Coldfire28 Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Witajcie ? A4 b9 2.0 TDI 190KM, napęd na przód ze skrzynia S-tronic. Przebieg 158 tys km Od kilku tygodni szukam przyczyny dziwnych dźwięków podczas PRZYSPIESZANIA po skręcie w prawo i prostowaniu się kierownicy. Czasem występuje tez to na prostych kołach jak ruszam z pod świateł lub jak przejadę próg zwalniający. Najgorsze, ze nie ma reguły i ciężko mi określić dokładnie w którym momencie to występuje. Byłem już u kilku „dobrych” mechaników i diagnoz jest kilka. PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA PRZEGUB WEWNĘTRZNY SKRZYNIA Dodatkowo wywaliło mi błąd „zmiany biegu” Moze ktoś podpowie ? Niżej materiały ? FullSizeRender.mov IMG_3114.MP4
Langista Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Czy ten przegub z filmiku był wymieniony, czy po prostu dokręcony?
Coldfire28 Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Opublikowano 3 Maja 2021 7 minut temu, Langista napisał: Czy ten przegub z filmiku był wymieniony, czy po prostu dokręcony? Jeszcze nic z nim nie zostało zrobione. Dopiero po weekendzie majowym będę działał bo co mechanik to inna teoria ?
Langista Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Chcesz mi powiedzieć, że nagrałeś tak niedokręcony przegub i po prostu go zostawiłeś?
Coldfire28 Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Opublikowano 3 Maja 2021 32 minuty temu, Langista napisał: Chcesz mi powiedzieć, że nagrałeś tak niedokręcony przegub i po prostu go zostawiłeś? To filmik od mechanika który to zdiagnozował i kazał jechać do kogoś od skrzyni.
Langista Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Teraz na kompie dokładnie widzę. Wygląda na wywalone łożysko flanszy w skrzyni. Ja bym nie używał auta z takim defektem, chyba, że lubisz szukać nowych skrzyń. A mechanika pogratulować, że tak lekko puścił Cię z tym dalej.
Coldfire28 Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Opublikowano 3 Maja 2021 14 minut temu, Langista napisał: Teraz na kompie dokładnie widzę. Wygląda na wywalone łożysko flanszy w skrzyni. Ja bym nie używał auta z takim defektem, chyba, że lubisz szukać nowych skrzyń. A mechanika pogratulować, że tak lekko puścił Cię z tym dalej. Rozumiem. Auto i tak w garażu. Muszę dojechać tylko jutro do serwisu. rozumiem, ze skrzynia do rozbiórki ?
Langista Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Jak nie do wymiany, nie wiadomo jaki bajzel się tam już narobił i czy naprawa jest w ogóle opłacalna, to jednak wróżenie z fusów.
mycha1236 Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Pewnie że naprawa opłacalna jeżeli skrzynia pracuje bez problemu , zostaje naprawa gniazda łożyska . Na filmie jest wszystko wyjaśnione
mycha1236 Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 8 godzin temu, Coldfire28 napisał: Rozumiem. Auto i tak w garażu. Muszę dojechać tylko jutro do serwisu. rozumiem, ze skrzynia do rozbiórki ? Na filmie jest powiedziane że takie naprawy wykonują na aucie bez problemu , kwestia czy warsztat do którego postawisz jest w posiadaniu sprzętu i wiedzy do naprawy tej usterki. Pozdrawiam
Coldfire28 Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) 10 godzin temu, mycha1236 napisał: Na filmie jest powiedziane że takie naprawy wykonują na aucie bez problemu , kwestia czy warsztat do którego postawisz jest w posiadaniu sprzętu i wiedzy do naprawy tej usterki. Pozdrawiam Na filmie jest jest strona lewa a u mnie problem jest po prawej czyli w miejscu gdzie znajduje się mechanizm różnicowy ? Edytowane 4 Maja 2021 przez Coldfire28
vvalery Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 23 godziny temu, Langista napisał: Teraz na kompie dokładnie widzę. Wygląda na wywalone łożysko flanszy w skrzyni. Ja bym nie używał auta z takim defektem, chyba, że lubisz szukać nowych skrzyń. A mechanika pogratulować, że tak lekko puścił Cię z tym dalej. Mechanik to jakiś wesołek, ot poświstał, pokazał i kazał jechać. ?
Langista Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) 4 godziny temu, Coldfire28 napisał: Na filmie jest jest strona lewa a u mnie problem jest po prawej czyli w miejscu gdzie znajduje się mechanizm różnicowy ? Z tego co widziałem, to mechanik z lewej strony (kierowcy) nagrywał, chyba, że miał odwrócony obraz.. Edytowane 4 Maja 2021 przez Langista
Coldfire28 Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Opublikowano 14 Maja 2021 W dniu 4.05.2021 o 12:42, Langista napisał: Z tego co widziałem, to mechanik z lewej strony (kierowcy) nagrywał, chyba, że miał odwrócony obraz.. Jestem na etapie zrzucenia skrzyni i jeżdżenia od skrzyniarza do skrzyniarza ? Większość mówi ze taki luz jest normalny który widać niżej na filmie. Nawet mechanicy z ASO ? IMG_3211.MOV
mycha1236 Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 Nie jestem pewien czy to powoduje te trzaskanie , sprawdzalem u siebie i z prawej strony mam podobny luz , pytałem mechanika sprawdzał i mowil ze jest w normie jak nic sie nie dzieje to nie ruszqc z tym ze u mnie nic nie stuka cisza absolutna
Coldfire28 Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Opublikowano 16 Maja 2021 54 minuty temu, mycha1236 napisał: Nie jestem pewien czy to powoduje te trzaskanie , sprawdzalem u siebie i z prawej strony mam podobny luz , pytałem mechanika sprawdzał i mowil ze jest w normie jak nic sie nie dzieje to nie ruszqc z tym ze u mnie nic nie stuka cisza absolutna U mnie jeszcze padła diagnoza ze przekładnia wiec w tyg bd wymieniana i kodowana na nowa :/
mycha1236 Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) W filmie powyżej w komentarzach gość który to naprawia opisał objawy takiego uszkodzenia jako wibracje jak przy niewyważonym kole lub uszkodzonym przegubie o hałasie raczej nic nie ma , być może przekładnia jest właściwym tropem Edytowane 16 Maja 2021 przez mycha1236
Coldfire28 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) 14 godzin temu, mycha1236 napisał: W filmie powyżej w komentarzach gość który to naprawia opisał objawy takiego uszkodzenia jako wibracje jak przy niewyważonym kole lub uszkodzonym przegubie o hałasie raczej nic nie ma , być może przekładnia jest właściwym tropem IMG_3239.MP4 Edytowane 17 Maja 2021 przez Coldfire28
mycha1236 Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 7 godzin temu, Coldfire28 napisał: IMG_3239.MP4 Ciekawa historia przekladnia kierownicza ?
Coldfire28 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Opublikowano 17 Maja 2021 4 godziny temu, mycha1236 napisał: Ciekawa historia przekladnia kierownicza ? Dokładnie ... na dniach wymiana z przypisaniem ?
Rekomendowane odpowiedzi