Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

podgrzewanie lusterek A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim. 

Ostatnio zastawialem sie dlaczego w swojej B7 nie mam podgrzewanych lusterek. Dzis rozebralem 1 lusterko prawe i jak sie okazuje wklad lusterka nie jest podgrzewany ale ori. Nie mniej jednak na jego plastikowych ala konsowkach nasuniete byly 2 czarne przewody wychodzace z wiazki lustetka. No wiec sprawdzilem przejscie na tych przewodach i go nie ma... ani po wlaczeniu tylnej szyby ani przy wlaczonym zaplonie. Na wlepce jest oznaczenie 6XC wiec chyba nie ma sensu kupowac mi wkladow bo i tak nie bedzie grzanie dzialac... widocznie taka wiazke dawali i tyle... 

Chyba ze ktos cos podpowie w tej kwesti. Dziwne bo lusterka elektryczne a nie grzeja... ktos dokladal taka opcje do siebie i mu dziala przy takim przypadku jak moj? 

Opublikowano

Częsty tak było że instalacja w aucie była a szkła są nie podgrzewane. Zmień szkła na podgrzewane i będzie git.

Opublikowano
Godzinę temu, bombelm7 napisał:

Hej wszystkim. 

Ostatnio zastawialem sie dlaczego w swojej B7 nie mam podgrzewanych lusterek. Dzis rozebralem 1 lusterko prawe i jak sie okazuje wklad lusterka nie jest podgrzewany ale ori. Nie mniej jednak na jego plastikowych ala konsowkach nasuniete byly 2 czarne przewody wychodzace z wiazki lustetka. No wiec sprawdzilem przejscie na tych przewodach i go nie ma... ani po wlaczeniu tylnej szyby ani przy wlaczonym zaplonie. Na wlepce jest oznaczenie 6XC wiec chyba nie ma sensu kupowac mi wkladow bo i tak nie bedzie grzanie dzialac... widocznie taka wiazke dawali i tyle... 

Chyba ze ktos cos podpowie w tej kwesti. Dziwne bo lusterka elektryczne a nie grzeja... ktos dokladal taka opcje do siebie i mu dziala przy takim przypadku jak moj? 

U mnie było dokładnie jak u Ciebie i po założeniu ORI wkładów grzanych lusterka grzeją. Nie mierzyłem nic miernikiem więc może u Ciebie faktycznie są tylko przewody w lusterkach i nie są wpięte w instalację.

Kod 6XC to lusterka zewnętrzne elektrycznie regulowane i u mnie dokładnie taki sam kod jest.

Opublikowano
  • Autor

Jutro sprawdze czy pojawia sie jakiekolwiek napiecie na tych przewodach po wl zaplonu lub szyby... ktos wspominal ze pojawia sie na chwilke tylko i jesli jest wyzsza temp to znika... ciort wie... z drugiej strony... mam np kostke przy kierownicy od multifunkcji a nie mam kiery z multifunkcja i tasmy a kodowanie w vcds pod multi moge wlaczyc... wiec opcja rozbudowy jak nabardziej jest. Sądzić mozna ze skoro i tu sa wyprowadzone przewody to sa one w jakimś celu... po co by producent tak robil? 

Jakie Ty te wklady kupiles? w serwisie brales czy z sieci? moze faktycznie wystarczy podłaczyć. ? 

Opublikowano
12 minut temu, bombelm7 napisał:

mam np. kostke przy kierownicy od multifunkcji a nie mam kiery z multifunkcja i tasmy a kodowanie w vcds pod multi moge wlaczyc... wiec opcja rozbudowy jak nabardziej jest. Sądzić mozna ze skoro i tu sa wyprowadzone przewody to sa one w jakimś celu... po co by producent tak robil? 

Jakie Ty te wklady kupiles? w serwisie brales czy z sieci? moze faktycznie wystarczy podłaczyć. ? 

