Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Przeładowanie turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, od początku jak posiadam audi a4 b6 1.9 tdi awx z turbiną w niej jest coś nie tak, czułem to odrazu po kupnie więc pojechałem na hamownie

- pomiar i : brak dołu turbo wstaje tylko powyżej 3k obr po czym jest po chwili przeładowanie i spada moc

- następnie oddałem turbo do regeneracji i ustawienia tej gruszki sztangi i całej reszty

- kolejny pomiar hamownia: sytuacja na odwrót jest dół - brak góry ! powyżej 3k przeładowanie turbiny aż diagnosta sie dziwił że silnik nie wchodzi w tryb awaryjny - następnie niby zaślepił egr i podmienił n75 i nic to nie dalo (nie chce mi sie wierzyć że to robił)

- następnie kupiłem inną turbinę również świeżo po regeneracji, podmieniłem i nie byłem już na hamowni bo stwierdziłem że szkoda siana i tak: podczas gazowania na postoju (pod czerwone pole) jak silnik schodzi z obrotów słychać jakby aż takie sapanie (przeładowanie) aż telepie silnik, czasem potrafi go przydławić

podczas jazdy z butem w podłodze np 4 bieg podczas przyśpieszania nagle czuje jak samochód przestaje przyśpieszać (gdzieś przy 3200 obr - but cały czas w podłodze) po czym po chwili się namyśli i coś tam jedzie dalej.... w czym szukać problemu? czy to n75? bo już opadają ręce....

Opublikowano

A sprawdzałaś podciśnienia, może gdzieś wężyk dziurawy i dlatego sterowanie na turbo szaleje albo vakupompa  ma czkawkę.

Jeżeli turbina jest czysta to geometria się nie przycina. Sprawdź wiązke elektryczna od n75, sama wtyczkę  też i zobacz czy w podciśnieniu nie ma cykrów. Jeżeli problem występuje na twych różnych turniejach to szukał bym w sterowaniu turbiną.

Jak byś miał logi to było by widać w czym problem.

Opublikowano

Nie sprawdzałem, nie znam się na tym - ew. jakiś dobry mechanik piła i okolice który by to ogarnął ?

Opublikowano
W dniu 19.10.2020 o 14:37, Pajtelsky napisał:

Nie sprawdzałem, nie znam się na tym - ew. jakiś dobry mechanik piła i okolice który by to ogarnął ?

Na początku należy sprawdzić wszystkie węże podciśnienia, czy cele.