Krzychu623 Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Witam, posiadam samochód passat B5 FL z silnikiem 1.8T AWT. Wiem, że to dział o audi a4 b5, ale wiem, że w tym modelu też występował silnik 1.8T AWT taki sam jak w passacie i chciałbym zasięgnąć porady. Ogólnie sprawa wygląda tak, że zauważyłem że samochód ma duże korekty paliwowe (STFT i LTFT) przez co często samochód wywalało błąd ubogiej mieszanki. Po skasowania błędów przejeżdżałem z 50-100 km i znowu uboga mieszanka. Wtedy jeszcze jako tako dało się jeździć. Jeździłem tak z 2-3 miesiące po czym po czasie wyskoczył błąd P0010-Obwód siłownika położenia wałka rozrządu bank 1. Auto zaczęło nierówno chodzić na wolnych obrotach, pokazuje nieraz chwilowe spalanie 2,5 nawet do 3 litrów na godzinę. Czuję, że nie ma tej mocy co kiedyś. Diagnoza przez mechanika - nastawnik wałka rozrządu, a że słychać już łańcuch to czeka mnie wymiana łańcuszka, wszystkich uszczelek oraz napinacza. To wiem i mam zamiar to zrobić. Natomiast martwi mnie jedna kwestia i nie wiem czy to ma związek z tym rozrządem, a mianowicie no stop mam korekty paliwowe +25% nawet na wolnych obrotach... do tego doszło wypadanie zapłonu którego wcześniej nie było. W zakresie obrotów 5,5 - 6tys silnik się dusi i miga check engine. Wcześniej tego nie było. Dodam, że autko ma lpg. Testowane było na lpg oraz na benzynie i nie ma żadnych różnić. Świece ngk pfr6q wymienione 20 tys km temu, chyba, że już znowu czas na wymianę? Chciałbym się dowiedzieć, czy przyczyną tych wszystkich przypadłości jest ten rozrząd? Gdy go wymienię wszystkie problemy znikną czy to korekty paliwowe i wypadanie zapłonów nie ma z tym związku? Zostawiam tutaj logi, które wyczytałem, że warto zrobić dla tego silnika oraz błędy jakie auto wywala po przyciśnięciu go na 3 biegu prawie do końca, być może będzie coś więcej wiadomo: DYNAMICZNE (3 BIEG I PRAWIE DO KOŃCA, PRZED KAŻDYM POMIAREM KASOWANIE BŁĘDÓW): 002+033 (BENZYNA) 002+033 (LPG) 003+020 (BENZYNA) 115+118 (BENZYNA) 090+093 (BENZYNA) ------------------------------------------------------------------------------------- STATYCZNE: 001+003 (BENZYNA) 002+033 (BENZYNA) 090+093 (BENZYNA) Edytowane 29 Lipca 2021 przez Krzychu623 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem8 Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Zacznij od szukania nieszczelności i podmien przeplywomierz jak masz od kogo, bo glupoty pokazuje. Błąd od rozrządu olej póki co, z nim jest wsio ok jesli chodzi o ustawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu623 Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 (edytowane) 20 godzin temu, przem8 napisał: Zacznij od szukania nieszczelności i podmien przeplywomierz jak masz od kogo, bo glupoty pokazuje. Błąd od rozrządu olej póki co, z nim jest wsio ok jeśli chodzi o ustawienie. Dzięki, tak zrobię. Czytałem trochę o tym jak można sprawdzić mniej więcej nieszczelności w układzie dolotowych natomiast będę to musiał chyba komuś zlecić ponieważ nie mam kompresora... To z nieszczelności w układzie dolotowych mogą być te korekty paliwowe nawet na wolnych +25%? To również gdzieś wyczytałem. Co do przepływomierza- co masz na myśli, mówiąc, że wskazuje głupoty? Gdzieś wyczytałem, że dla tego silnika wskazanie przy 5tys obrotów powinno być ok. 120mg/s +_5%. Ja mam około 125, więc wydaje się idealnie, chyba, że coś przeoczyłem? Dostałem opinię też od innej osoby, która po zobaczeniu logów twierdzi, że z przepływomierzem jest wszystko ok oraz "ciśnienie sprężarki też więc wygląda na to że układ dolotowy jest szczelny". Więc już sam nie wiem Co do rozrządu i tego błędu z napinacza rozumiem, że mam się nie martwić na razie i zostawić na później i nie ma to wpływu na wypadanie zapłonu i korekty? Edytowane 30 Lipca 2021 przez Krzychu623 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem8 Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 22 minuty temu, Krzychu623 napisał: Ja mam około 125, więc wydaje się idealnie, chyba, że coś przeoczyłem? A te wyskoki po 140 to co? NIe może tak być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi