Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpanie na zimnym silniku przy ruszaniu w A4 B9 2.0TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam A4 b9 2020 2.0tfsi 150KM manual , przejechane 19tys. km

Mam  taki dziwny problem (w zasadzie od nowosci) : po nocy wyjeżdżam z garażu ,  obroty po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach stabilizują sie standardowo na poziomie 800obr/min, rodzinka pakuje sie do samochodu .... i ruszam z zerowej prędkości, standardowo trochę gazu, puszczam sprzęgło, i  czasami (raz na kilka dni sie to dzieje) zatrzęsie całym samochodem . Jakby miał zgasnąć , ale nie , obroty nie spadają samochód się rozpędza , i to szarpanie szybko ustaje. Zatrzęsie całym samochodem przez chwile i koniec , samochod potem jedzie jak po sznurku. Dojeżdzam do świateł, zatrzymuję się  ....to samo. Następne światła ...to samo.   Po 5 minutach jazdy  juz jest ok i szarpania podczas ruszania już nie ma.  Na innych biegach tego wogóle nie ma , tylko na jedynce podczas ruszania z zerowej prędkości. Rozmawiałem z ASO i tak w skrócie napiszę : tak ma  byc,  mam jeździć i się nie przejmować, ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyc.  Nawet im tego zademonstrować nie mogę , bo tak jak napisałem, dzieje sie to raz na kilka dni , a jak wystąpi ,to po 5 minutach ustaje. Fakt jest faktem że  musi się coś tam w samochodzie przez te 5 minut ....zagrzać ... ułozyć.... i samochód potem jedzie ok.

Tak jak napisałem , problem mam od nowości . Na początku mówiłem sobie : pojeżdże, musi się ułozyć, wyczuję sprzegło .......ale tak jeżdże już prawie rok a to szarpanie jak sie pojawiało co kilka dni ,to się dalej pojawia. 

Może ktoś z Was miał podobny przypadek ? 

Każda porada mile widziana :)

Edytowane przez wsosniak

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

taki update do tego co napisałem w poprzednim poście : teraz zauważyłem , że jak się zrobiło zimniej , to problem w zasadzie nie występuje rano na zimnym silniku , tylko pojawia się jak już się silnik nagrzeje po przejechaniu powiedzmy 20 km.

Edytowane przez wsosniak

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

inne spostrzeżenie do tego problemu : jak pada deszcz (jest wilgotno) to problem występuje dużo częściej niz raz na tydzień 

Edytowane przez wsosniak

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

To szarpanie sprzęgła, było w a4b8 i niczego nie polepszyli. Ten sam bubel. Ford i Opel nie mają proplemów a,, premium"ciągle coś ma

Opublikowano
W dniu 23.11.2020 o 22:31, wsosniak napisał:

inne spostrzeżenie do tego problemu : jak pada deszcz (jest wilgotno) to problem występuje dużo częściej niz raz na tydzień 

Siemka

Podłączę się pod temat, mam podobny problem i szukam rozwiązania. Udało ci się naprawić, czy nadal szukasz przyczyny?? :)

Opublikowano
3 godziny temu, aprox99 napisał:

To szarpanie sprzęgła, było w a4b8 i niczego nie polepszyli. Ten sam bubel. Ford i Opel nie mają problemów a,, premium"ciągle coś ma

Opublikowano
  • Autor
W dniu 10.03.2021 o 08:54, Florenc napisał:

Siemka

Podłączę się pod temat, mam podobny problem i szukam rozwiązania. Udało ci się naprawić, czy nadal szukasz przyczyny?? :)

nie znalazłem rozwiązania.

Za miesiąc (lub dwa) jade na pierwszy przegląd i zgłoszę to, zobaczymy co ASO powie (pod warunkiem że przy nich ten problem się pojawi , bo nie zawsze występuje)

Opublikowano
17 godzin temu, wsosniak napisał:

nie znalazłem rozwiązania.

