Grzegorz76 Opublikowano 31 Marca 2009 Opublikowano 31 Marca 2009 Witam, mam pytanko. Ostatnio zauważyłem, że 2 opony w moim aucie są jakby krzywe. Nie można koła postawić pionowo bo się przewraca. Czy to jest defekt czy taka ich uroda? Pozdrawiam.
boseron Opublikowano 31 Marca 2009 Opublikowano 31 Marca 2009 o krzywych oponach to słyszeli moze w średniowieczu pewnie zbiezność juz nie taka jak powinna i "ściachałeś" z jednej strony
Grzegorz76 Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Opublikowano 31 Marca 2009 o krzywych oponach to słyszeli moze w średniowieczu pewnie zbiezność juz nie taka jak powinna i "ściachałeś" z jednej strony No ja już takie kupiłem. Zatem muszę jechać na ustawienie kątów tak?
nike21 Opublikowano 31 Marca 2009 Opublikowano 31 Marca 2009 opona moze sie odksztalcic ale to predzej ze starosci i jak byla zle przechowywana... podnies auto tak abys mogl swobodnie obracac kolem, zakrec i zobacz czy opona ma bicie... co do tej zbieznosci o ktorej mowa wyzej to jesli bedzie za bardzo zbiezny to bedzie Ci zdzierac opony od wewnatrz... jesli szykujesz sie na wymiane opon polecam sprawdzenie i ewentualne ustawienie geometri zawieszenia
kuredu Opublikowano 31 Marca 2009 Opublikowano 31 Marca 2009 zdaża się że opony są odkształcone i w 99% jest to spowodowane złym przechowywaniem, jeżeli opona nie jest założona na felgę nie może być kładziona jedna na drugiej bo mogą powstać zniekształcenia. pytanie czy znasz pochodzenie opon? a nawet jeśli opona byłaby mocniej przycięta z jednej strony to nie powinna się przewracać, bo jej powierzchnia jest na tyle duża że i tak powinna ustać.
Grzegorz76 Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Opublikowano 31 Marca 2009 Nie znam pochodzenia tych opon, kupiłem już auto z takimi. Wczoraj oglądałem "Jazdę polską" na TVN i facet mówił, że można sprawdzić datę produkcji, że jest tam jakiś 4cyfrowy numer po którym łatwo dojść. Felgi są proste, sprawdzałem wszystkie, jedna miała bicie, wyprostowałem. Oczywiście ma nadal jakieś tam delikatne ale nie czuć jej podczas jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi