MrAdam6 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Witam od 3 tygodni mam taki problem. Normalnie pokazuje mi do przejchania po zalaniu pod korek 900 km ale dzis pokazało 800km. Dodam ze tankuje w tym samym miejscu do pelna zawsze. I ostatnio mialem same trasy a i tak pokazuje mniej niz miesiac temu gdzie jezdzilem tylko po miescie. I sytuacja z dziś, wróciłem z trasy 300 km mialem spalenie srednie 4,7/100 a i tak pokazalo po zatankowaniu jedyne 800km. O co moze Fis-owi chodzić...?
vvalery Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Chodzi o to że komputer analizuje ostatnie spalania i oblicza dla nich zasięg, czyli od ostatniego stylu jazdy.
Muskel1 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Najwidoczniej w momencie gdy pokazało Ci zasięg 900 km, średnie spalanie do momentu tankowania było niższe niż te, które Ty osiągasz. Komputer oblicza zasięg na podstawie średniego spalania. Tak jak kolega wyżej napisał.
MrAdam6 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2021 12 godzin temu, Muskel1 napisał: Najwidoczniej w momencie gdy pokazało Ci zasięg 900 km, średnie spalanie do momentu tankowania było niższe niż te, które Ty osiągasz. Komputer oblicza zasięg na podstawie średniego spalania. Tak jak kolega wyżej napisał. moje srednie spalanie z 10tysiecy jest 6,7 a według tego co piszesz powinno być 9,x
Muskel1 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Napisałem Ci na jakiej podstawie FIS oblicza zasięg. Najwidoczniej ostanie kilometry, które przejechałeś były albo po mieście albo jechałeś szybciej. Magii tu nie ma. Komputer wylicza z tego co ma zapisane w pamięci.
MrAdam6 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2021 W dniu 4.01.2021 o 22:54, Muskel1 napisał: Napisałem Ci na jakiej podstawie FIS oblicza zasięg. Najwidoczniej ostanie kilometry, które przejechałeś były albo po mieście albo jechałeś szybciej. Magii tu nie ma. Komputer wylicza z tego co ma zapisane w pamięci. To odpowiem jeszcze raz, jechalem przy srednim spalaniu z 300 km 4,7 na 100 a z autostrady do stacji paliw mialem z 500 mettrów.
nerwos Opublikowano 6 Stycznia 2021 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Jaka jest pojemność baku w Twoim aucie?
MrAdam6 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2021 W dniu 6.01.2021 o 21:47, nerwos napisał: Jaka jest pojemność baku w Twoim aucie? 40 litrów tylko co to ma wspolnego? nagle pojemnosc baku mi sie nie zmniejszyła
nerwos Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Spalając średnio 5l/100km na baku 40l zrobisz 800km tak? to jeśli średnia spalania na 100km wzrośnie lub zmniejszy się o 10% , czyli zaledwie 0,5l/100km to adekwatnie do tego komputer przeliczy o 10% więcej lub mniej kilometrów do przejechania (zasięg). Najlepiej przeliczać ilość fizycznie wlanego paliwa przez kilometry które przejechałeś. Zrobić tak kilka razy i porównać z tym co pokazuje komputer. Z tego co pamiętam to fis często przekłamuje ale wartości te można skorygować. Jeśli faktycznie pojemność baku nie ma wpływu na zasięg to sory, że sie udzieliłem! pozdro
MrAdam6 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2021 7 godzin temu, nerwos napisał: Spalając średnio 5l/100km na baku 40l zrobisz 800km tak? to jeśli średnia spalania na 100km wzrośnie lub zmniejszy się o 10% , czyli zaledwie 0,5l/100km to adekwatnie do tego komputer przeliczy o 10% więcej lub mniej kilometrów do przejechania (zasięg). Najlepiej przeliczać ilość fizycznie wlanego paliwa przez kilometry które przejechałeś. Zrobić tak kilka razy i porównać z tym co pokazuje komputer. Z tego co pamiętam to fis często przekłamuje ale wartości te można skorygować. Jeśli faktycznie pojemność baku nie ma wpływu na zasięg to sory, że sie udzieliłem! pozdro Nie chodziło mi przecież że pojemność baku nie wpływa na zasięg. I teraz po twoim wytłumaczeniu wszystko jest ok. Dzisiaj tankowałem i zasięg to 725km do przejechania, mniej bo jeździłem tylko po mieście i licząc twoim sposobem to się zgadza. Dzięki.
gsa Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 imho dobrze pokazuje. Ot wzial pod kalkulacje miesiac jazdy po miescie
Rekomendowane odpowiedzi