem pytaj jak to tanio i dobrze naprawić. 

Pozdrawiam, 
Darek 

Opublikowano

Racja lewiatan1989, zapomniałem dodać przecież info o samym samochodzie... Ok, już dodałem. I więc... wczoraj byłem go podłączyć pod kompa, i co wyszło:

Elektronika silnika 18010 - zasilanie (30) nieciągły; 17931 - sygnał zderzenia z modułu sterowania poduszki noeodpowiedni sygnał, stały;

Funkcje różne (System ulatwiający wsiadanie do samochodu - diagnostyka) 01366 - otwarty po otrzymaniu sygnału o zderzeniu, obwód przerwany, stały; 00956 - klucz 2 przekroczony zakres adaptacji, brak objawu, nieciągły;

Funkcje rózne (Radio - diagnostyka) 00466 - Moduł kolumny kierownicy, brak komunikacji, stały.

Czy auto było stłuczone, za mojej kadencji napewno nie, ale mam go dopiero od 5 miesięcy, a przy zakupie była mowa o jakiejś naprawie nadkola z przodu, więc "coś" było kiedyś napewno.

I jak to można tanio i dobrze naprawić? 

Pozdrawiam, Piotr.