Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Aktualizacja softu Virtual Cockpit w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Jaką masz wersję SW i HW oraz wersję H?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Jestem świeżo po updacie. Obecnie VC mam w wersji H18 0379. Wgrany mam również Sport_Layout i mimo iż posiadam silnik TFSI to wskaźnik Boost mi nie działa. Trzeba to jakoś zakodować by działało?

ps. Kol. @Muskel1W przyszłości jak chciałbym usunąć Sport_Layout i powrócić do orginałów wiesz może jak to zrobić?Masz opis do tego?

IMG_2645.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Najwidoczniej Twój sterownik silnika nie obsługuje wskaźnika Boost.

Sport Layout to zmiany w EEPROMie i aby przywrócić zwykły widok trzeba by tam pozmieniać wartości. Nie ma nigdzie opisów co i jak.

Opublikowano
19 minut temu, seto napisał(a):

W przyszłości jak chciałbym usunąć Sport_Layout i powrócić do orginałów wiesz może jak to zrobić?Masz opis do tego?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie , ale aby zmienić wygląd na zwykłe zegary to przecież robi się to z pozycji przycisków na kierownicy .

Opublikowano
  • Autor

Ja zrozumiałem, że kolega chciał powrócić do oryginału?

Opublikowano
Godzinę temu, mariusz36 napisał(a):

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie , ale aby zmienić wygląd na zwykłe zegary to przecież robi się to z pozycji przycisków na kierownicy .

No tak ale tam też jest logo S4. A generalnie przy sprzedaży auta wolałbym by tego nie było. Dlatego tak na przyszłość chciałem się dowiedzieć jak wykasować ten cały sport_layout. Jakby ktoś miał sprawdzony opis to chętnie go poznam ?

Opublikowano
16 godzin temu, seto napisał(a):

No tak ale tam też jest logo S4. A generalnie przy sprzedaży auta wolałbym by tego nie było. Dlatego tak na przyszłość chciałem się dowiedzieć jak wykasować ten cały sport_layout. Jakby ktoś miał sprawdzony opis to chętnie go poznam ?

Przełączyć na zwykły widok i tyle

Opublikowano
18 minut temu, kris_91 napisał(a):

Przełączyć na zwykły widok i tyle

@kris_91 Nie wiem czy to jest normalne ale jak przełączę na zwykły widok to też jest logo S4. Logo startowe też mam S4 jak na załączonym zdjęciu widać. @Muskel1 Tak ma być czy gdzieś przy wgrywaniu został popełniony błąd? Moja wersja to H18 0379.

Ps. Napewno błąd jest w wybranym modelu gdyż mam Avant a w kodowaniu jest 01011xxx czyli S4 sedan a powinno być 01110xxx - co widać na obrotomierzu gdyż zamiast 6 tyś. mam 8 tyś. Czekam na nowy kabel i wtedy to  zmienię. 

IMG_2650.jpeg

IMG_2651.jpeg

Edytowane przez seto

Opublikowano
  • Autor

Trzeba zmienić w kodowaniu na logo startowe A4.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Trzeba zmienić w kodowaniu na logo startowe A4.

Czyli w sterowniku 17 w bajcie 02 zmienić z 01011xxx na 0111xxx? 
Tak mam obecnie: 

IMG_2639.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Ekran startowy VC zmienia się w bajcie 9 wybierając z zakładki odpowiedni wariant dla danego modelu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Ekran startowy VC zmienia się w bajcie 9 wybierając z zakładki odpowiedni wariant dla danego modelu.

Znalazłem taki opis kol. @dymekn

Logo startowe wyświetlacza
Wybierz sterownik 17 (Zestaw wskaźników)
Kodowanie
Bajt 9
Wariant 1: Bit 5 i 7 aktywny
Wariant 2: Bit 0, 5 i 7 aktywny
Wariant 3: Bit 1,5, 7 aktywny
Wariant 4: Bit 0, 1, 5 i 7 aktywny
Wariant 5: Bit 2, 5 i 7 aktywny
Wariant 6: Bit 0, 2, 5 i 7 aktywny
Wariant 7: Bit 1, 2, 5 i 7 aktywny
Wariant 8: Bit 0, 1, 2, 5 i 7 aktywny

@Muskel1 który wariant pasuje do A4 B9 Avant? 

Opublikowano
  • Autor

Ten opis nie do końca jest poprawny, gdyż za ekran startowy odpowiedzialne są wyłącznie pierwsze trzy bity, czyli bit 0, bit 1 oraz bit 2.

Opublikowano
1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Ten opis nie do końca jest poprawny, gdyż za ekran startowy odpowiedzialne są wyłącznie pierwsze trzy bity, czyli bit 0, bit 1 oraz bit 2.

No właśnie przed chwilą sprawdzałem i w bajcie 9 mam wszystkie bity puste ( nieaktywne).

@Muskel1podpowiesz mi który mam aktywować by zmienić ekran startowy dla A4 B9 Avant?

IMG_2658.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Ekran startowy nie ma rozróżnienia na Avant i Sedan.

Jest w sumie 8 różnych możliwości wyboru (wariantów),

bersichtderVarianten.png.d86d164c1cb0c58bf73dd9f45048128b.png

przy czym ja nie widzę różnicy między wariantami 1, 2 i 7 pomimo, że jest inne kodowanie.

I tak wariant 1 ma wartość HEX 00, czyli bit 0, bit 1 oraz bit 2 nie są aktywne.

Variante1-imageonline.co-merged.thumb.png.10bc1e62b87a9b51df5228927785c1a7.png

Wariant 2 ma wartość HEX 01, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 nieaktywny i bit 2 też nieaktywny.

Variante2-imageonline.co-merged.thumb.png.f7f7263f6c170897a6a58177d207e405.png

Wariant 3 ma wartość HEX 02, czyli bit 0 jest nieaktywny, bit 1 aktywny, bit 2 nieaktywny.

Variante3-imageonline.co-merged.thumb.png.69a73e438afa79ba8282d6b42c2ef5d1.png

Wariant 4 ma wartość HEX 03, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 jest aktywyn, bit 2 nieaktywny.

Variante4-imageonline.co-merged.thumb.png.6196f21d05151a188df1e7131518409b.png

Wariant 5 ma wartość HEX 04, czyli bit 0 jest nieaktywny, bit 1 jest nieaktywny, bit 2 jest aktywny.

Variante5-imageonline.co-merged.thumb.png.ca90fb50e5dedbd7fc384c7c49e71092.png

Wariant 6 ma wartość HEX 05, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 jest nieaktywny, bit 2 jest aktywny.

Variante6-imageonline.co-merged.thumb.png.55f442fdf206da2ec61b982f3e8e13c5.png

Wariant 7 ma wartość HEX 06, czyli bit 0 jest nieaktywny, bit 1 jest aktywny, bit 2 jest aktywny.

Variante7-imageonline.co-merged.thumb.png.8fbbe41cbd847f8ac74cb55805b06c2e.png

Wariant 8 ma wartość HEX 07, czyli bit 0 jest aktywny, bit 1 jest aktywny, bit 2 jest aktywny.

Variante8-imageonline.co-merged.thumb.png.b40213782cea82434ddea85db1e6955c.png

Przy wszystkich wariantach bit 5 jest także aktywy. Niestety nie jest opisany co uruchamia, więc możesz go w razie czego również aktywować.

Edytowane przez Muskel1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.01.2023 o 10:37, Muskel1 napisał(a):

U mnie skrypt VCP wszedł bez problemu i wskaźnik mapy jest także widoczny. Nie musiałem także przekodowywać widoku na S4 bo automatycznie pojawił się obrotomierz S4 do 6000 obr/min.

Przed załadowaniem skryptu miałem w kodowaniu wartość HEX 69 i taka pozostała (derivative 14 = A4 Avant).

Po załadowaniu skryptu w kilkunastu sterownikach pojawiają się błędy co jest normalne. Na koniec wystarczy wykonać pełny autoscan i wszystkie wykasować.

Narzędzia diagnostyczne:

VCDS do odczytania i kasowania błędów- bo jest szybciej i wygodniej, VCP do załadowania skryptu.

Dzięki @Deniro

20230125_101744.jpg

20230126_112048.jpg

20230125_102559.jpg

U mnie wgranie skryptu zleciłem. Wszystko jest niby ok ale mam 8 tyś obrotów i logo S4 na wyświetlaczu. Mam Avanta. Wczoraj przy próbie przekodowania bajtu 2 na ustawienia tak jak ma @Muskel1 czyli 01101xxx VC mi pokazuje błąd systemu tankownia :( Co robię źle?

IMG_2721.jpeg

IMG_2722.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Masz TFSI czy ON?

Opublikowano

@Muskel1 Mam benzynę. Czyli TFSI.

Opublikowano
  • Autor

Tak jakw profilu 1.4 TFSI?

Opublikowano
46 minut temu, Muskel1 napisał(a):