Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy 01841 i 01842 - silniczki ogrzewania w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

prawdopodobnie mam jakiś problem z elektroniką w moim Audi A4 B6. Zawieszają się silniki sterujące regulacja temperatury ogrzewania z lewej i prawej strony. Problem występuje cyklicznie w sezonie jesienno-zimowym. W zeszłym roku po kilku dniach problem znikał i nie działała jedynie strona kierowcy. W tym roku nie działają obie strony. Dodam że w zeszłym roku wymieniłem lewy silniczek, a we wszystkich pozostałych wymieniłem potencjometry. Myślałem, że w nich tkwi problem bo silniczki charakterystycznie bzyczały po zgaszeniu silnika itp. Ten problem zniknął, ale niestety ponownie zdarzały się sytuacje kiedy silnik po stronie kierowcy się zacinał. W tym roku niestety oba zablokowały się całkowicie, lewy i prawy. Już 2 tyg jeżdżę w saunie i nic nie pomaga. Błędów nie da się skasować, mechanik rozłożył ręce. Podmieniłem prawy silniczek by wykluczyć jego awarię i nowy też nie działa. Problem tkwi gdzieś głębiej. Proszę o pomoc.

Nie wiem czy to ma związek, ale w te jesienno-zimowe dni również zdarza się że kluczyk traci pamięć i musze otworzyć auto z zamka i na nowo zakodować go w stacyjce. Ponadto przy uruchamianiu silnika słychać jak wszystkie zamki się otwierają. Mechanik sugerował moduł komfortu, ze może być zalany, ale sprawdził i wszystko sucho, dbam o samochód nigdy nie mam basenu pod nogami, a dywaniki są gumowe, nieuszkodzone.

Miał ktoś podobny problem? Dorzucam zdjęcia błędów, jest ich więcej, może to faktycznie moduł komfortu?

tranks for mountain 

pozdrawiam

WhatsApp Image 2021-04-03 at 16.41.27.jpeg

Edytowane przez Grycek5

Opublikowano

A próbowałeś robić adaptacje silniczków?? Choć nie wiem czy jak występują błędy da się ją wykonać.

Opublikowano
11 minut temu, Lukasz_mk2 napisał:

Choć nie wiem czy jak występują błędy da się ją wykonać.

da się

Opublikowano
  • Autor

adaptację robiłem w zeszłym roku, przez całe lato było dobrze aż do tegorocznej jesieni. Chyba jest tak jak mówisz, jak wyrzuca błąd to nie da się adaptować.

Opublikowano

Da się adoptować, a pokaże Wam co było u mnie przyczyną sauny w aucie:

Zmieniałem potencjometr, na jakiś czas było dobrze, aż w końcu całość rozebrałem na drobne i się okazało że zatarte jest ramię... 

Podmieniłem teraz na B7 z końcówką D i zobaczymy ile wytrzyma... 

Opublikowano
  • Autor

Jutro sprawdzę jak chodzi to ramie. Ale nie sądzę, bo problem nie pojawiałby sie tylko zimą. Mój siłownik w ogóle nie reaguje na zmianę temperatury w sterowniku. Ani drgnie

Opublikowano
15 godzin temu, Grycek5 napisał:

adaptację robiłem w zeszłym roku,

Hmm,  wiesz co to trochę śmiesznie zabrzmiało, zdajesz sobie sprawę :wink:

To co było rok temu to historia.

Spróbuj zrobić adaptację BS jak pisze kolega wyżej. Jak nie to albo potencjometry be albo okablowanie(może jakaś wilgoci we wtyczkach) lub coś tego typu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dla potomnych:
kolega Pietreb miał racje. Adaptacja pomogła. Wszystko zaczęło działać. Tylko co jest nie tak w takim razie, ze co roku w okresie zimowym problem wraca. Silniki wymienione, potencjometry też. Nie wiem...

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam. Mam taki sam problem z silniczkiem. Mam dwa na wymianę ale nie wiem który jest nowszy. Gdzie szukac daty produkcji na obudowie? Może ktoś wie.

Opublikowano

Na ruchomym kolorowym elemencie jest bardzo mały znacznik daty - kółko ze strzałką - strzałka wskazuje grotem na miesiąc, a cyfry na strzałce to rok. 

Tak, jak tutaj - 5 miesiąc roku 06.

IMG_20250302_213807__01.thumb.jpg.20c89c1c71f728dc173444b7ef02c8c8.jpg

Edytowane przez afroo.

Opublikowano

Super, dziękuję za pomoc.