Jump to content
IGNORED

Jaki silnik benzynowy pod montaż gazu

Daniel_4x2y

Recommended Posts

5 godzin temu, Daniel_4x2y napisał:

Witam, tak jak w temacie, chciałbym zakupić Audi A4 B8 i mam w planach montaż gazu, i chcę się dowiedzieć czy do silników 1.8 TFSI  lub 2.0 TFSI będzie ten gaz dobrze chodził a nie 50/50. Pozdrawiam

Odpusc sobie

Instalacja kosztuje średnio 4-5tys i spala średnio 2l benzyny na 100km i pewnie koło 10-12l gazu więc przekalkuluj po jakim czasie to się zwróci. Jak robisz min 30tys rocznie i znajdziesz tfsi w idealnym stanie to może Ci się oplaci. 

Ponawiam pytanie autora wątku. Wypowie się jakiś właściciel A4 B8 z instalacją LPG? :)

Posted (edited)

Ja mam instalację w 2.0 Tfsi CDNC od połowy 2021, sam montowałem, zaraz po kupnie auta, od razu robiłem rozrząd kompletny, wałek z fazatorem był uszkodzony, serwis S-tronic wysyłałem mechatronikę na regenerację. Zalożyłem następujące komponenty od lpg: Sterownik kme nevo sky direct 2, wtryski magic FX i reduktor magic 3 big. Przejechałem ponad 30 tys. km. Zaraz na początku jak założyłem instalację bardzo rzadko w losowych momentach miałem spore wypadanie zapłonu na jednym cylindrze, kupiłem używane wtryski z audi TT i do tej pory 0 problemów. 

Instalację stroiłem po afr ze sterownika silnika. Zrobiłem emulację wysokiego ciśnienia i spalanie ok 1.5l pb na 100km średnio, reszta lpg na trasie ok 8-9 przy stałej prędkości typu 130-140. Średnia na trasie dużo wyprzedzania, korki, miasto wychodzi 12-12.5.

Edited by pompak

Ja miałem 1-sze tfsi z prinsem dedykowanym ,zużycie paliwa jak wyżej ,przy pedale w podłodze więcej pb.Jak sprzedawałem 150 tysi było już na lpg zrobione i tylko parownik regenerowany.Ale zakup tfsi w b8 poto żeby gaz zakładać bez sensu, koszt instalacji i naprawy wady olejowej b.duży, jak ktoś sporo jeździ lepiej dizla 2.0