Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Czujniki parkowania tył- działają cały czas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problematyczna maszyna to a4 b6 sedan posiada oryginalnie czujniki parkowania tylko z tylu i oryginalnie zamontowany hak. Jakiś czas temu padł czujnik( długi pisk, po blokach pomiarowych pokazywał przeszkodę tuz za), po wymianie czujnika przez ok miesiąc było dobrze. W międzyczasie była 2 razy podpinana przyczepka i wszystko działało. 

Ale ostatnio po włączeniu wstecznego brak sygnału o działających czujnikach i ów czujniki nie działają. Udało mi się ustalić że: głośnik działa, czujniki działają,  dobrze pokazują odległość itp.

Problem leży w tym, ze po odpaleniu auta i gdy auto jest na luzie czujniki cykają- czyli działają. po włączeniu wstecznego czujniki wyłączają się. 

Dodatkowo zauważyłem ze przy wtyczce od haka jest jakieś zabezpieczenie odłączające czujniki przy niby podłączonej wtyczce. Gdy włączę zapłon i wkrętakiem wcisnę i puszcze ten dzyndzel to czujniki będą działać przy każdym włączeniu wstecznego a na luzie nie cykają, lecz po wyjęciu kluczyka ze stacyjki  sytuacja  powraca do punktu wyjścia.

Czy ktoś ma pomysl co może być tego przyczyną ??

Opublikowano (edytowane)

Sa jakieś błędy zapisane w sterowniku PDC?

O jakim zabezpieczeniu mówisz?

Originalnie jest tak, że w sterowkach jest zakodowane, że po podpięciu wtyczki deaktywuje tył gdy zostanie wrzucony wsteczny.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Podpinam vcds i w park asistant nie ma żadnych błędów. 

Zabezpieczenie o którym mówię znajduje się w gnieździe w które wchodzi wtyczka od przyczepki. W jej obudowie od wewnątrz jest taki wystający kawałek plastiku coś na zasadzie tego plastikowego dzyndzla który gasi światło w lodówce. 

I w tej chwili gdy odpale auto wepne samą przejściówkę /wtyczke  komputer odłączy czujniki, po odpiecie wtyczki czujniki będą działac w 100 % tak jak mają być, ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu znów nie dzialaja

Opublikowano

Czujniki nie uruchamiają się samoczynnie. Dopiero po wrzuceniu wstecznego sa aktywowane. 

Opublikowano (edytowane)

Tak powinny być ale u mnie cos się przestawiło i po włączeniu zapłonu na luzie cykaja czyli działają a po włączeniu wstecznego milkną czyli wyłączają się. 

Zastanawiam się czy da się jakoś przeprogramowac moduł od czujników? 

Ten który jest za boczkiem w bagażniku 

Edytowane przez Damien2609
Opublikowano

Moduł da zaprogramować pod pewnym względem i pewne ustawienia ale jeżeli masz originalny hak to już jest zaprogramowany tak jak ma być. Odwrócenia funkcji jako takiej nie da sie zaprogramować. 

Coś musi być z czujnikiem wstecznego nie tak skoro aktywuje po przekręceniu zapłonu czujniki. Patrzyłeś czy przypadkiem po włączeniu zapłonu na chwilke błyskają światła wstecznego? Jaką masz skrzynie, automat czy manual?

Opublikowano

Skrzynia manualna, swiatła wsteczne nie błyskają.Jutro może jeszcze u jakiegos elektromagika zobacze czy ma jakis pomysl i dam znac

Opublikowano

Wyjmij bezpiecznik od wtyki haka i zobacz czy dalej tak samo. Jak nie to wtyczka aktywuje czujniki. 

Opublikowano

Wypialem bezpiecznik nr 27 od haka i bez zmian. 

Co ciekawe pod pozycja 27 w bezpiecznikach miałem włożony 25A, na deklu pisze ze powinno być 30A. Choć włożyłem prawidłowy i nic to nie zmienia. 

Opublikowano (edytowane)

Rozkręć tą wtyczkę od haka i zobacz czy te kable prowadzące do tego zabezpieczenia gdzieś może sie stykają albo to zabezpieszenie sie zawiesza i zamyka obwód.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Porozkrecalem wtyczkę, nigdzie nie widać przetarc, uszkodzeń, kable nie zasniedziale. 

Próbowałem na stale zabezpieczenie obejść albo zablokować ale nic z tego. Muszę chyba inny moduł wrzucić i zobaczyć czy to coś zmieni.