Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADR] Pedał sprzęgła - po zwolnieniu nie wraca do położenia wyjściowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pojawiła się u mnie ostatnio dziwna usterka, otóż pedał sprzęgła zostaje czasami w podłodze. O dziwo wyciągniecie go pomaga i działa już normalnie. Po raz pierwszy stało się to jak za szybko chciałem ruszyć z parkingu wcisnąłem sprzęgło, później zapłon i w drogę... lecz nie jest to regułą. Sprawdziłem poziom płynu hydraulicznego jest ok, jak załapie dobrze na starcie to później jest już ok... Zaskakujące jest to, że gdy pedał został w podłodze udało mi się normalnie wrzucić 1 i odjechać jakiś kawałek tak, że ogólnie sprzęgło jakoś działa ale skok pedała to jakieś dwa centymetry. Proszę o jakieś sugestie.

Opublikowano

Witam,

pojawiła się u mnie ostatnio dziwna usterka, otóż pedał sprzęgła zostaje czasami w podłodze. O dziwo wyciągniecie go pomaga i działa już normalnie. Po raz pierwszy stało się to jak za szybko chciałem ruszyć z parkingu wcisnąłem sprzęgło, później zapłon i w drogę... lecz nie jest to regułą. Sprawdziłem poziom płynu hydraulicznego jest ok, jak załapie dobrze na starcie to później jest już ok... Zaskakujące jest to, że gdy pedał został w podłodze udało mi się normalnie wrzucić 1 i odjechać jakiś kawałek tak, że ogólnie sprzęgło jakoś działa ale skok pedała to jakieś dwa centymetry. Proszę o jakieś sugestie.

pękła sprężyna w siłowniku sprzęgła - wyciągnąc siłownik, wymienić sprężynę, przy okazji mozna zastosować nowe uszczelnienia.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzieki za wskazówke, czy to jest naprawa z typu " nie masz pojecia, nie zabieraj sie za to" czy raczej sam moge sie tym zajac? gdzie szukac tego ustrojstwa?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trochę się pośpieszyłem z tym postem ale już trochę wiem, rozchodzi się o zwykła sprężynkę, która odpowiada za odbijanie samego pedała w kabinie ?

Opublikowano

Witam,

pękła sprężyna w siłowniku sprzęgła - wyciągnąc siłownik, wymienić sprężynę, przy okazji mozna zastosować nowe uszczelnienia.

Pozdrawiam.

Przecież sama tarcza powinna wypchnąć pedał do góry? (chyba, że źle rozumuję)

Sprawdził bym pompkę sprzęgła.

Opublikowano

Dzieki za wskazówke, czy to jest naprawa z typu " nie masz pojecia, nie zabieraj sie za to" czy raczej sam moge sie tym zajac? gdzie szukac tego ustrojstwa?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trochę się pośpieszyłem z tym postem ale już trochę wiem, rozchodzi się o zwykła sprężynkę, która odpowiada za odbijanie samego pedała w kabinie ?

nie, chodzi o sprezynke ktora znajduje sie w silowniku hydraulicznym sprzegla (przykrecony do skrzyni biegow, polaczony z ukladem hydraulicznym)

Opublikowano

Jeżeli układ jest zapowietrzony, efekt jest taki sam.

Opublikowano

Jeżeli układ jest zapowietrzony, efekt jest taki sam.

Zgadzam się. Najpierw spróbować odpowietrzyć. Jak się nie da to albo pompka albo wysprzęglik przepuszcza płyn.

Opublikowano

Jutro już będę wiedział. Przedwczoraj pedał został w podłodze na amen i na lianie zawleczony do autodoktora. Mam nadzieje, że tylko mała nieszczelność i płyn przeszedł w układzie. Chyba fura wiedziała kiedy się zepsuć, bo na jutro bylem umówiony na wymianę rozrządu. :naughty: [br]Dopisany: 21 Kwiecień 2009, 22:22_________________________________________________No i naprawione, padła pompa sprzęgła... Po wymianie mam dwu centymetrowy jałowy skok sprzęgła (pedał jest bardziej miękki), wcześniej tak nie było czy jest to spowodowane nieodpowietrzeniem sprzęgła?

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, ale dla pewności sam bym odpowietrzył. Bardziej miękki może być. Po wymianie sprzęgła nanowe pedał też lżej pracuje. A masz nową pompkę czy starą po naprawie?

Opublikowano

Pompka jest nowa, pedał może i lżej pracuje ale nie podoba mi się to że przez pierwsze 2 cm jest bardzo miękki później już jest twardy do końca :tongue4: oraz podczas wrzucania R jest dosyć głośne stuknięcie... tego może już się doszukuję się na siłę ale wcześniej nie rzuciło mi się w oczy/uszy