Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kamera cofania w Audi A4 B9 nie reaguje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomogła zmiana kodowania w:

1. 5F - Information Electr.

2. adaptacja

3. Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS: to set MSG-bus zmiana na ---------->>>   "comfort data bus".

Na chwilę obecną wszystko śmiga jak należy.

Opublikowano

Trochę dziwne bo oryginalnie powinno być Zacisk 15.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Ważne, że działa.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie.

Nie chce zakładać osobnego tematu na Forum ale chcę doposażyć mój wóz w kamerę cofania.

Ceny na Allegro są kosmiczne dlatego też szukam odpowiedniego sprzętu  u "Majfrendów"

" oryginalna " kamera wraz z wiązka kosztuje  344,66 zł i wiąże się to z dość pracochłonnym montażem i kodowaniem

ale znalazłem alternatywę w postaci takiej kamery kosztuje 291,33 zł z 7 dniową darmową przesyłką z Hiszpanii

wprawdzie nie ma dyszy myjącej ale według sprzedawcy dużo łatwiejszy montaż i brak kodowania.

Podpinamy wszystko pod kostkę w radiu i działa, zostaje tylko przeciągniecie kabla do tylnej klapy.

Czy ktoś z Was szanownych kolegów montował kamerę z drugiej opcji ?

Co lepiej wybrać nr 1 czy 2 ?

Edytowane przez kokos73

Opublikowano

A powiedz mi, jak to ma zadziałać bez kodowania? Radio magicznie będzie wiedziało, żeby z tego korzystać, mimo iż takiej funkcji wcześniej nie miało?

Opublikowano
23 minuty temu, kokos73 napisał:

" oryginalna " kamera wraz z wiązka kosztuje  344,66 zł i wiąże się to z dość pracochłonnym montażem i kodowaniem"

"wprawdzie nie ma dyszy myjącej ale według sprzedawcy dużo łatwiejszy montaż i brak kodowania."

Jedno przeczy drugiemu, w obu przypadkach musisz się przekopać wiązką od klapy do komputera w schowku.
Wg mnie:

Opcja 1 to większe szanse powodzenia.
Opcja 2 możesz zostać królikiem doświadczalnym wtedy wszyscy się dowiemy czy to w ogóle działa. :P 

Opublikowano
25 minut temu, Langista napisał:

A powiedz mi, jak to ma zadziałać bez kodowania? Radio magicznie będzie wiedziało, żeby z tego korzystać, mimo iż takiej funkcji wcześniej nie miało?

z jednej strony masz racje ale spójrz na komentarze.

obraz.png.3f826d710e85436d51d9d10482d77378.png

jest kilka innych komentarzy dotyczących A4B9 i wszędzie piszą że wystarczy podłączyć.

Napisałem do sprzedawcy i potwierdził że żadnego kodowania.

Opublikowano
18 minut temu, M4R1O napisał:

Jedno przeczy drugiemu, w obu przypadkach musisz się przekopać wiązką od klapy do komputera w schowku.
Wg mnie:

Opcja 1 to większe szanse powodzenia.
Opcja 2 możesz zostać królikiem doświadczalnym wtedy wszyscy się dowiemy czy to w ogóle działa. :P 

w opcji 1 muszę dopierać się do kostek w nadkolu bagażnika, pod tylną kanapą i komputera w schowku. W opcji 2 ciągnę kabel od kamery albo podsufitką albo progami i tylko wpinam przejściówkę i tyle wiec muszę demontować tylko schowek i komputer.  Według mnie połowa roboty no ale mogę się mylić.

nie chciałbym być królikiem doświadczalnym i uwalić sterownik

Opublikowano

Coś mi to średnio wygląda.. @Muskel1 co myślisz?

Opublikowano

Nie wypowiem się bo nie miałem tej kamery w ręku. Nie mam pojęcia jak i czy zadziała.

Opublikowano

Bardziej chodziło mi o to, czy faktycznie w b9 byłoby możliwe podpiąć coś, co samo z siebie nauczyło by korzystać MMI z podłączonej kamerki bez wcześniejszego kodowania.

Opublikowano

Nie wiem czy jest taka możliwość  

Opublikowano

Zróbmy test. kupię tą kamerę gdyż i tak mam uwalony mikro przełącznik w klamce klapy bagażnika. 

Zdemontuje tylko schowek z komputerem i podepnę przejściówkę z kamerą, jak będzie działać to dopiero pociągnę kabel do klapy.

Jak będzie działać to wszystko opisze wraz ze zdjęciami lub filmem, jak nie to jest jeszcze spór na Aliexpres i możliwość  zwrotu kasy.

Do tej pory kupiłem od chińczyków pływające kierunkowskazy w lusterkach i moduł wyłączający funkcje start-stop i wszystko działa jak należy wiec może i tym razem będzie ok.

Opublikowano

Domyślam się jak to działa.. masz jakiś program typu vcds lub vag-com? Jestem ciekaw czy te moduły od chińczyka nie robią syfu, bo pewnie działa to na zasadzie wymuszanej ingerencji w dany sterownik przez prymitywnie zrobione układy maksymalnie po kosztach, proszące się o pożar jak coś pójdzie nie tak. Zrób pełny skan z ciekawości.

Opublikowano
21 godzin temu, Langista napisał:

Domyślam się jak to działa.. masz jakiś program typu vcds lub vag-com? Jestem ciekaw czy te moduły od chińczyka nie robią syfu, bo pewnie działa to na zasadzie wymuszanej ingerencji w dany sterownik przez prymitywnie zrobione układy maksymalnie po kosztach, proszące się o pożar jak coś pójdzie nie tak. Zrób pełny skan z ciekawości.

Mam VCDS wiec zrobię skan przed i po montażu, chociaż trochę przeraziły mnie twoje słowa.

Opublikowano

Kamera dotarła. w weekend będę próbował zamontować.

IMG20220429101953.jpg

Opublikowano

Hmm wygląda to lepiej niż gorzej :P

Opublikowano

Kamera zamontowana  i działa bez kodowania. Po zamontowaniu wystąpił błąd air bag pasażera bo odpinałem wyłącznik. Po skasowaniu błędu VCDS wszystko działa jak należy, prawie.

Jak na razie zauważyłem że nie zawsze obraz z kamery się pojawia. Czasami trzeba wrzucić wsteczny drugi raz i wtedy jest ok.

Obraz z kamery bardzo dobrej jakości nawet po zmroku, wszystko pasowało jakby było oryginalne. Żadnego kodowania nie robiłem, po prostu podpiąłem i zrestartowałem MMI.

Pytanie. Może jednak spróbować zakodować kamerę bo w raporcie nigdzie nie zauważyłem jej obecności. Tak jakby samochód nie wiedział że ją ma, a ma i działa.

IMG20220430110730.jpg

IMG20220430110725.jpg

Opublikowano
W dniu 30.04.2022 o 22:00, kokos73 napisał:

Kamera zamontowana  i działa bez kodowania. Po zamontowaniu wystąpił błąd air bag pasażera bo odpinałem wyłącznik. Po skasowaniu błędu VCDS wszystko działa jak należy, prawie.

Jak na razie zauważyłem że nie zawsze obraz z kamery się pojawia. Czasami trzeba wrzucić wsteczny drugi raz i wtedy jest ok.

Obraz z kamery bardzo dobrej jakości nawet po zmroku, wszystko pasowało jakby było oryginalne. Żadnego kodowania nie robiłem, po prostu podpiąłem i zrestartowałem MMI.

Pytanie. Może jednak spróbować zakodować kamerę bo w raporcie nigdzie nie zauważyłem jej obecności. Tak jakby samochód nie wiedział że ją ma, a ma i działa.

IMG20220430110730.jpg

IMG20220430110725.jpg

Powiedz mi jeżeli możesz, który rodzaj wybrałeś tej kamery na aukcji? Bo też chciałem kupić jeżeli wszystko działa :)