Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI PD] Mocne drgania przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam 130 konną wersję 1.9 zrobioną na 160km, przy gazie w podłogę od 1700 do 2100 obrotów strasznie trzęsie mi całą budą. Najmocniej na 4 i 5 biegu, na niższych biegach nie jest to aż tak wyczuwalne, a na 1 już w ogóle nic nie dolega. W czym może leżeć problem? 

Opublikowano

Dwumasa była wymieniana ? 

Opublikowano

Raczej to nie od dwumasy, bardziej stawiał bym na wywalony przegub wewnętrzny, ewentualnie krzywa półoś, albo ciężarki na kołach pospadały i koło straciło wage. 

Opublikowano

Przeguby wewnetrzne bym sprawdził, czy lewarek Ci przy tym drga mocno przód tył? 

Druga sprawa może być mocne przeładowanie turbo i to też wprawia wydech w drgania... Masz jak zrobić logi? 

Dodatkowo posprawdzaj poduchy silnika, skrzyni, przeguby wewnętrzne... 

Opublikowano

Jak by było przeładowanie, waliło by na blacie  choinką z kontrolek.

Albo przegubu, albo łośka  krzywa. 

Na początek spróbował bym zamienić koła osiami. Tył na przód i odwrotnie. To wyeliminuje problem nie wyważonych kół.

Opublikowano
2 minuty temu, ecobuda napisał:

Jak by było przeładowanie, waliło by na blacie  choinką z kontrolek.

Mało chyba widziałeś przypadków aut po sofcie, gdzie guard doładowania ustawiony jest w kosmos i auto jedzie na pełnym przeładowaniu a ECU nie wchodzi w tryb awaryjny ?

Ja daje tylko kolejną wskazówkę którą można sprawdzić, a zacząć trzeba od mechaniki... 

Opublikowano

U mnie było podobnie. Wywalone były przeguby wewnętrzne mimo ,że na kanale wydawały się ok. A po wyjęciu z auta była masakra.

Opublikowano
Godzinę temu, kamil-vag napisał:

Mało chyba widziałeś przypadków aut po sofcie, gdzie guard doładowania ustawiony jest w kosmos i auto jedzie na pełnym przeładowaniu a ECU nie wchodzi w tryb awaryjny ?

Ja daje tylko kolejną wskazówkę którą można sprawdzić, a zacząć trzeba od mechaniki... 

Zgadza się Kamilu, sam mam grubo porobiony soft (297KM, 403 Nm) i suszarka wali na maxa ale u mnie nie ma żadnych wibracji. 

Kiedyś raz miałem epizod z telepawką i okazało się że w jednym miejscu w feldze należało się błota. Karcher zrobił robotę i ustało.  Innym razem w moim drugim audi jak pojawiły się wibracje wymieniłem całe półosie razem z przegubami i też problem ustały. Do tej pory nie wiem czy uwalony był przegub wewnętrzny czy krzywa półoś. Po wymianie jazda próbna, rogal na ryju że już po problemie i nie wnikałem co było przyczyną.

Opublikowano
  • Autor

Widzę że dużo z Was zrzuca winę na przegub wewnętrzny, czytałem sporo i często się przewijał temat właśnie tych przegubów. Dodam że przy hamowaniu z 50 do 20 na trójce też lekkie drgania czuję, także to może eliminować turbinę. 

Opublikowano

mi takie objawy powodowal pompowtrysk