Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kamera cofania w Audi A4 B9 nie reaguje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowilem sam dolozyc sobie kamere cofania. Zakupilem kamere oryfinalna plus okablowanie. Wszystko zamontowalem zgodnie z instrukcja i zakodowalem ale niestety napotkalem problem. Polega on na tym ze nic sie nie dzieje po wcisnieciu Parktronic i biegu wstecznego. W OBD 11 pojawil sie modul Kamery Cofania i nie pokazuje bledow. Kolejna rzecza ktora odkrylem to ze przy resecie MMI i wlaczonym parktronikiem pokazuje mi sie przez 10 sekund obraz kamery, a po zalaczeniu menu MMI obraz znika i sie juz nie pojawia (wstawilem zdjecia). Ktos moze jakis pomysl??

20201017_222741.jpg

20201017_222726.jpg

Opublikowano

OBD11, jeszcze pewnie na gotowca kliknąłeś żeby wszystko automatycznie zakodował:facepalm:

Kiedy się w końcu nauczycie, że OBD11 to jest zabawka g...o warta a nie narzędzie? Więcej szkody niż pożytku tym badziewiem narobi. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Nie ma mozliwosci zakodowania obd11 jednym przyciskiem. Kodowanie odbylo sie krok po kroku

Opublikowano

Chociaż tyle. Są tam niektóre funkcje, które rzekomo po jednym kliknięciu kodują kilka sterowników. 

W 5F jest widoczna/zanaczona kamera?

Opublikowano
  • Autor

Takie kodowanie wykonalem:

Module 19 Gateway

• Select Installation List
  • Check 6C Rear View Camera
  • Save

Module 09 Central Electrics

• Select Coding
  • Go to Byte 35 and check Bit 4
  • Exit and Do it!

Module 5F Multimedia

• Select Adaptation
  • Search for VPS
  • Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS set the new value activated and press Do it!
  • Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS_msg_bus set the new value Terminal 15 
Opublikowano

Z tego co wiem są dwie różne kamery cofania. Pierwsza ta zwykła kamera cofania, podłączasz do mmi i nie potrzebuje ona sterownika kamery 6C. Podłączasz, kodujesz i koniec.

Druga to jest to kamera otoczenia tylna (czyli jak masz kamerki 360°). Potrzebny jest do nich sterownik kamer 6C. 

Jeżeli Ty założyłeś tą zwykłą kamerę cofania nie musisz w 19 zaznaczać że jest sterownik 6C bo go nie masz. Spróbuj to w 19 odznaczyć. 

Opublikowano
  • Autor

No sprobuje po pracy to zrobic, ale we wszystkich instrukcjach wszedzie jest kodowanie na 19, takze bylo by to dziwne ale wszystko jest mozliwe?

Opublikowano
  • Autor

Witam. Niestety nic to nie dalo. Jeszcze jakies pomysly??

Opublikowano

Reset mmi wykonałeś po zmianie kodowania?

Opublikowano
  • Autor

Oczywiscie

Opublikowano

Czy kamera uaktywnia się gdy wrzucisz wsteczny dwa razy pod rząd lub aktywujesz przyciskiem 2 x  pod rząd? Czyli lewarek biegów naz P na  R-P-R ? 

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiazany. Okazalo sie parktronic przedni ktory zostal dolozony ma problem ktory automatycznie blokuje kamere cofania. Po od kodowaniu przedniego parktronica kamera i tylny parktronic dzialaja idealnie? takze problem tkwi w przednim parktronicu.

Opublikowano
  • Autor

Aktualizacja: udalo mi sie zakodowac przedni parktronic i kamera tylnia tez dziala. Niestety bez wizualizacji parktronica ( wina czujnikow lub kabli) i narazie musze tak zostawic gdyz jestem za granica i zeby doprowadzic to do konca moglo by mnie duzo kosztowac. Reasumujac kamera, pdc przod i tyl dzialaja( pdc bez wizualizacji). 

20201020_075149.jpg

Opublikowano

Na spokojnie przejżyj wiązki i kodowania. Może gdzieś jest błąd.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

edd

Edytowane przez Pellek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mlody19881 

masz może jakieś zdjęcia z podłączenia kamery pod mmi? albo schemat podłączenia? Bo sam zakupiłem kamerę, ale niestety bez schematu i teraz szukam.

Opublikowano
16 godzin temu, Michał B. napisał:

mlody19881 

masz może jakieś zdjęcia z podłączenia kamery pod mmi? albo schemat podłączenia? Bo sam zakupiłem kamerę, ale niestety bez schematu i teraz szukam.

MUNTEANUBOGDAN.COM

I installed the original backup camera on my A4 B9 with only 96$ and made a tutorial for those who want to do this retrofit. Enjoy!

tutaj jest krok po kroku 

Opublikowano

Świetnie. Dzięki śliczne :)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 19.10.2020 o 16:58, Muskel1 napisał:

Czy kamera uaktywnia się gdy wrzucisz wsteczny dwa razy pod rząd lub aktywujesz przyciskiem 2 x  pod rząd? Czyli lewarek biegów naz P na  R-P-R ? 

Ja mam aktualnie dokładnie taki problem, znasz może rozwiązanie ? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Aktualizacja 17.05.2021: Dla tych, którzy mają przycisk SOS, kodowanie jest inne. W module 09 Central Electrics brakuje bajtu 35, więc przejdź do bajtu 38 , w bicie 2-3 wybierz 04 camera variant_rvc, zainstalowany . Zobacz obrazek poniżej.

jak sobie z tym poradziliście? Ja tam mam normalnie bity, a nie bit 2-3 z polem wyboru.

Teraz po zakodowaniu jak w poradniku nie mam wizualizacji czujników tylko sam dźwięk i brak obrazu kamery