hopek03 Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) Cześć , chciał bym wam przedstawić budowę strokera 2.1 na wale z 1.9 TDI o skoku 95,5mm , w porównaniu do stokera 2.0 na wale z 2.0TFSI dużo mniej popularny W moim projekcie wykorzystałem części Wał z silnika AHL z 1.9TDI 110km , trochę odchudzony bo wał diesla to kloc Tłoki supertech dedykowane pod ten skok CR 8:7 , ja go bardziej odprężam na 8:2 stosując przekładkę pod głowicą Kute korby z kanałem olejowym Zawory ssące i wydechowe +1mm supertech Sprężynki i talerzyki supertech Panewki główne i korbowodowe ACL Śruby , głowicy , korb i podpór ARP Wałki rozrządu J z ADR 1.8 20v z takich podstawowych parametrów to . luz na panewkach głównych 5 setek luz na panewkach korbowych 5 setek i tu nie jestem co do niego przekonany no ale fachowcy pewnie wiedzom lepiej nie takie silniki obrabiali pasowanie tłok cylinder 7 setek minimalna wartość którą podaje producent tłoków luzy na pierścieniach 1 . 0.35 2 . 0.45 3 . 0.38 i kupę pierdół typu uszczelki oleje itp . Pozostały osprzęt typu Turbo , wtryski itp zostaje stary z mojego obecnego setupu w niedługim czasie też to dopisze w tym poście Plan jest taki aby zrobić 400 do 450 km z szybkim doładowaniem i dużym niutem dlatego głowica została na wąskim kanale a jak będzie wyjdzie z czasem Dodam Ze jest to początek prac i temat będzie na bieżąco aktualizowany przerobić trzeba koło impulsatora czujnika położenia wału i wał pod koło paska rozrządu , poza tymi dwoma rzeczami wszystko składamy jak zakuwane 1.8T Edytowane 24 Marca 2021 przez hopek03 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DivaynEays Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Wałki J masz juz czy moze chcesz nabyc? (mam komplecik :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakamber1 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Niezły wał. Kto Ci go tak odchudził? Aaa już widze? Edytowane 21 Marca 2021 przez kakamber1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakamber1 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Na którą podporę włożyłeś dwie panewki z rowkiem? Na trzecią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morelo Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) No w końcu Adam doczekaliśmy się rób szczegółowy opis bo widzisz że Tomasz już pyta dwie panewki z rowkiem idą na 4 podporę tam jest kanał smarny 360. Tak jest przynajmniej przy 2l a tu Adam? Edytowane 21 Marca 2021 przez morelo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 1 godzinę temu, kakamber1 napisał: Na którą podporę włożyłeś dwie panewki z rowkiem? Na trzecią? tak trzecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 15 minut temu, morelo napisał: No w końcu Adam doczekaliśmy się rób szczegółowy opis bo widzisz że Tomasz już pyta dwie panewki z rowkiem idą na 4 podporę tam jest kanał smarny 360. Tak jest przynajmniej przy 2l a tu Adam? muszę raz jeszcze to sprawdzić ja chyba na 3 dałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakamber1 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 W 1.8 i 1.9 ALH nie ma to chyba znaczenia, wszystkie czopy są takie same ale ACL pisze żeby założyć na czwartą więc tak też złożyłem u sieie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 dokładnie pisze że na 4 ale myślę też że to nie ma znaczenia bo oryginalne panewki w podporach są wszystkie bez rowka i też jeżdżą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakamber1 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Też tak myślę. U mnie już głowica wałki napinacz na miejscu. Czekam na uszczelki i zamykam silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) 48 minut temu, kakamber1 napisał: Też tak myślę. U mnie już głowica wałki napinacz na miejscu. Czekam na uszczelki i zamykam silnik. no i super , idziesz z tematem do przodu w moim obecnym silniku 2.0 stroker znalazłem jakąś starom fotę i tam dałem panewkę z rowkiem na podporę 3 zrobione 35 tysi i nic się nie dzieje ciśnienie jest nic się nie zatarło , a z tego co pamiętam teraz chyba też , nie zrobiłem tym razem fotki Jeżeli ktoś ma info dlaczego ta panewka z rowkiem ma iść na 4 podporę to niech napisze bo ciekaw jestem o co w tym chodzi Edytowane 21 Marca 2021 przez hopek03 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 11 godzin temu, DivaynEays napisał: Wałki J masz juz czy moze chcesz nabyc? (mam komplecik :P) mam już ale znajomy w niedługim czasie będzie szukał takich to się odezwę czy jeszcze aktualne mam do zbycia głowice z AEB na szerokim kanale gdyby ktoś potrzebował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fajerski1 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 powodzenia Adamie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DivaynEays Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 5 godzin temu, hopek03 napisał: mam już ale znajomy w niedługim czasie będzie szukał takich to się odezwę czy jeszcze aktualne mam do zbycia głowice z AEB na szerokim kanale gdyby ktoś potrzebował w jakie walucie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 głowica ? 6 minut temu, DivaynEays napisał: w jakie walucie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DivaynEays Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 1 minutę temu, hopek03 napisał: głowica ? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) 250 + KW dla klubowicza na olx mam za 300 głowica jest bez wałków napinacza szklanek i łańcucha link poniżej Głowica 1.8T AEB Ujazd • OLX.pl WWW.OLX.PL 300 zł: 300 zł: Witam sprzedam głowica 1.8 T AEB pan erna świetna do tuningu więcej info pod e-maila lub możliwość wysyłki Edytowane 21 Marca 2021 przez hopek03 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) uaktualnienie tematu słupek złożony z takich podstawowych parametrów to . luz na panewkach głównych 5 setek luz na panewkach korbowych 5 setek i tu nie jestem co do niego przekonany no ale fachowcy pewnie wiedzom lepiej nie takie silniki obrabiali pasowanie tłok cylinder 7 setek minimalna wartość którą podaje producent tłoków luzy na pierścieniach 1 . 0.35 2 . 0.45 3 . 0.38 Edytowane 24 Marca 2021 przez hopek03 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morelo Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Pasowania Adam Rozumiem że śruby ARP wszystkie? Proszę dopisz jakimi momentami dokręcałeś głowice, główne podpory i korbowe, gdyż zapomniałem a wyrzuciłem kartki może mi się to przydać Edytowane 25 Marca 2021 przez morelo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek03 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Podpory wału 95nm Korbowody 74nm Głowica 80 Funtów w przeliczeniu 108 nm z jakimiś groszami wszystko w ARP , dokręcane w 3 etapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi