Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria systemu SOS w Audi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, podpowiedzcie proszę...który bezpiecznik odpowiada za SOS w przedlifcie z 2017r?

Opublikowano

Wrzuć auto-scan.

Opublikowano

Nie mam niestety w notatniku ale mam takie coś:

image.png.914c0764e7f2deb4f469cf2cf9866f04.png

Restartowałem baterię w module a teraz chce się pobawić bezpiecznikiem tyle, że wg opisu bezpieczników nie widzę nigdzie tego konkretnego odpowiadającego za SOS.

Opublikowano

To zdjęcie nic tu nie wnosi. Nie widać nawet w którym sterowniku są zapisane te błędy. Postaraj się o pełny auto-scan i go tu wrzuć.

Opublikowano

Wrzucam pełne skanowanie. Prawda jest taka, że chce jeszcze tym bezpiecznikiem się pobawić.

logi.txt

Opublikowano

Bezpiecznik Ci tu nie pomoże. Masz przerwana antenę. Poczytaj od pierwszej strony co i jak.

Wyciąganie bezpieczników od Gateway pomaga tylko w przypadku za wysokiego napięcia akumulatorka Backup.

Opublikowano

Bardziej myślałem o deaktywacji SOS przez odis ale najpierw trzeba bezpiecznik wypiąć.

Opublikowano

Wypięcie bezpiecznika nie usunie komunikatu i błędu.

Opublikowano

Sprawdzałem u siebie FAKRE w tunelu środkowym i wygląda ok, problemem może być połączenie przy MMI bo MMI wyciągałem ze 2...moze 3 razy...i zbieram się, żeby tam sprawdzić ale w międzyczasie chce sprawdzić jedną opcję przez odisa i chyba wolę sobie wyłączyć SOS niż zostawić. Karta esim i tak straci ważność za 2lata a później becelen uros...za coś z czego się nie krzysta i co nie spełnia swojej funkcji jak powinno.

Opublikowano

Wypięcie bezpiecznika nie usunie błędu ale pozwoli zmieniać ustawienia przez odisa.

Opublikowano
16 minut temu, hero85 napisał(a):

Karta esim i tak straci ważność za 2lata

Mylisz się. Sprawdź sobie w ustawieniach kiedy straci ważność. Przeżyje Ciebie...

Opublikowano

No to może się mylę...fakt faktem chyba bardziej jestem skłonny wyłączyć ten system niż bawić się naprawę FAKRy w tunelu. Mam jeden trop i jak mi się uda to napiszę tutaj jak to zrobić za pomocą odisa a jak nie to oddam chyba komuś na wykodowanie.

Opublikowano

Twoje auto, Twoja decyzja. Ja osobiście jestem zdania, że usterki należy w aucie naprawić, a nie maskować poprzez kastrowanie z funkcji i systemów. Lubię mieć auto sprawne, w którym wszystko działa. Takie postępowanie nie przyczyni się na pewno do ułatwienia sprzedaży auta następnemu właścicielowi. Co mu powiesz? SOS deaktywowałem bo wywalało błąd, AdBlue deaktywowałem bo sterownik padł, DPF wycięty bo był pełny....  Ja bym takiego auta na pewno nie kupił ale są różni ludzie i być może komuś na tym nie będzie zależało.

Opublikowano

Nom...żeby teraz naprawić w tym przypadku SOS musiałbym przeszczepiać FAKRE w konsoli środkowej co i tak nie daje mi gwarancji rozwiązania problemu w 100%. Szukałem kogoś kto zajmuje się łączeniem kabli typu FAKRA...baaa...nawet na forum a4 pytałem i zero odzewu.