Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap skrzyni Multitronik KSS na Quattro KXS Tiptronik w silniku 2.7 TDI CAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  posiadam Audi a4 b8 z 2008r z silnikiem 2.7 TDI CAMA  ze skrzynią multitronik KSS  planuje zrobić swap na Quattro Tiptronik KXS

mam pytanie czy ktoś przerabiał temat ?? Wiem ze bedzie potrzebna skrzynia  z łapą tylne sanki i tak dalej ale chodzi o to czy to w ogóle ruszy 

Najlepiej kupić skrzynie z kompem i zegarami stacyjka i tak dalej  Z tego co sie orientuje  to 2.7 w seri nie było quattro  i pytanie czy komp od 3.0 TDI podejdzie  chodzi mi o silnik   co ma 4  łańcuchy rozrzadu   bo budowa przypomina mój 2.7

Opublikowano

Sprzedaj grata i kup takiego jak potrzebujesz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Za późno  za dużo zainwestowane było w auto a graty od Quattro już kupiłem   i za niedługo biorę się za robotę 

Opublikowano

Co do ecu to są różnice w sterowaniu turbo na pewno - ale do ogarnięcia. Miałem kiedyś kontakt z osobą która z kolei miała sterownik z 2.7tdi w 3.0tdi także jest to możliwe.

Natomiast w c6 były 2.7quattro z tiptronikiem także może takie ecu dopasować lepiej. 

Życze dużo cierpliwości z elektryką itd. Bo myślę że sama mechanika nie powinnq przysporzyć problemow.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze teamt taki ze. Nigdzie nie mogę ogarnąć bo w tym zbiorniku od Quattro są 2 pompy i pytanie czy można je zmostkowac razem i są 2 pływaki słyszałem że  ciągniemy 2 przewody pod liczniki tylko pod które piny??? 

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, Banan napisał:

Co do ecu to są różnice w sterowaniu turbo na pewno - ale do ogarnięcia. Miałem kiedyś kontakt z osobą która z kolei miała sterownik z 2.7tdi w 3.0tdi także jest to możliwe.

Natomiast w c6 były 2.7quattro z tiptronikiem także może takie ecu dopasować lepiej. 

Życze dużo cierpliwości z elektryką itd. Bo myślę że sama mechanika nie powinnq przysporzyć problemow.

Jeszcze teamt taki ze. Nigdzie nie mogę ogarnąć bo w tym zbiorniku od Quattro są 2 pompy i pytanie czy można je zmostkowac razem i są 2 pływaki słyszałem że  ciągniemy 2 przewody pod liczniki tylko pod które piny???

Opublikowano

Pin 1 drugiego pływaka pod pin 10 licznika , pin 2 do 9 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

A więc udało sie  mam Audi a4 b8 2.7 TDI Quattro Tiptronic kxs

To wcale nie było takie łatwe  zmienić automat na automat mój sterownik  pochodził z 3.0 TDI  okazało sie ze w tym sterowniku   inne napięcia są  na czujniki  trzeba było wszystko przekodować zmienić  dawki na wtryskach  Wiązkę silnika tez trzeba było zmienić  bo w tej od 2.7 multitronik całkowicie piny w innym miejscu 

Po odpaleniu okazało się że w wiązce od 3.0 zostały 3 wolne wtyki   

1 była od czujnika  w turbinie  ciśnienia spalin 

2 od zaworu  ciśnienia oleju

3  temperatura oleju 

wszystko dało sie ładnie wy kodować bo wcześniej auto wpadało przy około 3k obrotów w tryb awaryjny 

Dpf też trzeba było usunąć  bo nie dało sie dojść do ładu 

W samochodzie dosłownie wymieniłem wszystkie sterowniki z auta dawcy  dzięki temu niem usiałem ściągać ochrony komponentu 

kołozamachowe te z multitronika nie pasowało  tak samow wybierak miał za krótkie cięgno 

Dużo rzeczy  sam  zrobiłem z kolegą  mam tu namyśli wsadzenie gratów  i tak  dalej 

komputer ogarniał kolega który pracuje w chiptuning   tak to koszta by były większe 

jeśli chodzi o koszta to wydałem około 6k na części mam tu na myśli  skrzynie  swap quattro  i cały zestaw startowy 

czy warto ???? to zależy jakie macie auto mam tu na myli wyposażenie i czy zadbane 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 10.03.2021 o 23:19, Banan napisał:

Pin 1 drugiego pływaka pod pin 10 licznika , pin 2 do 9 

Dzięki  za informacje  ale ja to zrobiłem troszke inaczej    od strony pasażera jest kostka  brązowa i tam już są piny właśnie  co idą pod zegary (9-10 ) wpinamy sie w brazową kostkę w pin 4-5      czyli pin 1 do pin 4 pin 2 do pin 5 a dalej śa przewodu do zegarów 

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, pawel57478 napisał:

Dzięki  za informacje  ale ja to zrobiłem troszke inaczej    od strony pasażera jest kostka  brązowa i tam już są piny właśnie  co idą pod zegary (9-10 ) wpinamy sie w brazową kostkę w pin 4-5      czyli pin 1 do pin 4 pin 2 do pin 5 a dalej śa przewodu do zegarów 

Screenshot_20210519_143133.jpg

Opublikowano

:thumbup1: