Muskel1 Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 (edytowane) Zabraniam wykorzystywania moich zdjęć lub opisów w celach komercyjnych lub publikacyjnych oraz dystrybucyjnych na innych stronach czy portalach internetowych. Witam, niniejszy wątek zawiera informację jak samemu przeprowadzić aktualizację softu VC do wersji SW 379. Przed aktualizacją : Adresse 17: Schalttafeleinsatz (J285) Labeldatei:* Umleit. fehlgeschl.!-SRI2 Teilenummer SW: 8W5 920 790 C HW: 8W5 920 790 C Bauteil: FBenRDW H15 0307 Po aktualizacji: Adresse 17: Schalttafeleinsatz (J285) Labeldatei:* Umleit. fehlgeschl.!-SRI2 Teilenummer SW: 8W5 920 790 D HW: 8W5 920 790 C Bauteil: FBenRDW H15 0379 Co wnosi aktualizacja? przede wszystkim Virtual Cockpit odpala na ostatnio ustawionej zakładce (np. nawigacja) a nie jak we wszesniejszych wersjach (jak u mnie SW 307) z pierwszej zakładki ( z widocznym samochodem). Dodatkowo możliwość zakodowania pośrednich prędkości na prędkościomierzu (wskazania co 10 km/h). Potrzebne przedmioty to karta SD, sformatowaną w formacie FAT 32, VCDS (odpowiedni dla platformy MLBevo), prostownik do podłączenia do aku. Ściągamy tutaj plik, rozpakowujemy go i wrzucamy na kartę. Plik "KI_FPK_AU491” i plik „metainfo2.txt” muszą znajdować się w katalogu głównym. Podłączamy prostownik do aku (pod maską przednią w miejscach do tego przeznaczonych, plus pod czerwoną plaskikową pokrywą, minus punkt masy na karoserri) aby przypadkiem w czasie aktualizacji nie było niespodzianek związanych z wyczerpanym aku. W skrajnych przypadkach system zarządzania energia (BEM) może odłączyć urządzenia gdy aku będzie rozładowane. Może to spowodować uszkodzenie aktualizowanego urządzenia. Włączamy zapłon (nie uruchamiając silnika). Wyłączamy klimatyzację (dmuchawę), światla oraz wszystkie pożeracze prądu. Wkładamy kartę SD do slotu kart SD 1 - (wyciagamy inne karty ze slotów SD) Wchodzimy w czerwone menu w MMI (Engineering menu), jednocześnie prawy srebrny przycisk pchając w dół (w pozycję MEDIA) a lewy srebrny przycisk pchając w górę (w pozycję NAV/MAP). Przytrzymujemy w tej pozycji do momentu pokazania się czerwonego menu. Wybieramy "Standard" Przewijamy w dół do pozycji "uruchom update" Gdy aktualizacja rozpocznie się VC zrobi sie szary i kontrolki zaczną migać Aktualizacja potrwa w zależności od szybkości karty ok. 15-20 min. W tym czasie nic nie dotykamy lub uruchamiamy. Przed zakończeniem pojawi się pytanie o dokonaniu dokumentacji wstecznej. W tym momencie podpinamy i odpalamy VCDS. Wchodzimy w sterownik 5F i w adaptację. Wyszukujemy kanału adaptacji "IDE02502-Bestätigung der Verbauänderung" (IDE02502-Potwierdzenie zmiany konstrukcji) , odczytujemy i notujemy sobie zapisana tam wartość. U mnie była ona 64 DD Uruchamiamy na komputerze kalkulator XOR lub wchodzimy na stronę www.xor.pw Otworzy nam się kalkulator W pierwszym polu wpisujemy wartości (xx xx) z VCDS w „I. Input” (bez spacji między 2 a 3 cyfrą) i pozostawiamy je na „hexdecimal (base 16)”. W drugim polu zmieniamy „II. Input” na „Decimal (base 10)” i wpisujemy 51666. W trzecim polu „III. Output” musi byc ustawiony na „szesnastkowo (base 16)”. Naciskamy "Oblicz XOR" Wyliczona wartość wprowadzamy w "Kanał adaptacji IDE02502" (ze spacją między 2 a 3 cyfrą) (xx xx) Potwierdzamy i zapisujemy w VCDS. MMi zresetuje się i odpali na nowo. Po załadowaniu wyłączamy zapłon, zamykamy auto (pilotem) i pozostawiamy na parę minut. Ponownie otwieramy podpinamy VCDS i przeprowadzamy autoscan. Nie ma co panikować, prawie we wszystkich sterownikach zapisane są błędy (głównie związane z brakiem komunikacji z VC). Kasujemy je wszystkie i sprawdzamy czy powracają. Jeżeli wszystko odbyło się pomyślnie nie powinno już być błędów. Aby zakodować wskazania co 10 km/h na prędkościomierzu wchodzimy VCDSem w sterownik VC (17), w długie kodowania, wybieramy Byte 18 i zaznaczamy tam Bit 1 Efekt koncowy Edytowane 13 Lipca przez Muskel1 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrclaguna Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Swietnie opisane Z mojego doświadczenia polecam jakąs dobra karte miec albo ORI soft ASO Raz niestety przydazyło mi sie uwalić VC 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 21 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Dziękujękarta i soft muszą być na 100 % pewne. Dało się jeszcze uratować ten uwalony VC? