Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.8T BFB] - Prośba o analizę logów dynamicznych + główne powody wykonania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o analizę logów dynamicznych ze zwróceniem szczególnej uwagi na powody ich wykonania. Wiem, że powinno się robić od 1500rpm, ale niestety dopiero w domu zorientowałem się, że za późno odpaliłem rejestrację. Jeżeli będzie taka potrzeba to powtórzę przebiegi.

Pacjent: Audi A4 B7 1.8T BFB 163KM 2006r LPG 

Zakres obrotów:

Grupa 002+033: 2280 - 6000RPM

Grupa 003+020: 1840 - 6040RPM

Grupa 115+118: 1760 - 6080 - 3800 (przy 6k obrotów puściłem pedał gazu w celu sprawdzenia "wyhamowania" turbo).

Proszę o analizę logów zawartych w załączniku. 

Powody dla których przeprowadziłem logi dynamiczne:

1. Losowo wyskakujące błędy (raz na jakiś czas) w sterowniku silnika. Po wykasowaniu błędu jest czyściutko na jakiś czas:

17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean

P1136-001-Upper Liomit: Exceeded - Intermittent

17536 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Lean

P1128-001-Upper Liomit: Exceeded - Intermittent

Udało mi się ustalić, że 17544 odpowiada za dawkę powietrza (przepływomierz?) a 17536 za dawkę paliwa (pompa paliwa).

Jeżeli chodzi o błąd 17544 i przepływomierz to proszę Was o sprawdzenie logów, być może dopatrzycie się jakiś nieprawidłowości w działaniu tego urządzenia.

W kwestii błędu 17536 wydaje mi się, że winowajca jest mi już znany - pompa paliwa. Typowy objaw: losowe "pierdzenie" przy zimnym rozruchu (raz zapierdzi, raz nie). 

Poniżej zamieszczam filmiki z pomiarów ciśnienia pracy pompy. Na zapłonie widać jak nawet nie dobija do 4bar i szybko wytraca ciśnienie, a podczas pracy silnika to nawet nie wiem jak to skomentować...

PHOTOS.APP.GOO.GL

2 new photos · Album by Azim

Na szczęście mam już nową pompę VDO i w weekend będę montować. 

Całkiem możliwe, że błąd 17544 wywala z racji 17536 i po rozwiązaniu kwestii pompy obydwa znikną na dobre.

2. Dziwne zachowanie silnika podczas poniższego schematu (przybliżone i symboliczne wartości). Występuje na LPG i PB:

START -> 3 Bieg + 2500RPM -> REDUKCJA -> 2 BIEG + 3000RPM -> POWOLNE DODAWANIE GAZU -> ZADŁAWIENIE SILNIKA NA 0,01s (jest to odczuwalne na całej karoserii, silnik jakby na ułamek sekundy podskoczył. Jest mi to naprawdę bardzo ciężko opisać, ale wszyscy pasażerowie czują to samo.) -> NORMALNA JAZDA -> REDUKCJA -> POWTÓRKA

Zauważyłem, że wystarczy tylko wybrać ten sam bieg 2 razy, a za drugim razem dzieje się właśnie takie coś... Może wydawać się to dziwne, ale ciężko jest mi to opisać normalnymi słowami. W tym przypadku głośniej radio nie pomaga :/

Za wszystkie informacje dziękuję.

Pozdrawiam, Karol.

002-033.csv 003-020.csv 115-118.csv

Edytowane przez Lemaa

Opublikowano

A ja sądzę, że główny problem to źle wystrojone lpg. Po tych logach absolutnie nie widać problemów z ubogą mieszanką, a wręcz przeciwnie. Daj loga na gazie 2+33 i będzie jasne.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, przem8 napisał:

A ja sądzę, że główny problem to źle wystrojone lpg. Po tych logach absolutnie nie widać problemów z ubogą mieszanką, a wręcz przeciwnie. Daj loga na gazie 2+33 i będzie jasne.

Staram się zrozumieć dlaczego LPG może być powodem tych problemów, ale jakoś nie mogę tego sobie w głowie poskładać:

1. Pierwszy punkt mówi o odpaleniu samochodu na PB i problem już wtedy występuje - pierdzenie pompy paliwa. Zanim dojdzie do 35 stopni i załączy się gaz to trochę potrwa. 

2. "Dławienie się" samochodu występuje na LPG oraz PB. 

Jak będę miał możliwość zrobienia logów 2+33 na LPG to zrobię i wrzucę. Mam rozumieć, że cała reszta logów poza mieszanką wygląda zdrowo?

Ostatnio faktycznie mam mały problem z LPG - z niewiadomych mi jeszcze przyczyn, na wolnych obrotach, sekundę po załączeniu gazu, wyłącza się instalacja gazowa i automatycznie przechodzi na PB. Dzieje się to losowo - łącznie może 2 dni w miesiącu. W efekcie zapisuje się w sterowniku komunikat "ciśnienie gazu zbyt wysokie", którego fotki zamieszczam w załączniku. 

Za 2 000km czeka mnie kontrolny przegląd instalacji po 40 000km i właśnie wtedy zamierzam poruszyć ten temat. Jeżeli będzie się to nasilać, to przegląd na pewno przyśpieszę.

20210424_2040211.jpg

20210424_2040301.jpg

Edytowane przez Lemaa

Opublikowano
6 godzin temu, Lemaa napisał:

Staram się zrozumieć dlaczego LPG może być powodem tych problemów, ale jakoś nie mogę tego sobie w głowie poskładać:

Piszę tylko to co widzę w logach i na benzynie nie ma mowy o ubogiej mieszance. To pierdzenie przy rozruchu może być przez filtr paliwa. 

Jeśli ciśnienie gazu jest rzeczywiście 3bary to masz uszkodzony mapsensor albo reduktor. 

Edytowane przez przem8

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Kwestia gazu rozwiązana. Walnięty był czujnik ciśnienia gazu, w ramach gwarancji został wymieniony na nowy.

Co sądzicie o grupie 115+118 i pracy turbo? Wszystko działa, tak jak powinno? Trochę poczytałem w temacie zaworku DV i N75 i myślę, czy czasami jedna z tych rzeczy może powodować występujące u mnie:

- "chichotanie turbo" podczas gwałtownego przyśpieszania.

- brak odczuwalnej reakcji na pedał gazu przy powolnym dodawaniu gazu od jego najwyższego położenia. Po takiej "dziurze" następujące zadławienie/szarpnięcie, które opisywałem w pierwszym poście i wszystko wraca do normalności. Może nawet aż nazbyt dostaje później mocy.