Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Zmieniarka nie czyta płyt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Od nie dawna mam audi z dużo nawigacją oraz zmieniarką w schowku na 6 płyt i mam problem nie chce czytać żadnych płyt chciałbym żebyście mi napisali co może być.

Opublikowano

Wyskakuje Error, tak? Czeka Cię rozebranie zmieniarki i czyszczenie lasera. Jeżeli to nie pomoże - jego podkręcenie, lub w ostateczności wymiana.

Opublikowano

A nie da sie tego wpierw spróbować wyczyscić jakąs płytą czyszczącą do laserów , ogólnie dostepną na rynku ?? :gwizdanie:

Opublikowano

witam jesli uzywasz plyt nagranych w systemie mp3 nie bedzie ci gralo radio wyprobuj jakas oryginalna plyte jesli zadziala to nastepne plyty nagrywaj przez alkohol120% albo przez ashampon 8 w opcji do odtwarzania na wszystkich odtwarzaczach cd i w szybkosci najnizszej jaka jest mozliwa

Opublikowano

Jeżeli nie czyta Ci żadnej płyty nawet oryginalnie wytłoczona a nie wypalona w nagrywarce to prawdopodobnie jest to laser. Jeżeli mechanizm zachowuje sie poprawnie, działa poprawnie pozycjonowanie soczewki lasera oraz laser świeci to zacznij od przeczyszczenia soczewki. Stosowanie płyt czyszczących nie zawsze pomaga, najlepiej rozebrać i wyczyścić delikatnie żeby nie zerwać zawieszenia soczewki. Jeżeli nie masz specjalnego środka do czyszczenia to spróbuj na sucho ponieważ niektóre soczewki są wykonane z tworzywa i agresywny środek je uszkodzi. Jak to nie pomoże to można delikatnie podkręcić prąd lasera ale naprawdę delikatnie, jak nie będzie czytać to ponownie podkręć znowu (jeżeli za dużo naraz pociągniesz to jak zacznie czytać to może bardzo szybko paść dioda laserowa). Powinno sie to robić podglądając sygnał RF na oscyloskopie. Jak takie zabiegi nie pomogą to tylko wymiana lasera. Oczywiście istnieje prawdopodobieństwo że laser jest dobry a problem tkwi w silnikach napędzających płytę oraz przesuw lasera. Zawodowo spotkałem sie z różnymi przypadkami. Pozdrawiam.

Opublikowano

Siemka. Czy to możliwe że zmieniarka nie czyta płyt CD-RW? Zwykłe CD-R nagrane w formacie Audio czyta normalnie a po wrzuceniu CD-RW też z plikami Audio wyskakuje CD ERROR. Tak ma być czy może wina płyty?:kwasny:

Opublikowano
A nie da sie tego wpierw spróbować wyczyscić jakąs płytą czyszczącą do laserów , ogólnie dostepną na rynku ?? :gwizdanie:

Plyty czyszczace to strata kasy - nie polecam - jak juz to rozkrecic i wyczyscic pozadnie samemu laser :wink:

---------- Post dopisany at 06:46 ---------- Poprzedni post napisany at 06:46 ----------

Siemka. Czy to możliwe że zmieniarka nie czyta płyt CD-RW? Zwykłe CD-R nagrane w formacie Audio czyta normalnie a po wrzuceniu CD-RW też z plikami Audio wyskakuje CD ERROR. Tak ma być czy może wina płyty?:kwasny:

mozliwe ze nie czyta CD-RW :wink:

Opublikowano

To lipa fest. Przecież nie będę co tydz nagrywał nowej płyty jak mi się jedna znudzi. A w radiu też jedno i to samo :facepalm:

Trzeba zacząć zbierać na RNS-E :kox:

Opublikowano

Zawsze możesz kupić emulator zmieniarki i używać karty sd lub pamięci masowej.

Opublikowano

Ooo możesz cos więcej na ten temat napisać :whistling:

Opublikowano

Wpisz na Allegro emulator zmieniarki i wszystko będzie jasne.

Opublikowano

350 PLN wszystko jasne. Wole sobie słuchać nudnego radia albo kupić z 50 płyt :polew:

Opublikowano

Jak poszukiwań to i za 150 - 200 znajdziesz używkę. Ja mam zmieniarkę i jestem zadowolony. I mogę co tydzień wypalać płytę za 50gr z biedronki

Opublikowano

To kup RNS`a i bedzie po problemie - 2 karty po 4GB i muzy masz na 5 lat :decayed:

Opublikowano

Jest taki zamiar :kox:

Opublikowano
Jest taki zamiar :kox:

jak bedzie tak daleko daj znac :wink: