Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kilka pytań -silnik 1.8 t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Posiadam Audi A4 b7 1.8 t benzyna +gaz. 2005r 

Mam kilka pytań związanych z eksploatacja. 

Przebieg mojego auta do 340 tys km z czego około 70 tys na LPG. 

- co ile km wymienia się rozrząd w tym silniku? Od ostatniej wymiany mam przejechane okolo 70 tys km, przebieg roczny jaki pokonuje to około 40 tys km, większość po autostradach. 

- Jaki olej silnikowy polecacie do tego silnika? Ja reguralnie używam półsyntetyk Lotosa, ale słyszałem że są lepsze oleje. 

- Z racji, że auto ma już 340 tys km przebiegu to chciałbym o niego trochę zadbać i zastanawiam się na co jeszcze zwrócić uwagę, co sprawdzić jeśli chodzi o silnik? 

- czy ten słynny smok olejowy, który lubi się zapychać w tym modelu jest warty sprawdzenia? Czy jeśli nic się nie dzieje to nie ruszać tego? 

Dzięki za wszystkie porady 

Opublikowano
14 minut temu, Auditak napisał:

Jaki olej silnikowy polecacie do tego silnika? Ja reguralnie używam półsyntetyk Lotosa, ale słyszałem że są lepsze oleje. 

5w40, obszerny temat na forum już jest o olejach:facepalm:

15 minut temu, Auditak napisał:

- Z racji, że auto ma już 340 tys km przebiegu to chciałbym o niego trochę zadbać i zastanawiam się na co jeszcze zwrócić uwagę, co sprawdzić jeśli chodzi o silnik? 

Komplet logów do zrobienia, pomiar kompresji.

15 minut temu, Auditak napisał:

- czy ten słynny smok olejowy, który lubi się zapychać w tym modelu jest warty sprawdzenia? Czy jeśli nic się nie dzieje to nie ruszać tego? 

Przy tym śmieciowym oleju i jeśli to nowy nabytek to pierwsza rzecz na liście do sprawdzenia.

Rozrząd bym wymienił, u mnie zestaw INA się rozleciał po niecałych 60tys więc sam sobie odpowiedz co dzisiaj warte są zamienniki nawet pseudo renomowanych firm.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, przem8 napisał:

5w40, obszerny temat na forum już jest o olejach:facepalm:

Komplet logów do zrobienia, pomiar kompresji.

Przy tym śmieciowym oleju i jeśli to nowy nabytek to pierwsza rzecz na liście do sprawdzenia.

Rozrząd bym wymienił, u mnie zestaw INA się rozleciał po niecałych 60tys więc sam sobie odpowiedz co dzisiaj warte są zamienniki nawet pseudo renomowanych firm.

Obecnie leje 10w40, czy można przeskaczyc w tej sytuacji na pełen syntetyk 5w40? 

Myślę, że przejdę na Motul. 

Jesli chodzi o smok olejowy... Przez dwa lata zrobiłem tym autem ponad 70 tys km i nic się nie działo z cisneniem oleju itd. Stąd moje pytanie czy ruszać to. 

Opublikowano
3 minuty temu, Auditak napisał:

Obecnie leje 10w40, czy można przeskaczyc w tej sytuacji na pełen syntetyk 5w40? 

Można. Jeśli coś jest 5w40 to nie znaczy, że to pełny syntetyk. Jeśli nie masz zbyt dużo nagaru pod pokrywą zaworów to może i smok jest w miarę czysty ale gdybać to sobie można :P

Opublikowano

Chyba nasz silnik BEX.

Bierze coś tego oleju ?.

Są dobre oliwy 10W40 i kiepskie 5W40.

Radzę poszukać coś od Fuchsa, Gulfa może Neste Oil.

Radzę też dolewać do oleju w połowie interwału / nie wiemy co ile zmieniasz olej / wymiany oliwy dodatek TBN do oleju np. od Eurola.

Opublikowano

Kiniam ale w opisie tego produktu pisze, że nie jest do silników zasilanych gazem i z dpf ?. A ty zawsze polecasz tbn do LPG. To jak to jest? Czy ja czegoś nie kumam, a to wielce prawdopodobne ?

Opublikowano
23 godziny temu, Auditak napisał:

Witam. 

Posiadam Audi A4 b7 1.8 t benzyna +gaz. 2005r 

Mam kilka pytań związanych z eksploatacja. 

Przebieg mojego auta do 340 tys km z czego około 70 tys na LPG. 

- co ile km wymienia się rozrząd w tym silniku? Od ostatniej wymiany mam przejechane okolo 70 tys km, przebieg roczny jaki pokonuje to około 40 tys km, większość po autostradach. 

- Jaki olej silnikowy polecacie do tego silnika? Ja reguralnie używam półsyntetyk Lotosa, ale słyszałem że są lepsze oleje. 

Dzięki za wszystkie porady 

60-90, w tym momencie najlepsza opcja jest zestaw SNR+pompa hepu
tematow odnosnie oleju jest multum.. ogolnie specyfikacja lepksci to 0-5w40 do daily samochodu, co do producentow to w tej chwili Ravenol VST jest najsensowniejsza opcja, natomiast jak ma byc tanio to meguin super leichtlauf 5w40.
komplet logow na start + pakiet startowy
Rewizja i czysczenie smoka to czesc pakietu startowego dla 1.8T