Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

użytkowanie audi a4 b8 2.0 tdi 177 z DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,panowie czy macie problemy z dpfem w swoich autach, niezależnie od użytkowania? chodzi o to czy w b8 dpf jest problematyczny?Jak wygląda sprawa wycięcia? i czy bez problemu przechodzicie przegląd technicznby?

Opublikowano
6 godzin temu, Jaren34 napisał:

i czy bez problemu przechodzicie przegląd technicznby?

Myślę, że akurat na to pytanie to powinieneś sobie sam odpowiedzieć, a przynajmniej być na tyle świadomym, że niezależnie od marki takich rzeczy się nie robi i na pewno "bez problemu" przejść przeglądu samochód po takiej modyfikacji przejść nie powinien.

Opublikowano

Jeszcze jest takie myślenie o wycinaniu DPF-u :facepalm:

Opublikowano
Godzinę temu, pawel72689 napisał:

Jeszcze jest takie myślenie o wycinaniu DPF-u :facepalm:

Jest i jeszcze długo będzie niestety.

Opublikowano

A więc są za niskie kary za usuwanie DFF-a. 

Opublikowano

Kary powinny być surowe. Może wtedy się nauczą. Nie stać Cię na użytkowanie diesla i związane z nim koszty serwisowania to kup sobie benzyniaka bo jak do tej pory jeszcze znikoma ilość posiada opf. 

Opublikowano

Hej.
Kilka słów o użytkowaniu diesla z dpf. Co prawda użytkuję B7, 140km, BPW, 2007 r., ale być może moja opinia Ci się przyda. Audiczkę mam od 6-lat i zrobiłem już 145tys. km. (obecny przebieg 320tys.) Przez ten czas kontrolka dpf zapaliła mi się 3 może 4 razy. Analizując przyczyny: było to po okresach jazdy w mieście, z reguły na niskich obrotach (poniżej 2tys.). W tych nielicznych wypadkach wyjeżdżałem na trasę (akurat mam blisko) i "przepalałem": tzn. obroty na 2,5 tys. 4-5 bieg i jazda (w instrukcji B7 jest napisane że aby dpf się wypalił to obroty muszą być ok. 2tys, ale z mojego doświadczenia jak są większe to nawet lepiej - oczywiście nie za wysoki żeby nie zajeździć silnika). Z zegarkiem w ręku po 6-7 minutach kontrolka gasła, ale dla spokoju proces ten przedłużałem do 15 minut.  Generalnie użytkuję samochód na trasach: do pracy 40km po drodze krajowej i dłuższe wyjazdy, gdzie wyskakuję na trasę, obroty powyżej 2tys. tempomat i nie ma żadnych problemów. Diesel (zresztą jak każdy silnik, ale diesel szczególnie) powinien złapać temperaturę roboczą  i pracować w optymalnym zakresie obrotów to wtedy jest duża szansa na długie i bezproblemowe użytkowanie. Jak wszystkie podzespoły pracują właściwie to naprawdę nie ma problemów z dpf. Oprócz eksploatacji ważna jest tez obsługa, u mnie robiąc 20-25 tys km rocznie olej wymieniam 2 razy w roku a kupując auto sprawdzałem co jakie interwały wymieniano olej. Z tego co wiem, to silnik B8, 177km ma bardzo dobre opinie i wydaje mi się że stosując takie samo podejście nie będzie problemów - może wypowie się jeszcze jakiś użytkownik tego konkretnie modelu i silnika i potwierdzi moje słowa. A jeżeli ktoś kupuje diesla z dpfem do jazdy po mieście na wiecznie zimnym silniku i na niskich z reguły obrotach to sam prosi się o koszty i nerwy. A mnie jako miłośnikowi marki - dodatkowo napiszę - najzwyczajniej w świecie szkoda takiego samochodu ;-(.

Pozdrawiam.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał:

Kary powinny być surowe. Może wtedy się nauczą. Nie stać Cię na użytkowanie diesla i związane z nim koszty serwisowania to kup sobie benzyniaka bo jak do tej pory jeszcze znikoma ilość posiada opf. 

Chodzi o to, że w PL nie ma żadnych kar, najwyżej zabiorą Ci dowód i jakiś mały mandat dodatniesz, druga sprawa to na drogach prawie nikt tego nie kontroluje, na stacjach diagnostycznych stąd Janusze motoryzacji mają ciągle pomysły na wycinanie DPFów. Sam użytkuję Audi z silnikiem 3.0 TDI z DPFem i myśl o wycinaniu DPFa do głowy mi nie przychodzi. Po pierwsze to nie ma z nim najmniejszych problemów (jakby były to bym wymieniał, bądź czyścił, na pewno nie usuwał), po drugie skoro coś jest to ma działać i tyle w temacie. Auto służy tylko i wyłącznie na dłuższe rodzinne wyjazdy, przebieg coś tam około 260tkm, zrobiłem nim 50tkm i z DPFem  nie było nigdy żadnych najmniejszych problemów i mam nadzieję że długo tak pozostanie. Nie chcę napisać, że diesel to tylko na trasy, jednak taka eksploatacja na pewno wydłuża jego żywotność.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.01.2021 o 21:00, Barti_ napisał:

Myślę, że akurat na to pytanie to powinieneś sobie sam odpowiedzieć, a przynajmniej być na tyle świadomym, że niezależnie od marki takich rzeczy się nie robi i na pewno "bez problemu" przejść przeglądu samochód po takiej modyfikacji przejść nie powinien.

Dzięki, czyli przechodzi. Pzdr

Opublikowano
1 godzinę temu, Jaren34 napisał:

Jasne, wytnij i jedź na przegląd  pochwalić się modem:facepalm:

Opublikowano
7 godzin temu, Jaren34 napisał:

Mam wrażenie, że zrozumiałeś moją wypowiedź trochę na opak.. :eusathink:

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.01.2021 o 21:00, Barti_ napisał:

Opublikowano
  • Autor

Bez napinki chłopaki :) temat zamykam. Pozdrawiam i życzę szerokości. 

Opublikowano

Ok. Wszystkiego dobrego.