To że masz wiązkę w kierownicy pod multi a nie masz kierownicy multi jest trochę dziwne i ktoś tam grzebał zapewne. Kodowanie możesz zrobić bo masz moduł pod multifunkcję. Kupiłem ORI wkłady podgrzewane asferyczne tutaj na forum. Daj ogłoszenie w dziale ogłoszeń bo za ORI w ASO się nie wypłacisz.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
  • Autor

kurde no... a np jakies jakosciowe zamienniki? no widzisz tak mam, kupilem kiere juz w multifunkcji i tasme ma byc niby jutro, ale te lusterka spedzaja mi sen... potrzebuje tego bo w pracy mam do d*p... wyjazd a po nocy zawsze sa albo oszronione albo zaparowane... poszukam wkladów jakiś... auto jest z grudnia 2007 wiec moze koncem produkcji kladli co mieli...

Opublikowano

Daj ogłoszenie w dziale ogłoszeń, może ktoś posiada na sprzedaż ORI. Ja bym innych nie kupował bo z widocznością może być różnie.

Opublikowano

co do grzanych lusterek, grzanie jest sterowane przez moduł drzwi, jeśli wykryje zwarcie lub przerwę w obwodzie to po prostu odcina zasilanie i sypie błędem w module komfortu. Żeby sprawdzić czy działa trzeba po prostu wsadzić grzany wkład. Na 100% fabrycznie przewody z lustra są wpięte do modułu i nic nie trzeba ruszać.

Opublikowano
2 minuty temu, MaTeo85 napisał:

Na 100% fabrycznie przewody z lustra są wpięte do modułu i nic nie trzeba ruszać.

Tak myślałem, nie chciałem jednak koledze @bombelm7pisać że na 100% ma wpięte przewody w moduł.

Opublikowano
  • Autor

no dobra wiec szukam wkładów podpinam i zobaczymy czy zagra... jeszcze jedno, te przewody 2 czarne co ida do wkladu sa zamienne? ma znaczenie ich podłączenie? czy obojetne? 

Opublikowano

Około 300 zł/szt nowe z ASO, używane kupisz do 100zł za komplet, są na allegro.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
1 minutę temu, bombelm7 napisał:

no dobra wiec szukam wkładów podpinam i zobaczymy czy zagra... jeszcze jedno, te przewody 2 czarne co ida do wkladu sa zamienne? ma znaczenie ich podłączenie? czy obojetne? 

Obojętnie.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
  • Autor

juz szukam właśnie...

Opublikowano

obojętne, jak podłączysz tak będzie dobrze.

Wkłady ori nie są jakieś specjalnie drogie, mam komplet na handel ale nie wiem czy się wyrobię z wsadzeniem fotohromu u siebie, a dopóki nie zmienię to wkłady są ciągle na aucie.

Opublikowano
  • Autor

gdzies czytałem ze jest zaleznosc tych przewodow ale to chyba mit dlatego zapytalem, dzis chyba popierniczylem je wlasnie...

Opublikowano
38 minut temu, bombelm7 napisał:

ktos wspominal ze pojawia sie na chwilke tylko i jesli jest wyzsza temp to znika... ciort wie...

Jeśli się nie mylę to grzanie luster nie działa przy temperaturze +5 stopni wzwyż ;)

Opublikowano
  • Autor

yyy a pasuja z B6 lub A6 C6? sporo anglielskich jest na aukcjach...

Opublikowano
5 minut temu, bombelm7 napisał:

yyy a pasuja z B6 lub A6 C6? sporo anglielskich jest na aukcjach...

tu masz z czego pasują: model i roczniki. generalnie A3 8P, A4 B6 i B7, A6 C6 mają te same lustra znaczy się kształt. 

image.png

Opublikowano

Pasują z B6, A6 C6 przed liftem i z A3 8P.

Dwa dni temu to przerabiałem - koszt obu wkładów, grzane, ori 50zł. Podłączasz obojętnie jak i grzeją.

Pamiętaj, ze ogrzewanie lusterek nie działa powyżej 5 stopni.

Opublikowano
  • Autor

tyle ze na alledrogo wszystko jest od angoli... chyba trzeba jechać na szrot albo musze uzbroic sie w cierpliwość i czekac az ktoś z forum odda...