Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Panel manualny a/c (zima)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ,

Mam pytanie odnośnie panelu manualnego (taki posiadam) , chciałbym się dowiedzieć czy podczas jazdy zima powinno się jeździć na włączonym a/c i wiadomo temperatura ciepła wyżej czy wyłączyć na zimę całkiem a/c ? różne opinie słyszałem lecz nigdy jakoś się nad tym nie zastanawiałem bo zawsze miałem Automatyczna klimatyzacje bez żadnych włączników a/c  , bardzo proszę o odpowiedz 

PS: Chodzi mi o sprężarkę czy lepiej dla niej jak będzie uruchamiana czy wyłączyć całkiem na okres zimowy 

Edytowane przez Danielq499

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Czesc, 

Mowisz o panelu do klimy jednostrofowej? To tez jest klimatyzacja automatyczna. Mialem taka w B8 i zawsze klima wlaczona. A/C on i 22C przez caly rok. 

Opublikowano

Nie ma już kliamtyzacji manualnych. Wszystkie są automatyczne i różnią się ilością stref i kilkoma pierdołkami. Sprężarka klimatyzacji jest zawsze napędzana. W zimie tym bardziej powinno się jeździć na "włączonej" klimie bo klimatyzacja osusza powietrze i szybciej szyby odparowywują. 

Opublikowano

Nigdy nie jeździłem w zimie na klimie w żadnym aucie. Tylko w lecie, w gorące dni. Każdy samochód miałem po ok 4 lata. Klimy nie czyściłem i nic się nie działo. ? Teraz w nowym klimkę czyściłem tak zapobiegawczo ale jakiejś różnicy nie czuję. 

Edytowane przez vvalery

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie za odpowiedz , tak wlasnie myslalem i jezdze caly czas na włączonej , jak kolega wyżej napisał cały rok  :) 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

ja raczej jezdze na wylaczonej. Wlaczam tylko zima w razie potrzeby - odparowania szyb.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Też jak nie trzeba jeżdżę na wyłączonej (na pewno auto wtedy mniej spala), w zimie potrzebna tylko do odparowania szyb.

Zastanawia mnie natomiast czym różni się ustawienie AC ON od AC ECO, ktoś potrafi dokładnie wytłumaczyć ? Z tego co zauważyłem to na ECO jakby słabiej chłodzi, ale jak to działa pod względem technicznym, bo przecież temperaturę ustawia się oddzielnie :co:

Opublikowano
8 minut temu, MiruK napisał:

Zastanawia mnie natomiast czym różni się ustawienie AC ON od AC ECO, ktoś potrafi dokładnie wytłumaczyć ? 

W tym trybie klima pracuje bardziej oszczędnie (pod względem spalania). Nie pracuje pełną mocą i uzyskanie ustawionej temp.  trwa trochę dłużej. 

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał:

W tym trybie klima pracuje bardziej oszczędnie (pod względem spalania). Nie pracuje pełną mocą i uzyskanie ustawionej temp.  trwa trochę dłużej. 

Przede wszystkim nawiew wieje delikatnie, nie ma huraganu w aucie :P 

Opublikowano

Zależy od nasłonecznienia i panującej temp. wewnątrz.  :wink: