dolampart14 Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 Od jakiekos czasu zauwazylem sporadyczne rzadkie spadki obrotów na dosłownie pół sekundy i wszystko wracalo do normy , ostatnio jednak coraz czesciej . W tej chwili na postoju nie wazne czy silnik cieply czy zimny sie to pojawia , co kilka sekund . Spadek obrotow na ulamek sekundy i jakby przedmuch i pracuje sobie dalej . Załaczam do tego filmik z pracy silnika. Prosze powiedzcie od czego zaczac , gdzie szukac przyczyny. IMG_1278.MOV
dolampart14 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Opublikowano 4 Marca 2021 Od razu dodam ze nie ma znaczenia czy pracuje na benzynie czy gazie
AndrzejK. Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 Na moje ucho słychać jakby coś obcierało, a bardziej zacierało się...pewnie jakieś łożysko, oby nie pompa wody....tak gdybam, bo na odległość to zgadywanie, a nie diagnostyka problemu. Silnik słyszę pracuje równo, a spadek obrotów występuje właśnie przy tym niepokojącym dzwięku, czyli "to coś" daje taki opór, że silnik ma ciężko to przez moment "uciągnąć", tak to ja odbieram. Nie zwlekaj, stetoskop w dłoń i sprawdzaj....lub mechanik tylko jakiś kumaty.
przem8 Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 Zdejmij pasek osprzętu i sprawdz czy ustąpi.
AndrzejK. Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 Myślisz o jakiejś rolce pewnie....coś to pewnie rozjaśni,ale ten dzwięk brzmi tak dziwnie metalicznie...
dolampart14 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Opublikowano 4 Marca 2021 33 minuty temu, AndrzejK. napisał: Myślisz o jakiejś rolce pewnie....coś to pewnie rozjaśni,ale ten dzwięk brzmi tak dziwnie metalicznie... Na nagraniu moze tak brzmi , na zywo jednak mysle bardziej ze to powietrze przeplywajace w okolicach kolektora .
dolampart14 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Opublikowano 4 Marca 2021 53 minuty temu, AndrzejK. napisał: Na moje ucho słychać jakby coś obcierało, a bardziej zacierało się...pewnie jakieś łożysko, oby nie pompa wody....tak gdybam, bo na odległość to zgadywanie, a nie diagnostyka problemu. Silnik słyszę pracuje równo, a spadek obrotów występuje właśnie przy tym niepokojącym dzwięku, czyli "to coś" daje taki opór, że silnik ma ciężko to przez moment "uciągnąć", tak to ja odbieram. Nie zwlekaj, stetoskop w dłoń i sprawdzaj....lub mechanik tylko jakiś kumaty. Pierwsze jest spadek obrotów ( delikatnie go dławi ) a dopiero pozniej nastepuje taki „przedmuch” wlasnie ten dzwiek
AndrzejK. Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 No nie wiem.... Dlatego napisałem,że na odległość to gdybanie i forum nie zdiagnozuje Ci problemu. Ja to słyszę jak napisałem powyżej.
Rekomendowane odpowiedzi