Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ACK] Dziwna temperatura silnika po zgaszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z temperatura silnika . Czytałem kilka tematów o podobnych objawach co do mojej audi ale zawsze była jakaś różnica.

mam a4 z 96 2.8V6 i sprawa wyglada tak : Miesiąc temu wymieniałem kompletny rozrząd czyli paski pompę wody termostat rolki itd. I po jakimś czasie od wymiany rozrządu zauważyłem dziwne zachowanie temp silnika. Podczas jazdy wskazówka stoi na 90 nie ważne czy w trasie czy w korkach zawsze ma 90 stopni ale po zgaszeniu autka i wyjściu na zakupy ( powiedzmy 10 minut) przy ponownym odpaleniu autka temperatura pokazuje raz 95 raz 100 sprawdzałem na kilimie kanał 49 i 51 na kanale 51 temp cały czas wynosiła 90 stopni a na kanale 49 zauważyłem nawet do 105 stopni . I teraz tak który kanał jest tym poprawnym???? co mocze byc przyczyna takich objawów ( wcześniej przed wymiana rozrządu nigdy mi sie nic takiego nie przytrafiło)

Opublikowano

Witam

Wygląda na to że kłopoty w V po remoncie to prawie norma, no może nie do końca.

Trzeba się sporo natrudzić żeby odpowietrzyć V-kę więc zaczynają się kłopoty z temperaturą w przypadku nie do końca odpowietrzonego silnika.Nie znam tematu z autopsji ale o problemach takich na forum wielokrotnie czytałem.

Pozdrawiam

Opublikowano

A może raczej jakiś czujnik temperatury poszedł lub coś w tym rodzaju, bo jeżeli w trakcie jazdy temp. jest stała na poziomie 90*C to znaczy że chłodnica działa (termostat i wiskoza są w porządku), zakładam że ilość płynu chłodniczego jest w odpowiedniej ilości. A to że kiedy stoi i temperatura się podnosi to jest to prawie normalne, prawie bo nie ma pędu powietrza, który schładzałby silnik - taki wzrost temp. powinien być do czasu załączenia się automatycznie wiatraka. V6 mają dodatkowy wentylator elektryczny, który pracuje jak gdyby nie zależnie od tego czy jedziesz czy stoisz. O ile się nie mylę to właśnie ten wspomagający wiatrak ma możliwość ustawiania prędkości obrotowych, może coś tu "siadło"?

Wydaje mi się, że tutaj rozrząd nie ma nic do rzeczy (gdyby tak było to i fabrycznie nowe samochody by się "przegrzewały"), trzeba szukać przy elektryce układu chłodzenia.

Opublikowano

Chyba będę musiał cos poszukać w tej elektryce bo jak pisałem wcześniej zanim wymienili mi rozrząd było wszystko ok z temperaturka a po wymianie cos sie dzieje. To jeszcze mam pytano czy chwilowa temperatura np 105 stopni nie niszczy silnika??? bo zanim mi zejdzie z tych 105 stopni to musi być jakaś minutkę max 2 odpalony żeby sie dochłodzić

Opublikowano

"Przegrzanie" silnika wpływa negatywnie na trwałość uszczelki na głowicy, nie ma co ryzykować- co prawda uszczelka ma jakiś zakres dopuszczalnego "przekroczenia" dopuszczalnej temperatury pracy, ale nie ma co ryzykować.

Opublikowano

Kolego to całkowicie normalny objaw. Silnik zaczyna być chłodzony po uruchomieniu silnika (jeżeli działa wiskoza), "dodatkowy wiatrak" to chłodnica klimy i jest niezależny od układu chłodzenia. Po uruchomieniu auta po krótkim czasie temperatura powinna schodzić w dół - jak tak jest to jest ok. Problem pojawia się w momencie kiedy stoisz w korku a auto nabiera temperatury, wtedy należy już szukać jakiegoś problemu. [br]Dopisany: 14 Kwiecień 2009, 07:34_________________________________________________Co do tego że przed wymianą było ok, zauważ jakie były temperatury 3 tygodnie temu a jakie są teraz....

Opublikowano

ok Panmaly uspokoiles mnie :) no w korkach jest wszystko ok caly czas 90 stopni :)

dzieki wszystkim za odpowiedzi :hi: :hi: POZDRAWIAM

a moze mi ktos podpowiedzec jak to jest z tymi kanałmi w climatoniu ktory podaje własciwa wartosc temp silnika kanał 49 czy kanał 51??????