Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Ciągłe dolewanie oleju do silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. Sprawdzam kiedyś poziom oleju jest na minimum. Dolałem 100ml przejechałem jakieś 30 km i sprawdzam po jakiejś 1h dalej jest minimum. Zostawiłem tak i już nie dolewałem. Po miesiącu sprawdzam i dalej jest minimum. Znowu dolałem 100ml i znowu taka sama sytuacja. Jak myślicie skąd może być taka przyczyna ? Tak jakby powyżej minimum cały czas ubywało.

Opublikowano

Widocznie Ci szybko ubywa oleju, ale 100ml to jest taka mała ilość, że na bagnecie możesz tego nie rozpoznać.

Pomiędzy min. a max. stanem jest chyba pół litra różnicy.

Dolej oleju na max (aż pod zgięcie na bagnecie) i wtedy zobaczysz dopiero jak szybko Ci olej ubywa.

Opublikowano

Po pierwsze sprawdź czy nie masz gdzieś wycieku po drugie dolej oleju do 3/4 stanu a nie po setce bo skąd wiesz ile podniesie się poziom wlewając setkę oleju. Może podniesie się tam minimalnie że nawet tego nie zauważysz. Sprawdzaj poziom oleju raz na tydzień stojąc w tym samym miejscu i zawsze po nocy będziesz miał w miarę rzeczywisty wynik. I ostatnia porada masz silnik z przypuszczalnie dużym przebiegiem więc może trochę oleju łyknąć choć u mnie przy 250tys km nie bierze między wymianami ani grama olej castrol 10w40 :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Posprawdzam jeszcze raz wszystko dokładnie. Do tej pory też między wymianami nie brał nic a ma przejechane 220 tys.

Opublikowano

Posprawdzam jeszcze raz wszystko dokładnie. Do tej pory też między wymianami nie brał nic a ma przejechane 220 tys.

Tyle to masz na liczniku. W rzeczywistości to kto wie???

Opublikowano

100 ml to zadna dolewka, na bagnecie ani drgnie, sprawdz czy Ci gdzies nie cieknie, czy nie zostawiasz plam

Opublikowano
  • Autor

Właśnie że nie ma żadnych plam pod autem. Zobaczyłem tylko że praktycznie na całym obwodzie łączenia miski olejowej jest ślad oleju. I prawdopodobnie to będzie to. Ale jak około 5 miesięcy temu byłem na warsztacie to mi powiedzieli że to jest normalne że silnik się poci.

Opublikowano

A może silnik bierze olej. Bo skoro tylko się poci przy misce, to raczej mało prawdopodobne aby wypocił tyle, że wskazuje min. A sprawdzaleś ile miałeś po zmianie. Bo może miałeś min od zmiany tylko nie zauważyłeś? Długo masz to auto?

Opublikowano

Ja tu obstawiam tylko przewrażliwienie właściciela auta :tongue4: dolej oleju do 3/4 stanu i za tydzień sprawdź i powinno być oki :wink4:

Opublikowano

moze faktycznie silnik bierze olej, dolej wiekszej ilosci zeby stan sie podniósł i wtedy zobaczysz

Opublikowano

A ja mam podobnie w obydwu modelach (Audi 100 i Audi A4). W Audi 100 mam tak że jest stan na połowie i jak zrobię dolewkę, to przez tydzień ta dolewna zostale spalona i zatrzymuje się poziom, na taki stanie jak było wcześniej.

W A4 zrobiłem 2000 km i nie wziął ani grama, później mu dolałem 300 ml i też tą dolewkę sobie wyrzuciła, albo przepaliła nie wiem co się z nią stało, ale zeszło na poziom jaki był w momencie dolewania.

Nie wiem czy tak powinno być czy nie ale na 100% nigdzie nie cieknie, a mam tak w obydwu wersjach.

Opublikowano

pomiedzy min a max jest dokladnie 1 litr.

Opublikowano
  • Autor

Byłem dzisiaj u mechaników i powiedzieli że to jest nie możliwe żeby tyle wyciekało i zauważyli żadnych wycieków. Stwierdzili że trzeba wymienić uszczelniacze i pierścienie. I trzeba też do sprężarki popatrzeć czy nie bierze oleju. Jak myślicie to może być to ? [br]Dopisany: 07 Kwiecień 2009, 09:29_________________________________________________Auto mam od roku. I jak kupowałem było mniej więcej w połowie stanu. I tak się trzymało ponad pół roku i nie dolewałem nic. Aż do grudnia bo wtedy zauważyłem minimum.

Opublikowano

dopóki nie dolejesz więcej jak litr na 10 tyś km nie ma co silnika rozbierać i robić niepotrzebnych kosztów[br]Dopisany: 07 Kwiecień 2009, 09:44_________________________________________________ja średnio dolewam 0,5 l / 5000 km, a mam niewielki wyciek więc myślę że to nie tragedia

Opublikowano
  • Autor

A wie ktoś może ile będą części do takich prac przy silniku kosztować ? Bo za robotę goście krzyknęli sobie 400 zł

Opublikowano

Sprawdź filrt powietrza, jeśli jest zasyfiony turbina może zaciągać olej odmą. A co z dymieniem ... nie zauważyłeś żeby dymił i na jaki kolor .... spalanie oleju silnikowego zazwyczaj widać po kolorze spalin ?? Zaproponowali ci wymianę uszczelniaczy a kompresje zmierzyli ??? Jeśli tak to wklej wyniki. Bo na razie wygląda jak byś był u wróżki a nie u mechanika. :chytry:

Opublikowano
  • Autor

Jedyny dym który zauważyłem to przy odpaleniu auta bo dłuższym (1 dzień) postoju. I jest on taki biało niebieski. Nie nic nie mierzyli. Dlatego pytam bo nie chcę się naciągnąć na zbędne koszty.

Opublikowano

pomiedzy min a max jest dokladnie 1 litr.

Kolego litr to jest w twojej benzynce u nas w dieselkach niestety jest tylko 0,5litra a to ze ubywa jak smigasz po autostradach to zawsze cos przepusci przez wydech ale w miescie nie powinien jakichs zauwazalnych ilosci zjadac

Opublikowano

Przy odpaleniu zawsze troszkę przydymi. Chodzi o to czy zauważyłeś dymienie podczas jazdy i przyspieszania. Jeśli wtedy dymi na jasno-niebiesko to znaczy że spala olej. Jeśli na czarno to z innych przyczyn. I tak jak MRoger pisze jedź do innego mechanika i zweryfikuj to, co powiedział ci porzedni mechanik. Niech sprawdzą ciśnienie na cylindrach ( u mnie koszt takiego sprawdzenia czyli: ciśnienie na cyl. sprawdzenie rozpylania przez końcówki i sprawdzenie świec żarowych to 100 zł) kosz nie wielki a możesz się wiele dowiedzieć. :cool1:

I tak jak Przemo 78 napisał, jak ganiasz z dużymi prędkościami i obrotami to oleju weźmie więcej niż przy normalnej jeździe.

Opublikowano
  • Autor

Podczas jazdy nie zauważyłem żadnych dymów. Ale dzisiaj dokładnie jeszcze raz popatrzę. I nie śmigam szybko. Bo bardzo nie mam gdzie :)