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeLis30 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Cześć zrobilem jak w poradniku. Pierwszy problem to zmieniło mi na zegarze z prędkością na s4 a posiadam zwykłą a4. Logo startowe zmieniłem spowrotem na zwykłe a4 Ale Logo na zegarach mogę tylko zmienic na s4 s5 i sq5. Reszta znikła. Tak jak by się coś źle podmienilo Drugi problem to pojawił się błąd sprawdzania oprogramowania Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez PrzeLis30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Samo z siebie raczej się nie przestawia. Jaką miałeś wersję H przed update? Błąd sprawdznia oprogramowania jest normalny i opisałem jak się go za pomocą kalkulatora XOR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeLis30 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Po jakis 20minutach poszedłem Sprawdzic raz jeszcze.. Wszystko wróciło do normy. Ikonka s4 zniknęła. Błąd się nie pojawił. Nie wiem co to za akcja. Reszta dziala bez zastrzezen Dziwne Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez PrzeLis30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Być może przeoczyłeś w takim razie punkt, w którym opisałem, że musisz odstawić i zamknąć auto na parę minut 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzeLis30 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Pewnie tak ? dzięki za tutorial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pellek Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Witam czy aktualizacje można wykonać na kazdym sofcie VC? Ponieważ obecnie posiadam Address 17: Instruments (J285) Labels:* Redir Fail!-SRI2 Part No SW: 8W5 920 790 B HW: 8W5 920 790 B Component: FBenRDW H12 0275 stad moje pytanie czy moge bez problemu aktualizowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Są osoby, które nawet H11 aktualizowały. Wszystko na własną odpowiedzialność. Oficjalnie ten soft przeznaczony jest dopiero od roczników 2018 Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 W dniu 11.08.2021 o 19:54, PrzeLis30 napisał: Pewnie tak ? dzięki za tutorial Jaką miałeś wersję H przed update? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pellek Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Na H12 przebiegło pomyślnie, tylko dodatkowe wskazania co 10km, zakodowalem a póki co się nie pojawiły Edit. Wszystko juz jest pomyślnie Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Pellek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Musisz po kodowaniu odczekać uśpienie sterowników. Zamykasz auto pilotem na 10-15 min. Po ponownym otwarciu będzie nowe kodowanie aktywne. Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez Muskel1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pellek Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Spotkał się ktoś z problemem że po aktualizacji wydaje mi się że VC przestało działać rozpoznawanie znaków, ciągła informacja ze brak dostępnych znaków, wydaje mi się ze to po aktualizacji VC, chociaż aktualizowałem też Mmi i mapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Są jakieś błędy w sterowniku kamery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pellek Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Jedyny błąd który znajdywał vcds był w module komfortu, niewiem jaki bo mam vcds nie ori ale udało się go usunąć, tak to wszystko jest bez błędów Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Pellek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Sprawdź w ustawieniach mmi czy masz zaznaczonego asystenta do rozpoznawania znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pellek Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Właśnie patrzę i w mmi wgl niema teraz asystenta do rozpoznawania znaków, w sensie w asystach kierowcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 To sprawdź czy w 5F masz w adaptacjach i kodowaniach asystenta. Może w czasie robienia Update w 5F go wywaliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pellek Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) W sterowniku 17 dodałem jedno kodowanie i się pojawiły znaki w mmi, jadę wyprobowac i będę wszystko wiedział, tak jak w instrukcji że w nowszej wersji potrzebne dodatkowe 1 kodowanie Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Pellek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi