Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Android Auto w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie co może być powodem, że nie działa messenger na Android Auto oraz wchodząc w Janosika często zdarza się, że nie działa przycisk wyjścia do głównego menu. A4B9 przedlift 2016

Opublikowano
W dniu 21.04.2023 o 22:13, olekj32 napisał(a):

Panowie, pozwólcie, że i ja dorzucę coś od siebie. Generalnie wszystkie informacje o tym jak aktywować CarPlay znajdują się w tym wątku i wystarczy tylko poszukać. Posiłkowałem się również wpisami z niemieckiego forum link. Kroki:

1. Zacząłem od zaktualizowania wersji oprogramowania. W samochodzie miałem wersję softu 3241 i zaktualizowałem do wersji 3344. Nie robiłem update do wersji 3346. Z informacji z forum wynika, że różnice między wersjami są marginalne a każda aktualizacja niesie ze sobą niewielkie ryzyko. Z potwierdzonych informacji z niemieckiego forum wynika, że Carplay uruchomi się nawet na wersji 2161.

2. W kolejny kroku wgrałem M.I.B. wersja 3.5.0. plus patch odpowiedni dla mojego softu. Miałem drobne obawy, czy warto korzystać z tej wersji bo była wypuszczona dosłownie 4 dni wcześniej ale bezzasadne. Wgranie M.I.B, backup + patch przebiegły bez zakłóceń, na koniec puściłem jeszcze SVM fix. Według informacji z forum, błąd można usunąć za pomocą VCDSa i przeliczania na kalkulatorze szesnastkowym ale po co się męczyć :) BTW. Kody aktywują się niezależnie od posiadania gniazda USB z transferem danych. 

3. Dla sportu wgrałem również najnowsze mapy (linki do znalezienia w wątku). Zawartość przekracza już 32 gb, więc trzeba posłużyć się kartą 64 gb. Prawdopodobnie można wyrzucić jakiś kraje, których nie chce się aktualizować (przykładowo Rosja waży 6 gb) ale nie chciało mi się sprawdzać czy tak jest rzeczywiście a karta kosztowała 25 zł. 

4. Bardzo ważne! Do każdej z wymienionych wyżej czynności należy bezwzględnie podpiąć prostownik. Aktualizacja map trwała ponad 40 minut i pod koniec prostownik podawał ponad 6 A a napięcie wahało się między 12.3 - 12.4 V. Na niemieckim forum widziałem info, że do aktualizacji softu oraz M.I.B. z patchem nie powinno włączać się silnika. Nie wiem czy to prawda, wolałem nie sprawdzać. Jedynie aktualizację map można przeprowadzić nawet w czasie jazdy.

5. W samochodzie posiadam jedynie gniazdo do ładowania. Przez chwile rozważałem instalację podwójnego gniazda w podłokietniku ale niemałe koszty plus potrzeba rozkręcenia tylu elementów jakoś nie zachęcały. Całe szczęście ktoś, chyba na 3 stronie wątku, wrzucił info plus filmik o możliwości montażu gniazda z VW. Poniżej wklejam link do oferty z Aliexpress. Za komplet gniazdo + przewód zapłaciłem 170 zł a przesyłka przyszła w 10 dni. 

6. Prowizorycznie gniazdo trzymałem w schowku ale wyglądało na straszne druciarstwo. Postanowiłem zamontować gniazdo w podłokietniku korzystając z porad pana z Włoch. Ale i to ostatecznie sobie odpuściłem, zamontowałem gniazdo w półce przed tunelem środkowym. Na allegro kupiłem za 80 zł półkę z otworem pod USB (8W1 864 131 C) a sam montaż to już żaden problem. Demontaż schowka i tunelu środkowego, godzina pracy.

7. W ostatnim kroku kupiłem Carlinkit 4.0. Pomimo różnych opinii w necie, ja nie zauważyłem żadnych problemów przy korzystaniu. Żadnych lagów ani zawieszania. W tej samej chwili włączam Spotify, Yanosika oraz Google Maps i nie widzę żadnych opóźnień.

8. Koszty instalacji wyniosły 250 zł, Carlinkit nie liczę ponieważ nie jest niezbędny do działania Carplay.

IMG-6903.jpg

IMG-6905.jpg

IMG-6906.jpg

IMG-7046.jpg

Witam

Panowie ja zrobiłem podobnie z tym samym portem USB.

U mnie jest problem z połączeniem po kablu. Łączy się telefon jak jest podpięty i go restartuje.  Jak go odepnę to znowu trzeba go restartować aby się połączyć. Gdzie jest błąd?

Opublikowano

W porcie USB.

USB ori czy od Pana Chińczyka?

Opublikowano

Port usb made in poland nowy.

W zielonym menu android jest odblokowany por usb nr 1 standard przypisany.

20250131_175057.jpg

Opublikowano

Jaką masz wersje softu w jednostce?

Ten port USB NIE działa w trybie CarPlay i Android Auto w urządzeniach z procesorem Qualcomm.

Opublikowano

20250125_085848.jpg

20250125_085838.jpg

20250125_085832.jpg

20250125_085521.jpg

20250125_085516.jpg

20250123_143236.jpg

Opublikowano

Sterownik firmy harman.  z tyłu ma 4 podobne wyjścia usb/ kamery 360/ virtual cockpit

Opublikowano

Jednostka na procesorze Qualcomm. 

Opublikowano

Cześć.  Jeśli tak to jaki port usb proponujesz?

Opublikowano

Ori do A4 B9.

Opublikowano
6 minut temu, Ambasador22 napisał(a):

Cześć.  Jeśli tak to jaki port usb proponujesz?

Ja proponuję podwójny w podłokietniku:  8W0035736

Opublikowano

Witam

Sa jeszcze do audi pojedyncze porty 8W0035708 z aux i pojedyncze 8W0035708A.

One wchodza też w grę  czy lepiej wziąć podwójny?

Opublikowano
Teraz, Ambasador22 napisał(a):

Witam

Sa jeszcze do audi pojedyncze porty 8W0035708 z aux i pojedyncze 8W0035708A.

One wchodza też w grę  czy lepiej wziąć podwójny?

Poczytaj

WWW.DRIVE2.RU

Всем привет! Добро пожаловать в мою первую статью в личном блоге. Так сложилось, что мое увлечение вышло за рамки одного конкретного автомобиля. К тому же...

Opublikowano

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Panowie jeszcze jedno pytanie

Czy jest możliwość obejścia licencji oryginalnej navi audi w czasie rzeczywistym?  U nich licencja na rok to ponad 7 stów.

Opublikowano

Jest, wszystko opisane jest na pierwszej stronie oraz powtarzane wielokrotnie na dalszych stronach. 

Opublikowano
W dniu 25.08.2021 o 15:28, Stolkien napisał(a):

A wiecie że nie jest konieczne gniazdko USB podwójne ani nawet oryginalne od Audi żeby działało AA i CP? 

Takie od Passata działa elegancko.

IMG_3551.JPG

Nie dziala to gniazdo automatycznie jak jest sterownik nowszy np harman i proc qualcomm jak u mnie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy warto zaktualizować AA (A4 2016), pod kątem poprawek jakie zostały wprowadzone?

Opublikowano

AA jest tylko jedno. Masz na myśli soft MMI?

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 08:56, Ambasador22 napisał(a):

Panowie jeszcze jedno pytanie

Czy jest możliwość obejścia licencji oryginalnej navi audi w czasie rzeczywistym?  U nich licencja na rok to ponad 7 stów.

Nie ma tylko licencja