Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wysoka temperatura w korku 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z temperaturą w 1.8T AWT w korkach. Jeżeli na dworze temperatura przekracza 30stopni to stojąc w korku ponad 10 minut wskazówka zaczyna wychylać się ponad 90stopni, na klimatroniku zaczyna rosnąć powyżej 99stopni ( jeżeli nic nie zrobię to temp będzie rosnąc bez końca ). Wystarczy, że otworzę maskę lub ruszę i przejadę kawałek tak żeby pęd powietrza chłodził przód i temperatura wraca do normy. Problem występuje tylko przy obecnych bardzo dużych temperaturach zewnętrznych w dużych korkach - stanie powyżej 10 minut.

Podczas jazdy w mieście, na autostradzie temperatura na klimatroniku ( 49 kanał ) pokazuje 90 - 92 stopnie stabilnie, w korkach gdy na dworze chłodniej ( około 20 - 25 stopni ) 94 - 98 stopni.

Wymieniłem wiskozę oraz umyłem chłodnicę ( była trochę brudna - liście, kurz itd ) - te zabiegi pomogły, temperatura dłużej mieści się w normie, aczkolwiek problem występuje nadal. Płyn chłodniczy świeży, czysty, poziom prawidłowy nic nie ubywa. W zeszłym roku wymieniona pompa wody, termostat jakieś 5 lat temu. Wentylator klimatyzacji działa prawidłowo i uruchamia drugi bieg.

Gdzie może leżeć problem ?

Opublikowano

99 stopni to nic nadzwyczajnego. W Twoim silniku termostat ma pełne otwarcie przy 102 stopniach. Masz układ ciśnieniowy więc temperatura 100 stopni czy nawet kilka powyżej jest normalna.

Opublikowano

110 to norma w korkach w te upały i drugi bieg się załącza dopiero powyzej 105-110 stopni nawet. Odczytywane wartości oczywiście z vcdsa. 

Opublikowano
  • Autor

Latem drugi bieg wentylatora klimatyzacji uruchamia się bardzo szybko jeśli na dworze jest bardzo gorąco, na pewno nie przy 105 - 110. Wiem, że 99 stopni to nic nadzwyczajnego ale temperatura się nie zatrzymuje, tylko idzie cały czas do góry, po około 30 - 50 min w korku przy 35 stopniach na zewnątrz podejrzewam, że zagotuje płyn. A to chyba nie jest już normalne ? Gdy wskazówka jest już bardzo mocno wychylona przestaje działać też klimatyzacja. Przez ostatnie 5 lat jak mam to auto, to bez względu na temperaturę na zewnątrz uruchomione auto zawsze trzymało równo 90 stopni na blacie i klima chłodziła przez cały czas, nawet jak i 2 godziny stało w korku.

Rozumiem, że termostat otwiera duży obieg w tym aucie od 87 i pełne otwarcie osiąga przy 102  ? Czy może być tak że przy tych 99 - 102 kiedy powinno nastąpić pełne otwarcie, termostat się przycina i duży obieg nie jest w pełni otwarty, stąd wisko nie daje utrzymać temperatury w normie ?

Opublikowano

Wypłucz układ chłodzenia, przede wszystkim chłodnice i nagrzewnice