Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Moja granatowa A czwórka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym pochwalić się moją A4.

Auto przyprowadziłem ponad rok temu z Niemiec. Zabrałem ją z pierwszych rąk z domu - nie tureckiego placu. Auto nie posiadało specjalnie bogatego wyposażenia. Szyby elektryczne podnoszone oryginalnie były na korby ! Niemiec zmienił to na zestaw uniwersalny. Auto nie posiadało klimatyzacji. Wyłącznie 2 poduszki, wspomaganie, abs, elektryczny szyber. Po zakupie wyglądało tak:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

Zaraz po sprowadzeniu postanowiłem wymienić środek na jaśniejszy. Do kosza poszły stare siedzenia, tylna kanapa, boczki oraz wykładzina. Przy okazji założyłem boczki z oryginalnymi przełącznikami podnoszenia szyb (widać na foto 7). Dodatkowo wywaliłem również uniwersalne silnik do podnoszenia szyb i założyłem pełny oryginał wraz z prowadanicami, instalacją i modułem domykania.

4.JPG

5.JPG

Następnie postanowiłem dołożyć klimatyzacje i klimatronik. Na różnych forach pytałem jak ten temat ugryźć ale każdy mi odradzał i proponował zmianę auta na wersje z klimatronikiem. Generalnie chora sprawa, dlaczego miałbym zmieniać zadbane auto, z dobrym silnikiem na jakiegoś niepewnego klamota który ma klime? Dlatego po tygodniowej walce, uruchomiłem i poskładałem sam klimę i klimatronik. Z tym drugim nie było problemu bo jestem z wykształcenia inżynierem elektronik. Problem był ze szczelnością ukłądu. Ale po kilku konsultacjach z osobami obeznanymi udało się.

7.JPG

8.JPG

Aktualnie auto wygląda tak:

6.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

Poza tym wprowadziłem następujące modyfikacje od stanu bazowego:

- Dołożone 2 przednie grzane fotele (maty),

- Przednie reflektory od S4 na oryginalnym ksenonie D2S,

- Tylne lampy pod drugim lifcie,

- Podświetlanie kratki nawiewów od wersji 2lift,

- Zmieniona przednia lampka oraz dołożona tylna od 2 liftu,

- Dołożony licznik z FISem (w przyszłości założę od wersji po liftowej),

- Radio Concert PLUS (navi) + zmieniarka na 6 płyt + navi między zegarami,

- Uchwyt na napoje w tunelu środkowym,

- Felgi 17" S-line,

- Zaciski + tarcze wentylowane od 2liftu.

W przyszłości planuję:

- kierownicę od S4 lub od 2 liftu multifunkcję,

- oryginalny podłokietnik,

- lekka gleba - najlepiej regulowane zawieszenie,

- navi plus,

- zderzak tył + przód od S4.

- i wszystko co przyjdzie do głowy :)

Opublikowano

mody jak najbardziej w słusznym kierunku :good:

i ten kolorek jak mój :>

tylko zastanawiam się czy przy tym silniku i na tych felach to auto w ogóle przyśpiesza? :cool1: robiłeś coś w tą strone?

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o silnik to pół roku temu pozbierałem wszystkie fabryczne konie do kupy. Po hamowaniu wychodziło mniej więcej zliżenie do oryginału więc zrobiłem jej chipa. Akutalnie ma +/- 115 koni. Jakoś tam jedzie. Nie narzekam :)

Opublikowano

to całe szczęście bo już się przestraszyłem :tongue4:

Opublikowano

Ładna A4 :) mody idą jak najbardziej w dobrym kierunku :hi:.Gdzie zakupiłeś ten moduł co masz pomiędzy zegarami i jak wyglądało podłączenie?

Opublikowano

gratuluje zapału z tym climatroniciem :good:

A Powiedz FISa zakładałeś sam więc wiesz czy trzeba coś poza manetką dokupić? jakieś czujniki wiązki czy że tak powiem p&p :cool1: bo właśnie się chcę za to zabrać a inżynierem nie jestem w tej kwestii :)

przydała by się mała "gleba"

Opublikowano

Autko faktycznie z fabryki wyjechalo jako słabizna ale widac ze sie starasz i wychodzi Ci to, oj wychodzi :good:

Widze wyzej ze juz padly pytania odnośnie FIS'u wiec i ja sie dołączę :>

Z racji tego ze jestes inż elektroniki to czy jestes obeznany w temacie naprawy tych przeklętych wyświetlaczy? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Otóż co do fisa to potrzebne są:

- Zegary z fisem :>,

- Manetka z sterowaniem kompem,

- Kostka z pinami do manetki,

- Kostka z pinami do licznika,

- Kilka przewodów, żeby spiąć manetke z licznikiem i licznik z komputerem.

Ja wszystko wytargałem na szrotach.

Co do naprawy wyświetlacza to owszem, grzebałem trochę. Miałem martwe linie, grzałem folie przez aluminiową blachę lutowicą. Jak widać wyszło nienajgorzej :) Jakby kto co chciał wiedzieć, w wolnej chwili służę pomocą.

Opublikowano

łoooooo ja cie.... :slina: :slina: :slina: kolego nie ma co, takiego majstersztyku z dziedziny elektroniki samochodowej przeprowadzonego w warunkach domowych to ja jeszcze na tym forum nie widzialem :good: jak dla mnie to efekt powalajacy :notworthy:[br]Dopisany: 13 Kwiecień 2009, 00:45_________________________________________________wrzucilbym tylko klamki i lusterka w kolor no i boczne kierunki na biale

Opublikowano

czyli rozumiem że wszytkie czujniki są :naughty:

- Kilka przewodów, żeby spiąć manetke z licznikiem i licznik z komputerem.

kolego a masz może jakąś rozpiskę co i jak podłączyć?

może zrobił być samouczka w dziale zrób to sam :) myślę że był by to jeden z ciekawszych tematów :good:

Opublikowano

Naprawdę podziwiam twój zapał jaki włożyłeś w swoje autko .Pełen szacunek

PS. Felgi Takie jak u mnie :)

Opublikowano

może zrobił być samouczka w dziale zrób to sam :) myślę że był by to jeden z ciekawszych tematów :good:

dolaczam sie do prosby, chociaz juz i tak fotostory nie powstanie niestety

mieszkam niedaleko, w legnicy wiec moze kiedys spotkamy sie na jakims spocie i bede mogl zobaczyc efekt na wlasne oczy :)

Opublikowano

Jeśli chodzi o domowy sposób na martwe linie na wyświetlaczu, to dołączam się do prośby o jakiś poradnik DIY ;)

Opublikowano

wszystko naprawde na +++ zastanawia mnie tylko jedna sprawa, dla czego majac silnik diesla obrotomierz masz wyskalowany do 8tys obrotow krecisz go tak wysoko?? :shocked:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wszystkie opinie. A przechodząc do konkretów:

1. Naprawa FIS

Wyświetlacz FIS którego powierzchnia wykonana jest ze szkła połączony jest z płytą główną licznika za pomocą foliowej taśmy na którą natryśnięte są ścieżki. Z biegiem czasu i pod wpływem temperatury folia odkleja się od wyświetlacza. Wiadomo, że materiały oparte o różnego rodzaju tworzywa rozszerzają się i kurczą wraz z wahaniem temperatury. Dlatego zdarza się, że podczas niskich temperatury świecą wszystkie linie. Domowym sposobem na podratowanie wyświetlacza jest próba przywrócenia pewnego połączenia między wyświetlaczem a taśmą. Ja zrobiłem to w taki sposób:

Rozkręciłem licznik aby mieć dobre dojście do omawianego połączenia taśmy z wyświetlaczem. Następnie przygotowałem pasek blachy aluminiowej. Może to być również pasek blachy miedzianej. Są to metale o dobrym przewodnictwie cieplnym. Dzięki temu całość równomiernie się nagrzewa. Położyłem pasek blachy wzdłóż połączenia taśmy z wyświetlaczem. Następnie do owego paska przyłożyłem grot lutownicy transformatorowej i zacząłem grzać cały czas obserwując czy folia nie topi się. Proces powtarzałem 3 razy. Po złożeniu wszystkiego do kupy licznik od ponad roku działa bez zarzutu. Na zdjęciu widać, że jedna linia zaczyna się wysypywać. Ale generalnie nie jest źle.

2.

kolego a masz może jakąś rozpiskę co i jak podłączyć?

Jak wrócę do domu i poszukam schematu postaram się opisać co i jak jeśli chodzi o FIS.

3.

dla czego majac silnik diesla obrotomierz masz wyskalowany do 8tys obrotow krecisz go tak wysoko??

Nie znalazłem na allegro licznika z fisem i obrotomierzem od disesla więc założyłem od benzyny. Docelowo będzie licznik od 2 lifta więc mnie to nie przeszkadza póki co.

4.

mieszkam niedaleko, w legnicy wiec moze kiedys spotkamy sie na jakims spocie i bede mogl zobaczyc efekt na wlasne oczy

Jak najbardziej tak. Będę obserwować forum i czekać na jakiś termin i miejsce. Myślę, że ze Złotoryi przyjechało by ze mną jeszcze z 2 - 4 A czwórek.

Opublikowano

No naprawde fajne a4 i kawal dobrej roboty z tym licznikiem, sam z wielka checia bym u siebie cosik takiego zrobil ale watpie zebym dał rade. Ogulnie gratki i zycze powodzenia w dalszych pllanach ;)

Opublikowano

wszystko naprawde na +++ zastanawia mnie tylko jedna sprawa, dla czego majac silnik diesla obrotomierz masz wyskalowany do 8tys obrotow krecisz go tak wysoko?? :shocked:

pewnie dlatego ze zegarki ma z wersji benzynowej :good:

a autko spoxik i brawa za zapal w rezanku :notworthy::good:

Opublikowano

Faktycznie ambitne zmiany i efekt godny podziwu, ale czy opłacalna taka inwestycja oprócz satysfakcji ?? Wysokie koszty inwestycji ? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Auto zostanie w rodzinie na długo. Niebawem będzie nim jeździła żona. Ja przesiadam się na A6 . Poza tym koszty nie były wielkie z racji tego, że robiłem wszystko sam. Płaciłem wyłącznie za części które w większości kupiłem u lokalnych złomiarzy za śmieszne pieniądze. Najdroższe były felgi które i tak wrzuce do A6 :) Zliczając koszt zakupu auta i wszystkich modyfikacji otrzymuję kwotę za którą na dzień dzisiejszy sprzedaję auto bez problemy. Więc jeszcze się kalkuluje a to dlatego, że samo auto kupiłem w okazyjnej cenie. Więc z ekonomicznego punktu widzenia, wszystko miało jaknajbardziej sens.

Opublikowano

OOOO panie inżynierze, widzę sporo serca i pracy włożyłeś w to naprawdę fajne auto. Robi wrażenie więc widać, że było warto. Szacun :hi: