Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szyby akustyczne vs szyby zwykłe w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz VIN z jakiegoś pojazdu posiadającego VW4, to wrzuć go na forum do rozkodowania. Może tam będzie jakaś informacja co to za szyby.

Opublikowano

no tak mam rozkodowany i jest dokladnie ten sam opis dla VW4 i VW6:  "Szyby bok i tyl"

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano

Szkoda, myślałem, że coś więcej będzie.

Opublikowano

dlatego dopytywalem bo tez dziwne dla mnie

Jedynie ze jedno auto to q5 a drugie a4 b9 allroad (ale oba maja szyby tylne lekko przyciemnione oryginalnie....)

Natomiast w obecnej A4 b9 mam 4KC - szyby boczne i tylne ze szkla z ochrona termiczna (takze lekko przyciemnione)

Opublikowano

W drugim aucie mam fabrycznie  przyciemniane szyby ze szkłem termicznyn o kodzie 4KF.

Edytowane przez Muskel1

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć jestem nowy na forum i właśnie odebrałem A4 b9 z 40tfsi z salonu. Posiadam jednocześnie mondeo mk5. W audi słyszę wyraźny dźwięk dochodzący z przednich kół - Michelin permacy 4 . Jest to trochę denerwujace, w ASO powiedzili mi że to mnie po przejechaniu około 2tyś kilometrów. że się opony ułożą i  inne rzeczy też - zobaczymy.

Nie mam szyb klejonych ale porównywałem dwie a4 b9 z i bez tego  -  i różnica jest subtelna. Bardziej słychać toczenie kół. Co ciekawe w mondeo jest dużo ciszej w każdym zakresie prędkości - pewnie jest to wóz z wyższego segmentu coś pod A6 - ale jednak myślałem że w A4 będzie choć porównywalnie. 

Jeśli te szumy nie ustąpią zamierzam wygłuszyć choć nadkola, na szyby klejone nie będę wymieniał - różnica jest zbyt mała.

Czy ktoś z Was już wygłuszał nadkola - daje to pozytywny efekt? Według Was warto? Czy samochód po takiej operacji nie trzeszczy z powodu zdejmowanych spinek?

Jeszcze przed zakupem Audi - oglądałem i jeździłem nowym passatem kombi i nowym tiguanem (oba miały premierę w 2024) - ehh tam to jest dopiero głośnio -jakby podłogi nie było - wszystkie szumy słychać, każde najechanie na nierówność.

Byłem też na jeździe próbnej mazdą  - nie polecam – hałas straszny

Jestem z Wrocławia czy ktoś może polecić mi firmę do wygłuszenia nadkoli. Jakoś przeraża mnie na razie wybebeszanie całego samochodu. Zacznę chyba od nadkoli i ocenię

Pozdrawiam

Olek

Edytowane przez koralk

Opublikowano

W jakie masz rozmiary opon w Mondeo i w A4? W A4 na pewno szersze. Czym szersza opona tym głośniejsza ze względu na wyższy opór toczenia i powierzchnię kontaktową.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

W jakie masz rozmiary opon w Mondeo i w A4? W A4 na pewno szersze. Czym szersza opona tym głośniejsza ze względu na wyższy opór toczenia i powierzchnię kontaktową.

W mondeo mam 235/50R17 a w audi 245/40/R18

Opublikowano

To jest właśnie różnica na niekorzyść A4.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich na najlepszym forum o A4 :)

Chciałbym się podłączyć do tematu szyb akustycznych w B9. Niedawno nabyłem autko i generalnie uważam, że wygłuszenie jest bardzo dobre z dwoma wyjątkami. Pierwszy dotyczy wspomnianego szumu opon na niektórych powierzchniach asfaltu, a drugi szumu dostającego się przez przednie boczne szyby (mam pojedyncze), zwłaszcza na autostradzie. W związku z tym rozważam wymianę bocznych przednich szyb na akustyczne (podwójne). Można takie nowe bez problemu nabyć. Mam jednak przy tym pytanie o to czy można takie akustyczne szyby wymienić jeden do jednego ze starymi, zwykłymi? Chodzi mi o to, że są one odrobinę grubsze, a w związku z tym czy przy okazji nie trzeba wymieniać np. mechanizmu podnoszącego, prowadnic itp. Słyszałem bowiem o tym, że w niektórych autach wymiana szyb na akustyczne wiąże się z dodatkowymi modyfikacjami prowadnic i innych podzespołów np. tych od przeciwdziałaniu przytrzaśnięciu (muszą być inaczej skalibrowane ze względu na dodatkową masę takiej szyby klejonej).

Może ktoś z Was przerabiał już ten temat wymiany i mógłby udzielić wsparcia. Nie chciałbym bowiem dokonywać nadmiernej ingerencji w praktycznie nowym aucie.

Dzięki.    

Opublikowano

Po wymianie szyb trzeba przekonywać juz istniejące mechanizmy, obchodzi się bez wymiany na inne. Uszczelki z tego co wiem też inne są.

Upewnij się najpierw z czy nie masz obwiśniętych drzwi, bo to one źle dolewając wpuszczają powietrze przy większych prędkościach, stąd hałas.

Opublikowano

Głupoty wypisujesz.

ETKA przewiduje tylko jeden rodzaj mechanizmów podnoszenia szyb, uszczelek i prowadnic dla wszystkich rodzajów szyb. W kodowaniach sterowników nie ma również nigdzie mowy o akustycznych szybach, więc tam też nic nie zmieniamy.

Szyby akustyczne mierzone suwmiarką to 4 mm, zwykłe szyby 3.9 mm.  

Mam u siebie fabrycznie akustyczne szyby.

Należy tylko dodać, że fabrycznie do pakietu szyb akustycznych oprócz szyb w przednich drzwiach, należy także inna (akustyczna) szyba czołowa.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Dziękuję za przydatne informacje :) Rozumiem, że śmiało mogę wymieniać same szyby. Jeśli chodzi o przednią szybę, to w mojej specyfikacji z 2024 r. przednia (czołowa) szyba akustyczna jest już w fabrycznym wyposażeniu (mam taką informację w zamówieniu). Swoją drogą jest to trochę dziwne, ponieważ według konfiguratora np. w Audi A6 standard nie obejmuje przedniej szyby akustycznej i trzeba dokupić ją łącznie z podgrzewaniem.

Jeszcze raz dzięki za cenne rady!   

Opublikowano

PS. Na marginesie chciałbym zauważyć, że szyby w A4 są bardzo cienkie. Tylne są nawet chyba cieńsze niż 3,9 mm. Trochę słabo. W moim poprzednim Mercu CLA C118 (teoretycznie klasa niżej niż A4) wszystkie cztery szyby bezramkowe miały solidne 5 mm grubości. Ale Merc był z kolei dużo słabiej wyciszony "od dołu". Coś za coś. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jakubm7 napisał(a):

Rozumiem, że śmiało mogę wymieniać same szyby

Z tym nie powinno być problemów.