Nader Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 Mam pytanie do osób bardziej ogarniętych jeśli chodzi o samochody, dokładnie mam audi a4 b6 z silnikiem 2.0 ALT. Od jakiegoś czasu sporadycznie zapala mi się kontrolka EPC i ESP przy czym zgaszenie i ponowne odpalenie silnika powodowało zniknięcie błędów i umożliwiało dalszą jazdę. Ale od jakiegoś czasu zauważyłem znaczny spadek mocy silnika, na wszystkich biegach. Do tego dochodzą falujące obroty po odpaleniu silnika. W ostatnim czasie wymieniany był dolot powietrza bo okazało się że jest w nim dziura. Do tego w samochodzie popękana jest odma, jestem umówiony na wizytę u mechanika celem wymiany odmy i separatora. Błędy jakie się pojawiają w vagu związane są z przepustnicą. W przypadku spadku mocy nie pojawiają się żadne błędy. Czy powyższe objawy spadek mocy/falowanie obrotów może być związane z problemami z odmą?
MaTeo85 Opublikowano 8 Listopada 2020 Opublikowano 8 Listopada 2020 Przez nieszczelną odmę może dostawać się lewe powietrze do dolotu. Może to mieć wpływ na falujące obroty. Do tego błąd przepustnicy, należało by ją wyczyścić i zrobić adaptację. Kolejna sprawa to świece w jakim są stanie... Warto zrobić logi. Jest podwieszony temat o diagnostyce silnika ALT.
Rekomendowane odpowiedzi