Za miesiąc (lub dwa) jade na pierwszy przegląd i zgłoszę to, zobaczymy co ASO powie (pod warunkiem że przy nich ten problem się pojawi , bo nie zawsze występuje)

No spoko, jakby Ci się udało naprawić to daj znać, ewentualnie jak mi się uda naprawić to dam znać :)

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 12.03.2021 o 09:58, Florenc napisał(a):

No spoko, jakby Ci się udało naprawić to daj znać, ewentualnie jak mi się uda naprawić to dam znać :)

I co panowie ? Jakieś wieści w temacie ? Powiedzieli ci coś w aso ? 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 28.02.2023 o 17:52, rav1985 napisał(a):

I co panowie ? Jakieś wieści w temacie ? Powiedzieli ci coś w aso ? 

Dwa razy podchodziłem z nimi do tematu  ale nie stwierdzili żadnego szarpania ☹️

No i następne spostrzeżenie : W połowie stycznia uświadomiłem sobie że szapranie znikneło i tak sie zacząłem zastanawiac ......od 1 stycznia na stacjach jest tylko benzyna E10 i tak naprawde ,  jesli dobrze kojarzę ,  szarpanie własnie od tego czasu, po pierwszym zatankowaniu E10tki,   ZUPEŁNIE ustało .  Zbieg okoliczności  ? Jeśli  to był problem sprzęgła to co ? Sprzęgło po  czterech latach się “dotarło” ? …. czary mary ? a może rzeczywiście ta benzyna z dodatkiem 10% biokomponentów jest “lepsza” dla mojego silnika ?
ok nie rozumiem o co tu chodzi , ale się BARDZO cieszę ?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 4.03.2023 o 20:36, wsosniak napisał(a):

może rzeczywiście ta benzyna z dodatkiem 10% biokomponentów jest “lepsza” dla mojego silnika ?

To, że jest napisane E10, nie znaczy, że tyle tam jest dodatków. To jest podane "do 10%". Możesz sprawdzić to na stacji. Tak informacyjnie kolega sprawdzał i według papierów było 5,9% BIO. Na kwitach z E5 było 4%. Więc skromna różnica i nie wiem czy to właśnie ona mogła uzdrowić Twoje auto 

Opublikowano

Mogła ale pod innym względem, zalali świeże paliwo, a nie takie które wiecznie leżało z nie wiadomo jakim syfem.

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, Hugo napisał(a):

To, że jest napisane E10, nie znaczy, że tyle tam jest dodatków. To jest podane "do 10%". Możesz sprawdzić to na stacji. Tak informacyjnie kolega sprawdzał i według papierów było 5,9% BIO. Na kwitach z E5 było 4%. Więc skromna różnica i nie wiem czy to właśnie ona mogła uzdrowić Twoje auto 

ja tez nie wiem co mogło uzdrowić moje auto :)

Ale tak na marginesie : te  2% wiecej  to nie jest wcale skromna roznica . Przy 50-cio litrowym baku , 1% to 0,5 litra , 2% = 1 Litr etanolu wiecej . Stacja stacji nie równa . Gdyby na tej stacji na ktorej ja leje (CIRCLE) było 3% (przy E5) a teraz jest 7% (przy E10) to jest = 2 litry etanolu wiecej , do KAZDEGO baku. 

5 godzin temu, Langista napisał(a):

Mogła ale pod innym względem, zalali świeże paliwo, a nie takie które wiecznie leżało z nie wiadomo jakim syfem.

to nie to , na pewno .

Na tylu róznych stacjach tankowałem  , przez te 4 lata, wiec to nie moglo byc tak ze kazda stacja miała syf, a szarpało w zasadzie codziennie , raz mocniej raz słabiej , ale szarpało

Edytowane przez wsosniak

Opublikowano

Mylisz się, oni nie dolewają tylko etanolu, to jest ogólne stężenie biokomponentów, w którym etanol jest tylko jednym ze składników. Już to ostatnio jeden tuner tłumaczył, żeby była faktyczną różnica w jakości paliwa z musiało by stężenie wynosić ok 30-40%.

Edytowane przez Langista