grapess Opublikowano 28 Lipca 2021 Opublikowano 28 Lipca 2021 Problem występuje od szczęśliwego zakupu na szczęście auto jeździ bez problemów. Na pierwszy rzut poszło wyczyszczenie kolektora i klap oraz wymiana silniczka w nastawniku klap. Nie pomogło. Podobno wczoraj, jak odbierałem mechanik sprawdzał i nastawnik otwierał kolektor jak się zwiększyło obroty. Dzisiaj już tak nie jest Brak reakcji nastawnika przy zwiększeniu obrotów. Dodatkowo dzisiaj zostało sprawdzone napięcie na przewodach ( sondą wbijającą igłę w przewody ) i przy zwiększaniu obrotów napięcie NIE rosło. Nie było reakcji. Pytanie, czy to tego jest jakiś może bezpiecznik, albo przekaźnik?? Czy sygnał sterujący idzie bezpośrednio z ze komputera/sterownika czy co to tam jest? Jak sprawdzić czy na wyjściu tego komputera/sterownika jest generowany sygnał???? Czy są gdzieś na forum / w necie dostępne schematy ????
grapess Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Opublikowano 30 Lipca 2021 Ktoś może coś pomoże???? Podejrzewam jednak zasilanie nastawnika. Czy można zmierzyć napięcia? Z tego co znalazłem w sieci nastawnik sterowany jest sygnałem PWM, Oscyloskopu nie mam ale jak się podepnie zwykły woltomierz to powinien pokazać jakieś zmiany napięcie. ?? Tak czy nie?
grapess Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Opublikowano 31 Lipca 2021 NO to mam problem, bo czy vcds Zczyta dane po obd2 czy potrzeba dedykowane interfejsy?
Muskel1 Opublikowano 31 Lipca 2021 Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) VCDS jest dedykowany do pojazdów koncernu VAG. Edytowane 31 Lipca 2021 przez Muskel1
grapess Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Opublikowano 31 Lipca 2021 OK, to wiem, Pobrałem soft, ale czy można podłączyć się do auta przez obd2???
Muskel1 Opublikowano 31 Lipca 2021 Opublikowano 31 Lipca 2021 Pobranie programu Ci nic nie da. To nie jest darmowy program diagnostyczny. Soft jest darmowy ale musisz kupić złącze obd2 vcds. To kosztuje. VCDS podłącza się tylko pod OBD2. Poszukaj na olx
Rekomendowane odpowiedzi